Uutiset

Työkoneet

Ari Vatanen käy Allulla kivisten peltojen kimppuun

Jokainen tietää varmasti, kuinka hyvin vuoden 1981 rallin maailmanmestari Ari Vatanen osaa ajaa autoa. Mutta harva tietää, että ikuisesti ”tuupovaaralaispojan” sydäntä rinnassaan kantava Ari on paitsi maanviljelijä myös innokas konemies. Kotitilalta löytyy traktorikaluston lisäksi mm. JCB 4CX-kaivurikuormain ja siihen nyt myös tuore Allu-seulakauha.

”Kaikki koneet ovat autojen lisäksi aina kiinnostaneet minua ja tekniikka vetää puoleensa”, aloittaa vuonna 1952 syntynyt Vatanen kotitilallaan Etelä-Ranskassa. Jo yli 20 vuotta ranskalaisella tilalla vaimonsa Ritan kanssa asunut ja maata viljellyt Vatanen muistaa, kuinka pikkupoikana katseli Tuupovaaran kyläteillä kiitäviä ralliautoja silmät innosta kiiluen.

”Aloimme ennen viime kevään Intermat-näyttelyä miettimään, kuka suomalainen tunnettaisiin Ranskassa hyvin. Joku heitti Arin nimen heti ilmoille ja siitä paikasta otin yhteyttä. Intermat osoitti, kuinka suuri suosio Arilla Ranskassa vieläkin on. Myös syksyn Metko-näyttelyssä Ari kyllä huomattiin. Pikkupojat poseerasivat isien ihaileman idolin rinnalla”, kertoo Sari Pekkala Allu Finland Oy:n markkinoinnista.

”Tällä alueella pellot ovat todella kivisiä. Vaikka näillä leveysasteilla riittää aurinkoa, ei viljavuudessa ole kehumista. Tuupovaarassa otetaan parempia hehtaarisatoja kuin täällä”, aloittaa Ari peltohommistaan rupattelun.

Ja asia on helppo uskoa. Meidän pitäisi olla pellolla, mutta seisomme kivimaton päällä eli pellon pinta on katettu pelkillä kivillä.

”Kaikki alle 60 millimetrin kokoiset kivet ovat täällä humusta. Ja voitte kuvitella, miten tämä kivikko syös muokkaus- ja kylvökoneita”, virnistää Ari.

Arin JCB:tä ja Allua piipahtaa katsomaan myös paikallinen urakoitsija Jean-Pierre Jaubert, joka tekee soramonttu-, seulonta- ja murskausbisnestä viiden miljoonan euron liikevaihdolla ja kuuden murskausaseman voimin. Vuodessa hän kertoo murskaavansa kaksi miljoonaa tonnia kiveä. Henkilökuntaa on 25 ja konekannassa on em. murskainten lisäksi 14 kaivukonetta ja 10 pyöräkuormaajaa.

”Tulin paikalle, koska minulla on mietinnän alla systeemi, jolla kaikki yli 60 millimetrin halkaisijan omaavat kivet saisi kerättyä pellosta pois noin 30 senttimetrin syvyyteen saakka”, kertoo urakoitsija.

Ari Vatanen ja Jean-Pierre Jaubert.

Allulla on Ransakssa oma tytäryhtiönsä; Allu France, joka on perustettu vuonna 2001.

”Alussa oli vaikeaa viedä seulakauhan ideaa täällä läpi. Ensimmäisenä vuonna myimme kolmisen kauhaa. Viime vuonna myyntimäärä oli noin 50. Tänä vuonna on mennyt heikommin johtuen Euroopan taloussuhdanteista. Täällä ostajien on vaikeaa saada rahoitusta. Se on noussut kaupanteon suurimmaksi esteeksi. Pankeilla on rahaa, mutta ne eivät anna sitä ulos”, kertoo Sophie Treves Allu Francen myynnistä.

Yleisin peruskonekoko Allulle on Ranskassa 16-21 tonnia. Ja ehkä merkittävin käyttökohde on erilaiset stabilointityömaat. Jotkut käyttävät Allua kivenkin murskaamiseen. Tuolloin kivilaadun pitää tietenkin olla aika pehmeää.

”Olen syntynyt Tuupovaarassa, mutta elämä on minua vienyt ympäriinsä ja antanut paljon. Identiteettini on kuitenkin aina suomalainen ja tuupovaaralainen. Täällä Ranskassakin Tuupovaara on otettu vastaan hyvin”, kertoo Ari.

www.arivatanen.com

www.arivatanenrally.com

Ja lopuksi Arilta ajamisen mallia. Älkää yrittäkö tätä kotitiellä.

Koko juttu on luettavissa Konepörssistä 12/2012 tai Lehtiluukusta.

Lue seuraavaksi