Uutiset

Työkoneet

Avantin täyssähköisten pienkuormaajien uusi sukupolvi

Ylöjärveläinen, Risto Käkelän perustama vuonna 1991 perustama Avant Tecno Oy on kouluesimerkki hyvin hoidetusta vientiyrityksestä. Määrätietoinen työ ja maailmanlaajuisille markkinoille murtautuminen ovat pitäneet pienkuormaajavalmistajan vahvan kasvun tiellä. Nyt kansainväliselle lehdistölle esiteltiin uusien sähkökoneiden rinnalla myös omaa akkuvalmistuslinjastoa sekä laajennettuja tuotantotiloja.

Avant Tecno on osa Avant Groupia, johon kuuluvat myös henkilönostimia valmistava Leguan Lifts Oy ja uusi akkutuotantoon keskittyvä Avant Power. Kaikkien kolmen yrityksen yhteenlaskettu liikevaihto oli päättyneellä tilikaudella 290 miljoonaa euroa. Tämän lisäksi Avantilla on omat myyntiyhtiöt Britanniassa, Saksassa, Yhdysvalloissa ja Brasiliassa. Työlaitteita valmistuu Virossa (Sami As).

Edellisen kerran vierailin Ylöjärvellä vuonna 2019, juuri ennen koronaepidemian puhkeamista. Tuolloin Avant Tecno oli juuri ylittänyt liikevaihdollaan 100 miljoonan euron rajan. Kasvu on ollut huimaa, sillä nyt ylitettiin jo 250 miljoonan euron rajapyykki.

Pienkuormaajavalmistusta luotsaa nyt toimitusjohtajana Riston poika Jani. Ja kyllä, Risto polkupyörineen on edelleen tuttu näky tehtaalla.

Avant Tecno Oy:n pienkuormaajia valmiina toimitettavaksi asiakkaille. Ylöjärven tehdas valmistaa jo lähes 7 000 konetta vuodessa ja kysynnän odotetaan vain kasvavan tulevaisuudessa.

”Vuoden 1991 jälkeen olemme valmistaneet noin 90 000 pienkuormaajaa, joilla on kerätty 1,75 miljardin euron myyntitulot. Tästä 1,55 miljardia on kertynyt viennistä. Nyt päivässä valmistuu 33 konetta, mikä tarkoittaa 165 konetta viikossa ja noin 6 700 vuodessa. Peruskoneiden lisäksi valmistamme vuositasolla noin 25 000 työlaitetta”, aloittaa Jani Käkelä.

Tulevaisuudessa ei ole tarkoitus tuudittautua tällekään tasolle, vaan vuoteen 2030 mennessä liikevaihto on tähdätty jo tasolle 600 miljoonaa euroa. Kasvuodotukset ovat siis huimat. Niitä tukevat jatkuvat investoinnit tuotantoon. Kolmen vuoden aikana siihen onkin investoitu noin 10 miljoonaa euroa.

”Kompaktien runko-ohjattujen pienkuormaajien markkinat kasvavat maailmalla edelleen hurjasti. Ympärivuotiseen käyttöön tarkoitetuilla erikoiskoneilla pystytään hoitamaan kaikki maatilojen, ympäristön- ja kiinteistöjen hoidon sekä viherrakentamisen työt. Kompaktit koneet kuluttavat vähän ja rasittavat ympäristöä minimaalisesti eli soveltuvat näin ollen hyvin hallitusten, kuntien ja kaupunkien tiukkeneviin päästöohjelmiin. Kaiken kaikkiaan tämäntyyppisten koneiden hyödyntäminen on vahvassa kasvussa kautta koko maailman”, jatkaa Käkelä.

Kaikki samalta linjalta

Uuden kokoonpanotehtaan samalla linjalla kootaan niin akku- kuin dieselkoneetkin. Kuvan sähköpaketti sopii täsmälleen samaan takarunkoon kuin dieselmoottorikin, joten se tuo synergiaa kokoonpanoon. Yhden päivän aikana valmistuu yli 30 konetta.

Vuonna 2019 Ylöjärvellä oli juuri valmistumassa uusi kokoonpanolinja, joka pyörii nyt edellä mainitulla, vajaan 40 koneen päivävauhdilla. Osavalmistus eli raakaraudan leikkaaminen, työstäminen ja myös hitsaaminen jäivät vanhan hallin puolelle. Siellä on muun muassa kolme laserleikkuria.

Kun kokoonpano on tällä hetkellä yhdessä vuorossa, painavat laserleikkurit kolmeakin vuoroa tyydyttääkseen kasvavaa tuotantovauhtia. Vuodessa ne leikkaavat 4 000 tonnia terästä. Joissain runko-osissa on 12 millimetrinkin teräspaksuutta, mutta pääosin ollaan ohuemmissa mitoissa.

Hitsaus tapahtuu jo 90-prosenttisesti roboteilla. Toki heftaus jigeissä tehdään edelleen manuaalisesti, kuten myös ahtaiden paikkojen hitsauksia. Automaattitrukit kuljettavat esimerkiksi teräsleikkeitä laserleikkureilta robottihitsaukseen ja sieltä edelleen maalaamoon. Koneistusta ulkoistettiin aiemmin, mutta nyt sitäkin tehdään merkittävissä määrin itse.

Uudessa hallissa kaikki mallit, niin diesel- kuin akkukoneet kootaan yhdellä ja samalla, 35 kokoonpanopistettä sisältävällä linjastolla, lukuun ottamatta pienintä 200-sarjaa, joka on eriytetty omaksi solukseen. Takarunko on diesel- ja akkukoneissa täysin yhteneväinen eli siihen on helppo kiinnittää joko moottori- tai sähköpaketti, asiakkaan tilauksen mukaan. Dieselmoottoreina käytetään nykyään sekä Kubotaa että Kohleria.

Linjan vauhti on mitoitettu siten, että yhden koneen kokoonpanoaika on yksi työvuoro. Kokoonpanopisteisiin esikoottuja kokonaisuuksia, kuten moottori- tai sähköpaketteja sekä ohjaamoja, kuljettavat pääosin automaattivaunut. Muutamia manuaalisesti siirrettäviä vaunuja on vielä käytössä, mutta ei enää kauaa.

Linjalta valmistunut kone käy aina läpi huolellisen testauksen, jossa esimerkiksi mitataan kaikki paineet sekä hydrauliikka ja moottori ajetaan lämpimäksi ja jäähdytetään pariin kertaan.

Loppuvarustelussa kiinnitetään asiakkaan toivomia varusteita kuten esimerkiksi vetokoukku. Muovikatteet ja kohdemaan kieliset tarrat ovat myös osa viimeistelyä. Kone saa lähetyslistansa ja sitten alkaa matka kohti määränpäätä laiva- tai maarahtina, kohteesta riippuen. Esimerkiksi Pohjois-Amerikkaan toimitus kestää kuutisen viikkoa.

Sähköä sähköä

Uuden sukupolven tehokkaampi malli Avant e527 on varustettu 27 kilowattitunnin kapasiteetin omaavalla akustolla. Lisävarusteena saatavan tehokkaimman latauslaitteen avulla latausaika nollasta sataan prosenttiin on vain reilun tunnin. Lyhyt koeajo osoitti, että kauha tunkeutuu jäätyneeseenkin lumikasaan voimansiirron nikottelematta. Myöhemmin tänä vuonna akkukoneisiin saa myös ohjaamon.

Avantilta nähtiin lyijyakuilla varustettu pienkuormaaja e5 jo vuoden 2016 Baumassa. Se sai pian seurakseen litiumioniakuilla varustetun mallin e6 ja niillä mentiin muutamia vuosia. Nyt tuotantoon saatiin uudet kolmannen sukupolven mallit, jotka ovat paljon edellistä mallisarjaa tehokkaampia. Energiatiheys uusissa akustoissa on puolet korkeampi kuin ennen.

Pienkuormaajien sähköistäminen nähdään Avantilla tärkeäksi askeleeksi kohti puhtaampaa tulevaisuutta. Tässä kehityksessä halutaan olla edelläkävijä, sillä sähköistymisen odotetaan kasvavan rajusti maailman työmailla lähivuosina.

Tätä tavoitetta tukeekin nyt oman akkuvalmistuslinjaston avaaminen tammikuussa tänä vuonna.

”Olemme liian pieni valmistaja hankkimaan akkuja suurilta valmistajilta edulliseen hintaan. Tutkittuamme asiaa huolella varmistui, että kykenemme tekemään akut itse. Tästä saamme ehdottoman kilpailuedun ja tulevaisuudessa kykenemme valmistamaan akkuja muillekin pienkonevalmistajille. Sähkö- ja dieselkoneiden hintaero kuroutuu meilläkin”, uskoo Käkelä.

Avant valmistaa nyt uusien pienkuormaajiensa huoltovapaat akut itse. Tammikuussa tänä vuonna avattu akkutehdas tähtää jatkossa myös palvelemaan muitakin pienkonevalmistajia. Toimitusjohtaja Jani Käkelä esitteli linjastoa kansainväliselle lehdistölle.

Miljoonainvestoinnilla rakennettu akkukokoonpanolinja tulee Käkelän mukaan pyörittämään kymmenien miljoonien liikevaihtoa tulevaisuudessa. Nyt esitellyt täyssähkökäyttöiset pienkuormaajamallit e513 ja e527 pitävät sisällään oman akkutehtaan Avant OptiTemp®-litiumioniakustot. Pienemmässä mallissa akkukapasiteetti on 13 ja suuremmassa 27 kilowattituntia. Järjestelmässä käytetään 44 voltin jännitettä.

Valmis, vihreään kuoreen pakattu akkupaketti pitää sisällään joko kaksi (e513) tai neljä (e527) niin sanottua akkumoduulia. Jokaisessa moduulissa on 360 pariston näköistä elementtiä, jotka tulevat Japanista. Näin niitä on konemallista riippuen yhteensä 720 tai 1 440 kappaletta.

Pakkasiin ja helteisiin

Kun ollaan kylmässä Pohjolassa, on erikoishuomiota kiinnitetty siihen, että akuston lämpötila on talvellakin aina optimi. Toisaalta koneita toimitetaan myös maihin, joissa lämpötilat nousevat hurjiin pluslukemiin.

Tämän tasaisen lämpötilan takaa Avantin kehittämä erikoisneste, johon koko akkupaketti upotetaan. Nesteen avulla akustoa joko lämmitetään tai jäähdytetään vallitsevan käyttölämpötilan mukaan. Neste myös estää mahdollisen tulipalon leviämisen.

Tilaisuudessa puhuneet, uusia malleja koekäyttäneet purku-urakoitsijat olivat varsin tyytyväisiä työskentelyaikoihin. Avant lupaakin suuremmalle, 900 kilogramman nostokyvyn omaavalla mallille e527 jopa kuuden tunnin yhtäjaksoisen työajan. Pikalatauksella tarvitaan hieman yli tunnin latausaika täyteen varaukseen. Kun kahvi- ja ruokatuntien ajan konetta käytetään piuhan päässä, kasvatetaan työaikaa vielä entisestään.

Uusissa malleissa on sisäänrakennettu Type 2 -latausliitin. 230 V/16 A -akkulaturi on vakiovarusteena ja pikalaturi on saatavana lisävarusteena. Maksimilatausvirtaa on kasvatettu 50 prosenttia edeltäviin Avant-sähkökuormaajiin nähden. Koneessa on kaksi sähkömoottoria; yksi ajohydrauliikkaa ja toinen työhydrauliikkaa, puomin käyttöä sekä ohjausta varten. Sähkömoottorin ansiosta maksimivääntömomentti on Avantin mukaan välittömästi käytössä, mikä takaa erinomaisen työntövoiman.

Päivitetty monitoiminäyttö antaa tiedot muun muassa akun varaustilasta, lämpötilasta, virrankulutuksesta, käyttötunneista, työhydrauliikan tuotosta sekä huoltotarpeista. Uusille akustoille Avant myöntää 36 kuukauden takuun/900 lataussykliä.

Avant Tecno Oy:n hallituksen puheenjohtaja, teollisuusneuvos Risto Käkelä (71 v.) on edelleen tuttu näky tehtaalla. Vuonna 1991 tehtaansa liikkeelle potkaissut Risto tietää, että kompakteissa sähkökoneissa on tulevaisuus.
”Jos vuonna 2030 toteutuu suunniteltu hiilineutraalisuus, tietää se sitä, että dieselkoneita ei kannata hankkia useita vuosia ennen tuota ajankohtaakaan. Tästä syystä me panostamme nyt tähän teknologiaan muun muassa omalla akkutehtaalla”, sanoo Risto.


Avant e527
Avant e513









Lue seuraavaksi