Uutiset

Yleinen

Valtrat puolustusvoimien työjuhdiksi

Maavoimat hankkii tälle vuodelle 33 uutta Valtraa työlaitteineen. Yhteensä toimitetaan 106 liikennetraktoria vuosien 2013-2016 aikana. Traktorit hankitaan operatiiviseen käyttöön eli sodanajan joukoille. Traktoreilla kyetään materiaalin koneelliseen käsittelyyn, materiaalin siirtoihin sekä tienparannustöihin kuten talvella aurauksiin. Traktoreiden varustus on myös edellä mainittujen tehtävien mukainen. Päätuote on Valtra N163 Direct, portaattomalla voimansiirrolla varustettu traktori, joka soveltuu erittäin hyvin kuormankäsittelyyn.

Puolustusvoimat kilpailutti traktori- ja työlaitehankinnat julkisella tarjouspyynnöllä. Lopputuloksena oli, tarjouskilpailun voitti Valtra. Traktorit Valtra toimittaa valmiiksi varusteltuna. Koukkutartunnalliset perävaunut toimittaa SKJ- rakennustekniikka (Kip-Man). Perävaunulla voidaan siirtää kontteja joiden maksimipaino on 16 tonnia. Traktori ja perävaunuyhdistelmä lastataan, puretaan ja siirretään kontit maastosta sellaisen tiestön varteen, josta ne voidaan siirtää koukkutartunnalla varustetulla kuorma-autolla. Traktorit on varustettu etukuormaajalla ja trukkipiikeillä. Osaan traktoreista hankitaan auraukseen tarvittava varustus; kauha, aurauslevy, kitkaketjut.

Kuormaajien oikea väritys on valmiina jo tuotantolinjan jälkeen. Etukuormaaja on myös oikeassa värissä vakaajatankoja myöten. Kun tällaiset komponentit ovat kunnossa, vähentää se Unlimited-työtä ja nopeuttaa läpimenoa. Vanteet ovat armeijan mustat.

Traktoreita pääkäyttö on huollon kuljetustyö, mutta traktorit on varustettu niin, että väylä saadaan aukaistua umpihankeen. Sitä silmälläpitäen on hydrauliikka rakennettu eteen. Sähköpistoke on myös auran valoille. Aurat, trukkihaarukat ja kauhat toimittaa iisalmelainen FMG.

Kaikkiin traktoreihin asennetaan palapintarenkaat. Kyseessähän on traktori, jolla kuljetaan pääasiassa tiellä ja auratuilla väylillä. Traktorit varustetaan kuulavetolaitteella.

Kun puolustusvoimille aikoinaan tarjousta jätettiin, myynti oli yhteydessä Unlimited-pajaan. Paja on tehtaan yhteydessä sijaitsevassa tuotantohallissa ja se toimii joka tapauksessa kiinteässä yhteydessä myynnin kanssa. Petri Loukiala teki omat laskelmansa, miten asennukset saadaan tehtyä ja miten paljon aikaa asennuksiin kuluu. Tämähän on meidän lyhyen toiminta-ajan selkein varustelu. Tähän mennessä varustelut ovat olleet kaikki yksilöitä. Jokaisessa tähän mennessä varustellussa traktorissa on siis ollut hieman toisistaan poikkeavat varusteet. Puolustusvoimien traktorit varustellaan kaikki samalla tavoin, Petri kertoo.

Oikealle kulkua ei ole suljettu, vaikka jauhesammutin on asennettu sinne. Vasemmalle on rakennettu teline sähkökäyttöiselle sisätilanlämmittimelle. Puolustusvoimien traktoreihin asennettiin erilliset moottorilämmittimen ja verkkolaturin pistokkeet vasempaan portaan syvennykseen.Lue seuraavaksi