Uutiset

Työkoneet

Bauma 2016: Bomag ja Variocontorl

Myös Bomag on panostanut viime vuosina tiivistystapahtuman parempaan hallintaan ja täsmällisyyteen. Liiat ajokerrat maksavat rahaa ja aikaa. Optimoimalla oikea tiiveysarvo päästään tehokkaimpaan lopputulokseen. Bomagin useista jyrämalleista (alkaen BW177 BVC-5) on saatavilla Variocontorl-versiot. Näillä päästään tarkempaan lopputulokseen ja suurempiin tiivistyssyvyyksiin.

Esimerkiksi 1-valssijyrän perusmallin 213 maksimi tiivistyssyvyys on 800 millimetriä. VC-versiossa päästään 1200 millimetriin. 213 BVC-5 jyrän maksimi työleveys on 1200 millimetriä ja työpaino 14 tonnia. Perusversio painaa 1000 kiloa vähemmän.

https://www.youtube.com/watch?v=xBEBazvMsKU

Perinteisesti kuljettaja tarkkailee tiiveysarvoa näytössä ja säätää sen mukaan iskun pituutta. Variocontrol-järjestelmässä iskun pituus ja suunta säätyvät automaattisesti annetun tiiveysarvon mukaan. Pehmeissä kohdissa isku suuntautuu niin ikään automaattisesti enemmän pystysuuntaan. Enemmän tiivistetyssä kohdassa isku taas suuntautuu enemmän vaakasuuntaan.

Haluttu tiiviysarvo (45,80,100,120 tai maks. MN/m2) säädetään kääntökiekolla oikealta joysticikin vierestä, mihin muutakin hallintaa on keskitetty ja sitä on myös yksinkertaistettu. Automatiikka huolehtii siitä, että turhia ajokertoja ei tule.

Samalla kääntökiekolla voi valita vaihtoehtoisesti myös iskun suunnan. Suomeen tulevissa Bomagin VC-jyrissä on vakiona tiiveysmittari ja printteri, jolla voidaan tulostaa yhden ajoväylän tiedot kerrallaan ulos. Lisävarusteena voi hankkia tabletin. Se nauhoittaa rinnakkaisten ajoväylien tiedot, jotka voidaan sitten viedä muistitikulla toimistolle analysoitavaksi ja arkistoitavaksi. Toinen lisävaruste on GPS-yhteys karttaohjemistolla. Näin raportteihin sadaan mukaan myös paikkatiedot.

Uusissa jyrissä on Deutz Stage IV-dieselmoottori, joka alittaa päästörajat AdBluen ja partikkelisuodattimen avulla.  Konepeitto nousee kokonaan ylös ja takana oleva ritilä on erikseen vaihdettavissa esimerkiksi peruutuskolarin jälkeen.

Moottori- ja hydrauliöljyjen tyhjennyspisteet sijaitsevat nyt rinnakkain koneen sivussa alhaalla.

Lue seuraavaksi