Uutiset

Työkoneet

Aputassu Totti luovutustilaisuudessa Lahdessa

Lahdessa sijaitsevassa kurssikeskus Lepolassa oli ilo ylimmillään, kun aurinkoisena kesäpäivänä lahjoittajat kävivät tervehtimässä kummikoiraa Tottia ja hänen uutta emäntäänsä Anne Saarista.  Anne oli viettänyt Lepolassa kaksi viikkoa tutustuen ja harjoitellen yhdessä Totin kanssa mm. arkipäivän askareita sekä ostoskeskuksessa liikkumista. Anne oli vilpittömästi iloinen saatuaan oman avustajakoiran käyttöönsä. Totista on hänelle apua moniin arkipäivän fyysisiin askareisiin, esineiden noutamiseen ja nostamiseen, pyykkikoneen tyhjentämiseen yms.  Varsinaisten avustajatehtävien lisäksi Totista on apua erityisesti sosiaalisiin kontakteihin, itsenäisyyteen sekä turvallisuuteen. Anne kertoi, että hän saattoi viettää useita päiviä sisätiloissa, mutta nyt hänellä on pakottava syy lähteä ulos: Totti. Avustajakoirilla onkin todettu olevan erityisen positiivinen vaikutus käyttäjän psyykkiseen hyvinvointiin.

Lepolan luovutustilaisuudessa 6 avustajakoiraa sai uuden emännän tai isännän. Hakijoita on joka vuosi yli tuplasti enemmän kuin luovutettavia koiria. Ongelmana on rahoitus. Invalidiliitto on saanut Raha-automaattiyhdistykseltä tukea avustajakoiratoimintaan siten, että varoilla tänä vuonna on voitu hankkia ja kouluttaa 2 koiraa. Loput 4 ovat saaneet rahoituksen yksityisiltä tahoil-ta lähinnä avustajakoirayhdistyksen kautta. Koirien lisääntyessä Invalidiliiton saamasta tuesta menee valta-osa jo olemassa olevien avustajakoirien kuluihin. Kaiken kaikkiaan avustajakoiria on koulutettu lähes 100, joista aktiivisesti työkäytössä on 54 koiraa. Avustajakoirien koulutus, hankinta ja terveystarkastukset tapahtuvat Kemiössä, Axxell Brusabyn toimipisteessä.

Totin, niin kuin kaikkien avustajakoirien, parivuotiseen koulutusjaksoon sisältyi paljon lyhyitä koulutustuokioita, leikkiä toisten koirien kanssa, ympäristöharjoituksia, metsälenkkejä ja lepoa. Koiria koulutetaan positiivista vahvistamista käyttäen, eli oikeista suorituksista palkitaan ja vahvistetaan, ja virheelliset suoritukset jätetään huomioimatta, niistä ei toruta. Koulutuksessa painotetaan erityisesti koiran hallintaa kaikissa tilanteissa. Sen tulee tehdä kaikki pyydetyt asiat, mutta sen pitää osata myös sietää häiriöitä kuten toisia koiria, kissoja, lintuja, jäniksiä yms.

Avustajakoiraa voi hakea Invalidiliitosta, ja ne luovutetaan käyttäjilleen hakemusten ja haastattelujen perusteella. Invalidiliitto vastaa myös koiriin liittyvistä asioista koko koiran, keskimäärin kymmenvuotisen, työiän ajan.

Kotiinlähtöönsä Anne suhtautui sekavin odotuksin, päässä pyöri monta uutta asiaa. Miten Totti sopeutuu uuteen asuinympäristöönsä, miten he ihan kahdestaan pärjäävät? Positiiviseen tapaansa Anne totesi heti perään, että he etenevät rauhassa omaan tahtiin hänelle tutussa ympäristössä, jossa häiriötekijöitä Totille on kenties vähemmän. Näin heidän suhteensa vahvistuu, kun Totti tukeutuu vain omistajaansa Anneen.

Anne oli toivonut reipasta ja rohkeaa avustajakoiraa, ja toden totta Totissa on hauskuutta ja haastetta! Seuraavan kerran Anne ja Totti testauttavat yhteistyötaitojaan Lehtimäen Kesäpäivillä, jossa suoritetaan taidontarkistuskoe. Taidontarkistuskoe suoritetaan joka 2. vuosi kunnes koira on täyttänyt 8 vuotta.

Lue seuraavaksi