Uutiset

Työkoneet

Arkistojen Aarteita – Menzi Muck

Menzi Muck on ainoa sveitsiläinen kaivukonevalmistaja ja toiminnassa tänäkin päivänä. Eikä liukuhihnoilta tule ulos mitä tahansa standardikoneita, vaan rinteissä ja luiskissa kiipeilemään pystyviä, käveleviä hämähäkkikaivukoneita. Moni on varmasti tehnyt tuttavutta näihin ulkomaisissa näyttelyissä.

Harva kuitenkaan muistaa, että kone teki maihinnousun Suomeen 80-luvun lopulla. Tai oikeammin yritti sellaista vuonna 1987. Työnäytöksessä sen aikaisella Menzi Muckilla kiipeiltiin hiekkamontun reunoja ylös alas ja yritettiin vakuuttaa suomalainen urakoitsija tällaisen hämähäkin tarpeellisuudesta. Maahantuojasta ei ole muistikuvaa, mutta Menzi jäi kuitenkin tähdenlennoksi. Yhtään konetta en tiedä Suomeen myydyn.

Sveitsiläinen Ernst Menzi (kuva) keksi keinon säästää telakustannuksissa ja kehitti tukipyörien varassa  ja puomin veto- sekä työntöliikkeen avulla etenevän koneensa jo 60-luvulla. Tosin todellinen syy oli saada aikaan kone, joka pystyy kulkemaan ja työskentelemään Sveitsin maastoissa.

Sen itsenäisesti ylös/alas liikkuvat tukijalat ja tukipyörät mahdollistavat koneen vaakatasoon tukemisen jyrkissäkin rinteissä. Tämä systeemi on pysynyt muuttumattomana vuodesta 1966 lähtien, jolloin ensimmäinen hämähäkki näki päivänvalon. Herra Menzi siirtyi taivaallisille kaivurimarkkinoille jo vuonna 1984.

Vaikka Suomen maahantuonti ei ottanutkaan tuulta allensa, niin Menzi Muckin suosio vuoristoisilla seuduilla on ollut tasaisen varmaa. Vuonna 2005 yritys saavutti jo 5000 valmistetun kaivukoneen rajapyykin.

Nykyään Menzi Muck -mallistossa on useita eri kokoluokkia ja tukijalkojen yhteyteen saa pyöräparin ja liikkuminen onnistuu nelipyörävetoisen voimansiirron avulla. Koneista on myös tehty paljon erikoisversioita rautateille, jokien perkaukseen (korkeilla tukijaloilla), puun kaatoon ym.

Seuraavissa videoissa nähdään, että Menzi Muck ei ole mikään tasankovosu. Kaivaminen luonistuu vaikka rinne on syöksylaskukaltevuutta.

Rinteiden vesakkohommat luonistuvat nekin.

https://www.youtube.com/watch?v=HTTpNlgKrWk

Kaukaa taas palaan joelle kerran ….

Radalle…… radalta.

https://www.youtube.com/watch?v=AUC2CanBcLY

Menzillä kyllä – panssarivaunulla ei.

https://www.youtube.com/watch?v=PI8FVVCuTuk

Menzin kaataminen onkin sitten jo vaikeampi juttu.

Pieni askel ihmiskunnalle, mutta kunnon harppaus Menzille.

Jos metsään haluat mennä nyt niin takuulla yllätyt.

Täällä panostajankin on pitänyt käydä vuorikiipeilykurssi.

Tänne ei tela-alustalla kiivetä.

40 asteen rinne – helppo nakki.

https://www.youtube.com/watch?v=TENTtkb3xkc

Kukkulan kuninkaaseen on hyvä lopettaa.

Lue seuraavaksi