Uutiset

Työkoneet

Bauma 2016: Doosanilla vilkas uutuusvuosi

Doosan Construction Equipment on jo pitkään päivittänyt kaivukone- ja pyöräkuormaajaperheitänsä Stage IV –tasolle. Nyt huhtikuussa Baumassa tullaan näkemään täydennyksiä.

Baumassa julkisen ensiesittelynsä saavat rinnakkaismallit, ovat lyhytperäinen  DX140LCR-5 (15,3– 15,4 t/85,9 kW) ja perinteinen DX140LC-5 (14,4-14,8 t/84,5 kW). Uuden vitospäivityksen tuomia muutoksia on aiemmin käsitelty Konepörssinkin sivuilla jo useasti. Esimerkiksi Doosan DX235 LCR-5 nähtiin Suomessa jo viime vuoden alussa. Samaa tekniikaa on sovellettu näissäkin uutuuksissa.

Molemmissa edellä maintuissa malleissa on moottorina Perkins 1204F. Uusimmat päästörajat alitetaan ilman partikkelisuodatinta pakokaasujen takaisinkierrätyksellä (EGR) ja AdBlue -katalysaattorin avulla (SCR). Koska moottoritehoa on tullut lisää, ovat kaivuvoimat ja myös vetotehot kasvaneet molemmissa malleissa. Doosan lupaa polttoaineenkulutuksen vähentyneen perinteisesä mallissa kolme ja lyhytperäisessä jopa 10 prosenttia edellisen mallisarjan koneisiin verrattuna.

Nyt kulutuslukemat on suoraan luettavissa ohjaamon näytöstä. Myös Doosan on varustanut kaivukoneet nyt automaattisella moottorin pysäytyksellä tietyn tyhjäkäyntiajan jälkeen. Automaattinen tyhjäkäynnille (800 r/min) pudotus on sekin vakiona. Kun lämpötila laskee alle +10 asteen, nousevat tyhjäkäyntikierrokset lukemaan 1100.

Mallissa DX140LC-5 tuulettimen siipien pyörintänopeuden ohjaus tapahtuu sähköisesti. Järjestelmä mittaa muun muassa moottorin jäähdytysnesteen, hydrauliöljyn ja jäähdytysilman lämpötilaa ja säätää sen mukaan oikean jäähdytystehon eli siipien pyörimisnopeuden.

Lisähydrauliikka voidaan ohjata nyt sekä kaivuvivusta että jalkapolkimella. Kaivuvipujen lisätoimintoja on sijoitettu uudelleen ja vivut ovat nyt hieman lyhyemmät kuin aiemmin. Suoraan ajoon on oma polkimensa.

Myös viiden tonnin pyöräalustainen DX57W-5 on Bauman uutuuksia. Kyseessä on Stage IV –yhteensopiva, Doosanin omalla moottorilla varustettu malli.

Partikkelisuodatinta ei tässäkään mallissa tarvita, EGR ja DOC riittävät.

Kaikki valmistajat ovat aloittaneet Stage IV-päivityksensä mallisarjojensa raskaammasta päästä. Niin myös Doosan ja kahden kuukauden kuluttua Baumassa nähdään myös midikokoluokan vitossarjalaset. Doosanilta kerrotaan, että seuraavat uudet vitosperheeseen päivitetyt mallit tulevat olemaan tutustuttavissa: pyöräalustaiset DX140W-5, DX165W-5 ja DX190W-5 sekä pyöräkuormaajat DL200-5 ja DL250-5.

Tämän lisäksi korealaisyritys lupaa esitellä vuoden 2016 toisella puoliskolla vielä tela-alustaiset mallit DX225LC-5 ja DX180LC-5. Ja kun lisätään tähän vielä pyöräalustainen kaivukone DX160W-5 ja pyöräkuormaaja DL220-5, niin vuosi 2016 tarjoaakin melkoisen uutuuksien tulvan.

Bobcat-osaston varsinaisista uusista malleista ei ainakaan etukäteen kerrota mitään. Baumassa lanseerataan kolmeen vuoteen pidennetty takuu kaikille jäykkärunkoisille Bobcat-kurottajille.

Nämä mallit valmistetaan Ranskan Pontchâteaussa sijaitsevalla tehtaalla. Kolmen vuoden takuu kattaa siis kaikki koneet viiden metrin nostokorkeuden omaavasta mallista T2250 aina 18 metrin T40180 –malliin.

Doosan ja Bocat kauppaa tekevät mielellään RealMachinery Oy ja Dae-Tek Oy.

Lue seuraavaksi