Uutiset

Työkoneet

Antti Forma ja Takeuchi

Antti Forma aloitti konemyyjän uran 20 vuotta sitten Honkajoella. Japanilaiset Takeuchi-maarakennuskoneet tulivat, jo silloin Antin työantajana toimineen, Honka Trading oy:n valikoimaan kaksi vuotta myöhemmin. Tämä yhdistelmä on toiminut. Takeuchi on noussut yhdeksi kysytyimmäksi koneeksi alle 16 tonnin painoluokassa Suomessa.

Antti Forma on myynyt Suomen Takeuchi-kaivukonekannasta karhun osan. 

”Varmaan voi sanoa, että sovimme molemmat tavoiltamme toisillemme. Joustamme tarvittaessa puolin ja toisin, ja se on varmaan suurin yksittäinen syy pitkään jatkuneelle työsuhteelle”, kertoo Antti Forma jo 20 vuotta jatkuneesta työsuhteesta Honka Trading oy:ssä. Hyvät asiakkaat ja yhteistyökumppanit ovat hyvien tuotteiden lisäksi Antin arvostamia asioita työarjessa. 

”Olen saanut tästä joukosta useampia ystäviä, joiden kanssa vaihdetaan paljon muutakin asiaa ja kuulumisia kuin pelkästään koneasioita. Se tuntuu todella hyvältä.”

Takeuchi sopii myös hyvin  Honka Tradingin päätuotemerkiksi. Takeuchi toimii organisaationa paljolti samoilla periaatteilla kuin Honka Trading. Perheyritys ja pitkät työurat ovat molemmille yhteisiä asioita.   Takeuchi -family on käytössä oleva nimike, joka ei tarkoita vain omistajia, vaan koko henkilökuntaa. Koko ketju toimii hyvin, aina sieltä valmistajalta loppuasiakkaalle asti.

Takeuchin maahantuontia vuodesta 2000 

”Tutustuimme Takeuchiin isoilla konemessuilla Euroopassa. Koneet osoittautuivat laadukkaiksi ja Takeuchin organisaatio perheyritystyylisenä meille miellyttäväksi. Siitä yhteistyö alkoi. Ensimmäisessä Japanista saapuneessa kontissa oli kolme pienemmän painoluokan konetta. Ensimmäinen asiakkaalle toimitettu kone oli malliaan TB 016, jonka myin vuonna 2000”, muistaa Antti.

”Kaikkiaan siinä meni melkein vuosi näiden kolmen ensimmäisen koneen myynnissä. Merkki oli suomalaiselle urakoitsijalle tuntematon. Useimmat eivät tienneet edes koneen alkuperämaan olevan Japani, joka on maassamme hyvä myyntiargumentti”, kertoo Antti Forma ensimmäisten koneiden myyntivaiheista.

Hidromek täydentää Honka Trading oy:n valikoimaa isommissa kokoluokissa. Se on luotettavista komponenteista rakennettu laatukone. Merkkinä se on Suomessa vielä suhteellisen tuntematon. Siis, hieman samanlainen tilanne kuin Takeuchilla 18 vuotta sitten. Ensimmäisiltä asiakkailta löytyy jo kuitenkin useampi Hidromek-merkkinen kone.

Hyvä palaute ja hyvä taloudellinen tilanne avittivat Takeuchin myyntiä 2000-luvulla. Kesti kuitenkin yli puoli vuosikymmentä saada merkittävä asema markkinoilla. Alkuun Honka Trading myi enemmän pieniä kaivukoneita. Nyt myynti keskittyy pääasiassa 6 – 16 tonniluokan koneisiin. Tähän kokoluokkaan on myös keskitytty nyt enemmän. 

”Olemme huomanneet, että pikkukoneissa kilpaillaan lähinnä hinnalla ja meille isommissa kokoluokissa merkitsevät yhä enemmän laatu ja käytettävyys”, toteaa Forma. 

”Nykyään Takeuchi on tunnettu merkki ja siihen yhdistetään muun muassa korkea laatu ja hydrauliikan miellyttävä hallittavuus. Tuotteen tunnettuus on kasvanut ja sen kautta myynti on muuttunut helpommaksi. Asiakkaalle merkitsevät paljon laatu ja käytettävyys, mutta myös erinomainen jälleenmyyntiarvo. Näihin kaikkiin Takeuchi pystyy vastaamaan erinomaisesti. Uskoaksemme markkinaosuutemme on 20 prosenttia kokoluokassaan. Tela-alustaisia myymme 85 prosenttia kokonaismäärästä ja yhdelle pyöräalustaiselle konetyypille jää silloin 15 prosenttia”, tilastoi Antti Forma.

Asiakkaat luottavat

Huollon ja jälkimarkkinoiden toimivuuteen on oltu tyytyväisiä. Takeuchilla urakoivia yrittäjiä palvellaan laajalla sopimushuoltopisteverkostolla. Honka Tradingin oma huolto ja tekninen tuki palvelevat Honkajoella, missä on myös varaosavarasto. Paras palaute asiakkailta on uuden samanmerkkisen koneen tilaus. Se kyllä kertoo asiakkaan luottamuksesta tuotteeseen.  Monella urakoitsijalla on jo useita Takeucheja töissä Suomessa, enimmillään niitä on 16 kappaletta yhdellä omistajalla. 

”Sähkö- ja kaapeliverkkojen asennustöissä, piha- ja viherrakentamisessa sekä ylläpitotöissä kaivoksilla ja teollisuudessa”, luettelee Antti yleisimpiä käyttökohteita. 

Honkajoki tunnetaan konekaupan alalla

Honkajoesta on puhuttu paljon myös konekaupan keskuksena, ja siellä on jo pitkään toiminut vähintään kolme merkittävää alan yritystä samaan aikaan. Se on paljon väkiluvultaan pienelle paikkakunnalle. 

”Tämä on meille kaikille täällä toimiville yrityksille yhteinen vahvuus. Pystymme yhdessä tarjoamaan enemmän ja valikoimamme on laaja, oli sitten kyseessä uusi tai käytetty kone tai lisälaite. Myös erilaiset konepäivät muodostuvat suuremmiksi, kun järjestäjiä on useampia.  Sijaintimme kautta tavoitamme myös pohjoisen ja keskisen Suomen asiakkaat täältä hyvin. Pääkaupunkiseudun, Tampereen ja Turun asiakkaita palvellaan myös paikallisesti”, päättää Forma.  

Lue seuraavaksi