Uutiset

Työkoneet

Aussikeksintö Suomessa – nyt pyörii koko kauha

Vastapäivään pyöritettäessä kauhaan otettu seulottu hieno aines tippuu seulalevyn läpi maahan. Myötäpäivään pyörittämällä saadaan roska kipattua pois. Pyörivä liike kauhalle tulee öljykylvyssä olevien ketjujen ja hydraulimoottorien avulla.

”Flip Screen sopii kaikkeen seulontaan, mitä yleensä rumpuseulalla tehdään. Sillä voidaan seuloa erittäin hankalia materiaaleja kuten betonijätettä, kuonaa, romukentän pohjia ja saastuneita maa-aineksia. Ainutlaatuinen Flipscreen on kiviaineksen pesussa ja muotoilussa. Esimerkkeinä ratasepelin seulonta ja vaikkapa kiuaskivien seulonta ja pesu. Myös tarvekiven muotoilu ja betonisen pihakiven mylläys antiikkikiveksi onnistuu”, aloittaa myyntijohtaja Jukka Hakkarainen Vimelco Oy:stä.

Hänen mukaansa periaate on yksinkertainen ja siksi helposti asiakkaan hyväksyttävissä. Kauha sopii kaikille seulottaville materiaaleille ja seulontakarkeus on 20-200 millimetriä vaihdettavan verkon silmäkoosta riippuen. Hakkaraisen mukaan vielä pienempääkin verkkoa voi käyttää, mutta seulontateho tippuu silloin.

Maapallon toiselta puolelta

Flip Screen –kauhojen valmistus alkoi Australiassa vuonna 2004. Toimitusjohtaja Sam Turnbull rakensi ensimmäisen kauhan omaan käyttöön jo 15 vuotta sitten, sillä hän halusi pudottaa jätemaitten ajokustannuksia sekä kasvattaa kaivukoneitten käyttöastetta.

”Ensimmäiset asiakkaamme olivat australialaisia urakoitsijoita, jotka työskentelivät jätebisneksessä, jokikivien pesussa sekä romumetallin kierrätyksessä. Ja varsinkin purkutyömailla arvokkaan romumetallin helppo talteen otto jätteen seasta otettiin kiitollisena vastaan”, kertoo myyntipäällikkö Daniel Paton Flip Screen –yhtiöstä.

Kauhojen kysyntä lähti heti lujaan kasvuun ja tällä hetkellä valmistustahti on 3-4 kauhaa viikossa. Tuotevalikoimassa on kauhoja niin kaivukoneisiin kuin liukuohjattuihin pienkuormaimiin sekä pyöräkuormaimiin. Platonin mukaan 10:stä valmistettavasta kauhasta noin puolet menee yleensä kaivukoneisiin, neljä liukuohjattuihin ja yksi pyöräkuormaimeen.

”Päämarkkina-alueemme ovat mm. Australiassa, Kanadassa, Meksikossa, Englannissa ja Amerikassa. Nyt tuotteissa on myös CE –hyväksyntä ja patentit kunnossa Euroopankin markkinoita ajatellen. Ja juuri Eurooppaan asetamme seuraavat ponnistukset. Erityisesti erilaisiin lisälaitteisiin tottunut Pohjois-Eurooppa tarjoaa potentiaalia. Samat tuotteet soveltuvat Eurooppaan kuin meillekin ja ainakaan toistaiseksi emme ole saaneet mitään erikoistoiveita tuotteisiin eurooppalaisilta asiakkailtamme. Aivan uusi tehdas on myös parantanut laatuamme entisestään”, jatkaa Platon.

Flip Screenin eduiksi Platon mainitsee mm. korkean kapasiteetin seulonnassa, nopean seulaverkon vaihdon alle viidessä minuutissa ilman työkaluja, verkkojen pitkän käyttöiän, soveltuvuuden kaikille materiaaleille kivestä ja betonista puutavaraan ja muoviin sekä hyvän seulontatarkkuuden.

”Flip Screen ei myöskään aiheuta tärinää peruskoneeseen ja näin ollen puomiin ei kohdistu lisärasitusta. Huoltoa, korjauksia ja ylläpitokustannuksia ajatellen on hyvä, että kuluvia osia on vähän”, kehaisee Platon.

Hän mainitsee ensimmäisen Suomeen menneen kauhan toimitetun nilsiäläiselle Ikikivi Oy:lle, jolla on kolme päätuotantolinjaa; liuskeet, lohkotut tuotteet sekä piha- ja ympäristötuotteet.

Ikikivi muotoilee ja pesee kiviä kokoon 70×120 ja aina 500 millimetriin saakka. Nilsiän kvartsiittikivi on erittäin kauniin väristä ja pesemällä kiven pinnasta saadaan irti pöly tehokkaasti ja nopeasti. Platon kertoo, että jo lyhyenkin käyttökokemuksen perusteella Ikikivi on parantanut tuotteittensa laatua ja nopeuttanut kapasiteettia.

Vimelco tien päällä

Vimelco Oy teki yhdessä Liebherr Finland Oy Ab:n kanssa marraskuun lopussa kiertueen Etelä-Suomessa esitellen uutta kauhaa asiakkaille. Hakkaraisen mukaan kiertue onnistui hyvin ja periaatetta tehtiin tutuksi asiakkaille. Liebherr 926 Advanced –kaivukoneeseen oli kiinnitetty 800 litran vetoinen Flip Screen EX80. Koneen puikoista löytyi Vimelcon Jarmo Syrjälä.

”Mielestäni Flip Screenin ehdoton etu on pyörivien akseleitten puuttuminen. Idea on erittäin yksinkertainen. Materiaalin seulominen työmaalla vähentää materiaalin rahtaamista autoilla. Kun jätemaasta voidaan paikan päällä seuloa vaikka soraa putken päälle, vähenee sekä jätteen ajo että soran tuonti työmaalle. Nyt käytössä on 80 millimetrin reiällä oleva verkko”, täsmentää Syrjälä.

Hän muistuttaa myös, että Flip Screen vaatii varsin vähän huoltoa.

”Pyörivän rummun voimansiirto on siis öljykylvyssä ja öljyn vaihto suositellaan tehtäväksi kerran viikossa. Kaivukonemallissa on vain kaksi rasvanippaa ja kerran viikossa rasvaus riittää. Käyttökustannukset ovat erittäin alhaiset ja verkon vaihtoon ei edes tarvita työkaluja”, lopettaa Syrjälä.

Kaivukoneisiin sovitettavista kauhoista löytyy malliston alapäässä E30, joka soveltuu 5-10 tonnin peruskoneisiin. Mallistossa ovat myös kauhat E50 (11-17 t), E80 (18,5-25 t) ja E130 (25-35 t). Suurin malli E200 (yli 35 t) on tulossa markkinoille lähiaikoina. Kauhat EX80 ja EX130 ovat tehty erikoisteräksestä astetta vankemmiksi kuin rinnakkaismallinsa ilman X –kirjainta. Ne onkin kehitetty kaivos –ja louhostyömaitten kovia olosuhteita ajatellen.

Pyöräkuormaimiin, kaivurikuormaimiin ja kurottajiin on tarjolla neljä mallia (8-35 t). Liukuohjattuihin on kaksi mallia painoluokkiin 0-8 tonnia.

Kiertueella esiteltiin myös uutta välppää. Perinteinen Vimelco WBG -välppä on saanut pikkuveljen eli Minivälpän. Tarve kevyemmästä ja samalla edullisesta välpästä tuli asiakkailta, joilla on etukuormain traktorissa tai alle 15 tonnin pyöräkuormain. Normaali välppä neljän metrin leveydellä ja 3,5 tonnin painolla on liian suuri näillä koneilla siirrettäväksi. Minivälpän ominaisuudet, kuten välpän säätö 50-150 millimetrin välille sekä seulaverkon asennus ovat samat kuin isommassa.

www.vimelco.fiwww.flipscreen.netKatso video Youtubesta

Lue seuraavaksi