Uutiset

Työkoneet

Bauma 2016: Hyundai ylpeänä esittää

Hyundai Heavy Industries Europe (HHIE) vastasi jo vuoden takaisessa Intermat-näyttelyssä yhdestä suurimmasta uutuusesittelystä tuomalla useita kaivukoneita ja pyöräkuormaajia Stage IV –päästöluokkaan päivitettyinä. Nyt vajaan kahden kuukauden kuluttua pidettävässä Baumassa mallisarjat täydentyvät.

Maailman ensi-illassa ovat tela-alustaiset kaivukoneet HX145 LCR, HX235 LCR, HX260 NL,  HX300 NL ja jätteenkäsittelyyn varustettu HX330 NL. LCR-mallit ovat lyhytperäisiä. Stage IV-päivitys ulottuu nyt myös pyöräalustaisiin ja niistä esitellään uudet HW140 ja HW210. Pyöräkuormaajauutuuksia ovat raskaan sarja HL970 ja HL980.

TM-versiona (tool master) nähdään mallit HL940 TM ja 955 TM. Kierrätykseen ja jätebisnekseen varusteltuna on vielä HL960 –pyöräkuormaaja. Myös trukkipuolella nähdään uusia malleja.

Kaikkiaan maarakennuskoneita tulee osastolla olemaan 24 kappaletta ja trukeista on esillä yhdeksän erilaista mallia.

Hyundai-maarakennuskoneita Suomessa edustaa Suomen Telakone Oy.

Kertauksena mainittakoon, että yksi tärkeimmistä uutuuksista sekä pyöräkuormaajissa että kaivukoneissa  on kahdeksan tuuman kosketusnäyttö, jota voidaan ohjata myös automaailmasta tuttuun tapaan kääntöpyörällä. Kaivukoneissa se sijaitse ekätevästi oikeanpuoleisen kaivuvivun edessä (kuva).

Näyttö voidaan räätälöidä antamaan juuri se informaatio näkyviin, jonka kuljettaja haluaa. Uusissa Stage IV-malleissa on ECO-alue, jolloin näytössä kulkee data polttoaineen kulutuksesta koko ajan. Myös pitkäaikainen kulutus saadaan esille järjestelmästä. Hyundai ilmoittaa uusien mallien kulutuksen olevan 6-12 prosenttia alempi kuin vanhoissa 9A-koneissa.

Kaivukoneissa järjestelmän muistiin voidaan ohjelmoida valmiiksi 10 erilaista vasara-asetusta sekä myös 10 erilaista säätöä muille työlaitteille. Niin sanottu ”power boost” –toiminto on myös olemassa. Uusina lisävarusteina mainitaan käännön pehmeä jarrutus (Fine Swing Control) sekä kuljettajan ohjaamosta hallitsema käännön lukko. Suoraan ajoon on saatavissa oma polkimensa.

Uutta kaivukoneissa on myös nelikamerajärjestelmä, jollaisia on nähty automaailmassa. Neljään suuntaan osoittavien kameroiden välittämät näkymät yhdistyvät näytölle yhdeksi ainoaksi lintuperspektiivin 360 asteen kuvaksi koneesta ja ympäröivästä maisemasta. Järjestelmä hälyttää automaattisesti, kun joku tai jotain tulee työalueelle.

Yksi trukkiuutuuksista on yrityksen suurin ja järein dieseltrukki 250D-9, joka  painaa 25 tonnia. Sen voi hankkia joko 3,5 tai seitsemän metrin nostokorkeuksilla. Moottorina on kuusisylinterinen, turboahdettu Stage IV Cummins (204 kW).

Vaihdelaatikon on valmistanut ZF, etuakselin Kessler ja hydraulipumput Bosch Rexroth.

Suomessa Hyundai-trukkeja edustaa Finnsiirto Oy.

Oheisessa videossa silmäys uusiin HL-pyöräkuormaajiin ja HX-kaivukoneisiin.

Muita uusien mallien ominaisuuksia voi palauttaa mieliin Konepörssistä 6/2015 tai tästä.

Lue seuraavaksi