Uutiset

Työkoneet

Atlas Copco – Kaivos- ja louhintalaitteet Epiroc-nimen alle

Atlas Copcolta kerrottiin Maxpo-messuilla yrityksen jakaantumisesta kahteen osaan. Uuteen Epiroc-konserniin siirtyvät kaikki Atlas Copcon aikaisemmin edustamat louhinnan, kaivosteollisuuden ja yhteiskuntarakentamisen koneet ja laitteet. Niihin liittyviä tuotteita tullaan jatkossa myymään niin ikään Epirocin nimellä.

Atlas Copco Louhintatekniikan tuoteryhmäpäällikkö Kimmo Alakoski (vas.) ja toimitusjohtaja Sami Niiranen siirtyvät uuden Atlas Copcosta erkaantuvan Epirocin palvelukseen. Niiranen tulee toimimaan Epiroc Suomen toimitusjohtajana. Atlas Copcon louhinta-, kaivos- ja muu urakointikalusto saa pikku hiljaa uuden yrityksen mukaisen nimen.

 

Atlas Copcona nyt myytävät tuotteet muuttuvat pikku hiljaa uuden nimisiksi. Epiroc Suomen toimitusjohtajana tulee toimimaan nykyisen Atlas Copco Louhintatekniikan toimitusjohtaja Sami Niiranen. Myös muut Louhintatekniikan työntekijät siirtyvät syntyvän Epiroc Suomen palvelukseen. Se tulee siis keskittymään entistä enemmän edellä mainittujen osa-alueiden hoitoon niin myynnin, huollon, asiakaspalvelun sekä tuotekehityksen muodossa. Tämän uskotaan tehostavan toimintaa entisestään. Asiakaskuntaa uudella Epirocilla tulevat olemaan kaivos- ja louhintateollisuus, koneurakoitsijat sekä pienessä määrin teollisuus.


Atlas Copco jatkaa toimintaansa omalla vahvalla sektorillaan, erilaisen valmistavan teollisuuden laitetoimittajana. Kahden syntyvän konsernin, Atlas Copco ja Epiroc, omistuspohja tulee säilymään samana. Maailmanlaajuisesti Atlas Copco työllistää jatkossa 33 000 henkeä. Uuden Epirocin työntekijämäärä tulee olemaan noin 12 000. Epiroc Suomen toiminta alkaa heti vuoden 2018 alussa. Se tulee vastaamaan Suomen ja Baltian maiden toiminnasta. Tuoteryhmäpäällikkö Kimmo Alakoski jatkaa tuotevalikoimansa edustusta uuden nimen ja värin puitteissa. Asia oli Maxpossa vielä niin uusi, että mitään uuden yrityksen brändäykseen liittyviä logoja tai värimaailmoja ei ollut julkaistavaksi, mutta artikkelin julkaisuhetkellä kantautui Leviltä lisätietoa asiaan.

Maxpossa nähtiin uutuustuotteena vielä Atlas Copcon väreissä uuden sukupolven SmartROC T40 -poravaunu. Valmistaja lupaa jopa puolet pienempää polttoaineenkulutusta edeltäjäänsä verrattuna. Moottorina on Cat C7.1 -turbodiesel. Se täyttää EU Stage IV -päästömääräykset. Tehoa 168 kilowattia (228 hv). Myös letkujen ja liittimien määrä on pienentynyt oleellisesti. Koneessa on automaattiporaus ja syvienkin reikien (jopa 28 metriä) poraus onnistuu tehokkaan kompressorin ansiosta, 158 litraa sekunnissa 10,5 baarin paineella. Porakoneena COP 2540+. Sen porausalue on halkaisijaltaan 64–127 millimetriä.
Ylävaunu on saanut kokonaan uuden muodon ja ohjaamo on erittäin ergonominen sekä aikaisempaa hiljaisempi. Poralaite on koteloitu melunvaimennuksen nimissä, kuten Kimmo Alakoski tässä näyttää. Mittausten mukaan melutaso poravaunun vieressä laskee näin lähes kymmenen desibeliä. Suojaluukut voidaan avata ohjaamosta käsin yksitellen pneumaattisesti. SmartROC T40 painaa 15 300 kiloa.

Kimmo esitteli innokkaana miehenä myös uuden HB-iskuvasarasarjan jäseniä. Tässä HB3100, joka soveltuu käytettäväksi 32–52 tonnin kaivukoneissa. Merkittävin ominaisuus lienee automaattinen iskutehon ja -tiheyden säätö, AutoControl. Järjestelmä hyödyntää maksimitehon vain, kun sitä tarvitaan. Näin saadaan paras mahdollinen rikotusteho eri materiaaleille ja polttoaineenkulutus pienenee. StartSelect-toiminto, jolla voidaan kytkeä tyhjäiskun eston päälle/pois, on jalostunut nyt Intelligent Protection System -nimeä kantavaksi tyhjäiskun eston automaattisesti päälle kytkeväksi toiminnoksi. Järjestelmä sallii vasaran käynnistämisen ilman, että terä painetaan kiveä vasten. Tyhjäiskun esto kuitenkin kytkeytyy päälle, jos vasara on käynyt täydellä teholla. Isku loppuu tällöin heti, kun isommat kappaleet ovat rikkoutuneet. Myös kevyempien kappaleiden rikkominen helpottuu. Iskuvasaratkin tullaan näkemään jatkossa Epiroc-nimisinä.

 

 

 

 

Lue seuraavaksi