Uutiset

Työkoneet

Arctic Machine Oy – älykästä tienpitoa

Talvitiepäivien arvostelulautakunta myönsi Arctic Machine Oy:lle kunniamaininnan uuden tietotekniikkaa hyödyntävän toimintakonseptin tuomisesta tienhoitoon. Kyseessä on CAN-väyläohjattu  iRoad-ohjausjärjestelmä, joka koostuu yhdestä joystick-ohjaimesta ja isosta värinäytöstä. Järjestelmää on testattu kahden vuoden ajan.

Kaikki perustoiminnot ovat hallittavissa pelkällä joystickillä eikä näyttöön tarvitse koskea. Ohjaimesta hallitaan muun muassa lumen- ja jäänpoistolaitteet, lavatoiminnot, vaihtolavalaitteet, työvalot, sekä kesätiehoidon laitteet.  Järjestelmään voidaan tallentaa asetukset eri kuljettajille.

Arctic Machinen filosofian mukaan tehokkuuden kasvu ja kustannusten säästö saavutetaan ainoastaan mittamalla ja tallentamalla sekä analysoimalla eri työvaiheita.

”Kun mittauskohteina ovat aika, paikka, nopeus, levitysmäärät ja tarkat auran käyttöajat niin tämä data palvelee kaikkia prosessissa mukana olevia kuljettajasta ja tilaajasta tienkäyttäjään saakka”, kertoo Janne Mäkipää Arctic Machinen osastolla.

Auto ja kuljettajakohtainen tarkka analysointi auttaa kehittämään oikeita osa-alueita. Testeissä on havaittu esimerkiksi kuljettajien välillä olevan jopa kolminkertaisia eroja autojen polttoaineen kulutuksessa.

”Uusinta uutta on erillinen sivuauran leveysnäyttö. Siitä näkee missä kohdassa ja kulmassa aura kulkee, kun usein suora visuaalinen näkökontakti sivuauraan on mahdoton pöllyävän lumen takia”, jatkaa Mäkipää.

”Venäjällä on ollut myös kova kiinnostus tähän järjestelmään. Itänaapuri haluaa järjestelmään myös tiedon polttoaineen tasosta tankissa. Syystä, että polttoainevarkaudet ovat varsin yleisiä Venäjällä. Meillä ei tällaista tietoa järjestelmään tarvitse sisällyttää”, virnistää Mäkipää lopuksi.

Lue seuraavaksi