Uutiset

Yleinen

Viheralueet hoitoon McConnelin kauko-ohjattavalla

Suurin osa viheralueista teiden varsilla voidaan hoitaa nostolaitesovitteisilla ja puomimurskaimilla. Kun hoidettavana on puiden välejä ja kaltevaa rinnettä, pitää ottaa toisenlaiset välineet käyttöön. Huumola Nature Oy hoitaa Jani Heikkilän johdolla Oulun alueella moottoritien reuna-alueita ja käytössä on McConnelin kauko-ohjattava murskain. Laitteella on käytännössä kaksi vakituista kuljettajaa, jotka kesällä ajavat kahta vuoroa ja syksymmällä siirrytään yhteen vuoroon. McConnelin kauko-ohjattava Robocut toimii niin tasaisella kuin rinnemaastossa.

Kauko-ohjattavalle koneelle tarjottiin työtä ja sellainen piti sitten hankkia. Kaltevaa maastoa on moottoriteiden läheisyydessä rakennettu esimerkiksi ramppeihin ja meluvalleihin, jotka hoidetaan kaksi-kolme kertaa kesässä niittämällä.

– Tasaisella alustalla kolme jalkaisin liikkuvaa siimottajaa saa suunnilleen saman aikaiseksi hyvissä olosuhteissa kuin kauko-ohjattava laite. Kun keli on viheliäs, on sadetta tai kuumaa auringonpaistetta, saatikkaa vaarallisen kaltevaa rinnettä, kauko-ohjattava laite on aina vain tehokkaampi. Tela-alustaisella koneella ei nilkka murru, kone ei väsy, eikä siima heti lopu, Jani vertaa.

Metsuri Matti Pelkonen ja oikealla Jani Heikkilä Kempeleen varikolla. Viherpuolen töissä tehdään paljon miestyötä, mistä osoituksena raivaussahojen määrä. Konetyön osuus kasvaa koko ajan.

Kuljettajalle kauko-ohjaus on luontevaa, kun hommia voi tehdä haluamastaan paikasta. Kuvassa töissä Ari Suorsa. Työ voidaan tehdä siellä, mistä työkohteen näkee parhaiten. Kuivan kesän vuoksi rinteen maaaines oli irtonainen. Edellisenä kesänä telat pitivät hieman pehmeässä rinteessä paremmin. Telakone murtaa hieman kääntyessään nurmea, jolloin käännöksiä vältetään ja ajetaan mielellään pitkää sivua. Rinnettä ajetaan koneella rinteen suuntaisesti, jolloin saadaan mahdollisimman pitkät niittomatkat. Puiden aluset ja muut hankalasti niitettävät kohdat pitää kiertää erikseen.

Koneen murskapää on saanut siipeensä ja suojalevy on kaarella, mutta työt jatkuvat. Terät pysyvät kohtalaisessa kunnossa, kun maasto on melko kivetöntä. Moottoritien varsillakin on kaikenlaista roinaa, joka on pudonnut tai heitetty tien varteen ja kitaan löytyy kaikenlaista tavaraa.

Koneen kuljetukseen sopiva perävaunu ostettiin mukana kaupassa. Se on välttämätön, koska muuten konetta on hankala siirtää.

Riippumatta siitä, siirretäänkö konetta lähelle vai kauas, pitää kone sitoa. Ylimääräisestä sitomisesta ei sakoteta, vajaasta kyllä.

Kun penkat on niitetty, siirrytään niittämään kauemmaksi tiestä. Isommat tasaiset alueet hoidetaan traktorilla, mutta paljon jää vielä niitettävää kauko-ohjattavalle laitteelle.

Moottoritien viheralueet ovat YIT:n alueurakkaa. Moottoritien viheralueen niitto, reunat ja keskialue hoidetaan yöllä. Tällöin se on turvallisinta. Kun tiealueella liikutaan, pitää mukana olla turva-auto. Turva-auton kanssa niitetään yleensä isommassa ryhmässä ja silloin niitossa on yleensä vähintään kaksi tai kolme yksikköä.

Lue seuraavaksi