Uutiset

Työkoneet

Ala-Talkkarin lämpökeskuksella puu kuivaa

Pekka Luoma on pohjalainen yrittäjä, joka on reilussa 30 vuodessa kasvattanut Luoman Oy:stä kansainvälisesti merkittävän piharakentamisen edelläkävijän. Luoman asenteella ja ammattitaidolla seitsemän vuotta hiljaiseloa viettänyt Marjolahden Saha Parkanossa muuttui muutamassa kuukaudessa yli kymmenen henkilöä työllistäväksi sahalaitokseksi. Pikkutukkisaha oli muuten edelleen kohtuullisessa toimintakunnossa, mutta kuivaamiseen ja lämmitykseen Luoma tilasi Veljekset Ala-Talkkari Oy:ltä 990 kW:n nykyaikaisen Veto Cont 990 XL -lämpökeskuksen.

Luoman Oy on Ylistarossa pääkonttoriaan pitävä puualan konserni, joka työllistää kaikkiaan yli 160 henkilöä. Yritys valmistaa vuodessa noin 90 000 puurakennusta ja vientitoimintaa on yli 30 maahan, mikä muodostaa lähes 85 prosenttia yhtiön liikevaihdosta. Tämäntasoinen rakennustoiminta vaatii luonnollisesti valtavat määrät laadukasta puumateriaalia ja tällä hetkellä yrityksen sahatavaran kulutusmäärä on noin 100 000 kuutiota vuodessa

Pekka Luoma olikin katsellut sopivaa sahalaitosta tuottamaan laadukasta materiaalia ja tutustuttuaan Marjolahden Sahan hyvään yleiskuntoon syntyi ostopäätös nopealla aikataululla. Kaupat lyötiin lukkoon huhtikuussa ja sahaukset laitettiin käyntiin jo syksyn aikana. Luomalla oli jo käytössä neljä Veljekset Ala-Talkkarin lämpökeskusta, joten oli luonnollista, että myös Parkanossa puu kuivaa ja rakennukset lämpiävät lapualaisyrityksen tuotteiden voimalla.

Sahakaupan synnyttyä Pekka Luoma tiesi laitoksen olevan muuten todella hyväkuntoinen, mutta vanha lämpökeskus oli jo aikoinaan myyty eteenpäin. Luoma otti yhteyttä Ala-Talkkarille ja ammattimiehenä hän osasi kertoa erittäin tarkoin minkälainen kokonaisuus Parkanoon tarvittaisiin. ”Ala-Talkkarilla oli tarjota sopiva ratkaisu ja kun kaikki saatiin kerralla samasta osoitteesta, oli ostoratkaisu helppo toteuttaa. Jo vanhastaan tiesin, että Ala-Talkkarilla käytetään vain laadukkaita komponentteja, joten sahan tärkeä käynnistysvaihe saatiin niiden avulla suoritettua vaivattomasti ja nopeasti”, kertoo Luoma.

Veljekset Ala-Talkkarin Han­nu Ala-Talkkari (vas.)  kertoo, että Pekka Luoman tilaus otettiin heillä vastaan mielenkiintoisena haasteena. ”Pekan lämpökeskus on eräs suurimmista yksittäisistä toimituksista, joita olemme valmistaneet. Meillä oli kuitenkin nopeasti tarjota valmis kokonaispaketti ja kehittyneen suunnittelutoimintamme ansiosta pystyimme esittämään Luomalle erittäin tarkan ja yksityiskohtaisen mallinnoksen itse keskuksesta. Toimitimme Luomalle ohjeet asennusta edeltävistä toimista, kuten laatan yksityiskohdista ja itse keskus saapui Voman sahalle yhtenä konttina marraskuun puolivälissä”, kertoo Ala-Talkkari. Pohjatyöt oli Parkanossa tehty huolella ja asennuksessa kului ammattimiehillä ainoastaan yksi vuorokausi.

Pekka Luoma on aina ollut hyvin kiinnostunut tekniikan kehitysaskelista ja hän on tuotannossaan huomioinut myös ympäristönäkökohdat tarkoin. ”Tulevaisuudessa alan säädökset tulevat vain tiukkenemaan entisestään, joten on ensiarvoisen tärkeää, että Ala-Talkkarin ratkaisuilla olemme jatkuvasti hieman edellä tarkkoja kriteereitä. Puhtauden lisäksi ensiarvoisen tärkeää on myös hyvä hyötysuhde ja polttoaineena käytettävästä hakkeen ja sahajauhon sekoituksesta tulee saada kaikki energia irti”, tiivistää Luoma. Tavoitteiden saavuttamisessa toimiva teknologia täytyy osata hyödyntää maksimaalisesti oikeaoppisten säätöjen ja käyttöominaisuuksien kautta.

”Viritimme Voman lämpökeskuksen alkusäädöt kohdalleen ja Pekka teknisesti lahjakkaana sekä aidosti kiinnostuneena omaksui tarvittavat toiminnot nopeasti. Näin energiaa tuotetaan aina mahdollisimman tehokkaasti sekä puhtaasti. Oikeilla säädöillä ja osaavalla käytöllä varmistetaan myös loppujen lopuksi lämpökeskuksen kaikista tärkein ominaisuus eli turvallisuus herkissä sahaolosuhteissa. Laitoksessa, jossa on runsaasti paloherkkää materiaalia, ei yksinkertaisesti ole varaa pienimpäänkään toimintavirheeseen”, korostaa Ala-Talkkari.

Nykyaikainen lämpökeskus on todella monipuolinen kokonaisuus, jonka teho ja turvallisuus koostuvat osiensa summasta. Keskuksen jokaisen osa-alueen täytyy toimia moitteitta aina polttoaineen varman syötön kautta tehokkaaseen palamiseen, energian hyödyntämiseen, toimiviin puhdistuksiin sekä tehokkaaseen savunpoistoon. Veto Cont -lämpökeskuksessa Ala-Talkkarin vuosikymmenten alan kokemus näkyy vahvasti ja jokainen osa-alue täydentää toistaan saumattomasti. Vomalle toimitetussa kokonaisuudessa on 120 kuution hakesiilo ja sahan tarpeisiin riittää siilon puolilleen täyttö noin kerran viikossa. Siilon katto avataan tyylikkäästi hydraulisesti, mikä tekee täytöstä helppoa ja nopeaa. Siilosta hake ja sahajauho kulkeutuvat varmatoimisella kuljettimella kaksiportaiselle liikkuva-arinaiselle palopäälle, jossa poltto suoritetaan lambda-ohjattujen tarkkojen säätöjen kautta puhtaasti ja tehokkaasti.

Voman Veto Contin turvallisuus ja toimintavarmuus on varmistettu useiden älykkäiden mekanismien kautta. Kokonaisuudessa on esimerkiksi takapaloilta suojaava sulkusyötin, savukaasupuhdistin, automaattinuohous, kiertojen tuhkaruuvit, kiehunnanestin sekä oma kiertovesipumppu. Lämpökeskuksessa on luonnollisesti myös erittäin pitkälle viety valvontajärjestelmä ja järjestelmän tarkkailu sekä esimerkiksi paineiden ja lämpötilojen säätäminen onnistuu mainiosti etäkäytön avulla.

Ala-Talkkareilla hyödynnetään lisäksi Tosibox Oy:n etäohjaus, -valvonta ja -huoltojärjestelmiä, joiden kautta toiminnan saa vietyä vielä askeleen eteenpäin. Kaikesta teknisestä kehityksestä huolimatta Luoma ei unohda kuitenkaan manuaalisen valvonnan tärkeyttä. ”Aina kun käytetään kiinteää polttoainetta, on kameroista ja puhelimista huolimatta mielestäni syytä vähintään kerran päivässä käydä tarkistamassa tilanne aivan paikan päällä”, korostaa Luoma vuosikymmenten kokemuksella.

Tällä hetkellä Veto Cont huolehtii 500 neliön saharakennuksen, 900 neliön paketointilaitoksen sekä kahdeksankamarisen, 400 kuution kuivaamon energiantuotosta. Mahdollista tuotannon kasvua huomioiden lämpökeskuksessa on täysi valmius toisen vastaavan pannun lisäämiseen nopeallakin aikataululla. ”Tähänastisten käyttökokemusten perusteella Veto Cont on osoittautunut oikeaksi ratkaisuksi ja se on vastannut odotuksia niin tehokkuuden, toimintavarmuuden kuin puhtauden kautta. Poltto on erittäin tarkka sekä hyötysuhde korkea ja tuhkaa on parin kuukauden kovassa käytössä syntynyt erittäin vähän. Myös keskuksen helppokäyttöisyys on miellyttänyt Luomaa. ”Veto Contissa ei turhiin luukkujen availuihin ole ollut tarvetta ja kaiken kaikkiaan kyseessä on niin käytettävyydeltään kuin hinta-laatusuhteeltaan paras pannuni”, lisää Luoma.

Hannu Ala-Talkkari korostaa myös kontin joustavaa leasingmahdollisuutta. ”Lämpökontti on siirrettävä ja irtaimena siihen on mahdollisuus saada järkevä rahoitus lunastusleasingillä. Tämä helpottaa huomattavasti suuria investointiratkaisuja mietittäessä, sillä näin voi saada käyttöönsä huippuluokan energiaratkaisut pienelläkin alkupääomalla. Tilanteen muuttuessa laitteiston voi helposti ja taloudellisesti järkevästi lunastaa omakseen tai tarvittaessa voi luopua siitä kokonaan”, lisää Ala-Talkkari.

Voma Oy:n nimi tulee sanoista ”voimaa maaseudulta” ja Parkanon alueen elinkeinoelämän täytyykin olla tyytyväinen Luoman investointeihin. Sahan käyttöönotto on sujunut hämmästyttävän nopeasti ja tällä hetkellä sen tuotanto kattaa jo viidenneksen Luoman Oy:n tarpeesta. Puutavara saadaan noin 50 kilometrin säteeltä sahasta ja pääasiallisena materiaalina käytetään 11–16 sentin pikkutukkeja. Myös osaavaa työvoimaa sahalle on löytynyt ja mukana on jo aikanaan Marjolahden sahalla työskennelleitä alan konkareita. Töitä Parkanon alueelle tulee tuomaan samaan kauppaan kuuluneen kahdeksan hehtaarin murskealueen hyödyntäminen, sillä aikaansaavana miehenä Luomalla on alueelle tarkat suunnitelmat niin oman käytön kuin irtotavaran myynnin suhteen.

”Veljekset Ala-Talkkarin toiminnassa on samaa asennetta kuin Luoman Oy:n periaatteissa, joissa tarkka suunnitelmallisuus siirretään ahkeruuden ja kovan työnteon kautta käytäntöön. Sama taso säilyy heillä myös kaupanteon jälkeen, sillä takuu-, huolto- tai varaosapuolen kanssa ei ole vuosien mittaan ongelmia syntynyt”, lisää Luoma. ”Muutenkin olen elämässäni oppinut arvostamaan Ala-Talkkarin edustamaa reipasta yrittäjähenkeä ja toivoisinkin saman ajattelutavan leviävän myös julkiselle sektorille. Ely-keskusten ja muiden instanssien tulisi ymmärtää, että loppujen lopuksi olemme samassa veneessä ja pelkän kurituksen sijaan toivoisin syntyvän asiallisen valvonnan sekä tukemisen ja neuvonnan kulttuurin”, päättää Luoma.

Lue seuraavaksi