Uutiset

Autot

Uusi Mitsubishi L200 vakuuttaa etenemiskyvyllään

Mitsubishi L200

Pick-up-luokan kestosuosikki Mitsubishi L200 on kokenut onnistuneen muodonmuutoksen, jossa dynaamisemman ulkonäön lisäksi myös varustelu ja suorituskyky ovat kehittyneet entisestään. Uusi L200 on myös hinnoiteltu kilpailukykyisesti, mikä tekee kokonaisuudesta erittäin potentiaalisen tulokkaan avolavarintamallemme.

Mitsubishi L200 maavara

Odotettu neljännen sukupolven Mitsubishi L200 saapuu markkinoillemme valmiiksi korkealla Magnum-varustelutasolla ja varsinkin nykyaikaisen Super Select -nelivetojärjestelmän ansiosta ajoneuvo soveltuu loistavasti Suomen vaativiin olosuhteisiin. Ulkonäöllisesti L200 on lähestynyt Outlander-mallistoa ja esimerkiksi keulamaskeissa on paljon samaa. Ulkomuodon täydentävät uudistunut sumuvalojen ympäristö sekä tyylikkäät 17 tuuman kevytmetallivanteet. Myös koriratkaisuissa on tarjolla sopivia vaihtoehtoja, sillä valittavissa on kaksipaikkainen Club Cab ja kaksi- tai viisipaikkaiset Double Cab -versiot. Mitsubishi L200 Club Cab Magnumin hintavaihtoehdot alkavat 33 000 eurosta ja Double Cab -versioiden hintoihin lisätään kaksituhatta euroa lisää.

Mitsubishi kuvailee uutta L200-mallia Sports Utility Truck -luokkaan kuuluvaksi, mikä kertoo monipuolisiin käyttötarkoituksiin soveltuvasta ajoneuvosta. Tyylikäs ulkonäkö ja ketteryys tekevät autosta mainion kaupunkiauton ja hiljaisuuden ansiosta matkanteko on miellyttävää myös moottoritienopeuksilla. Kaiken takaa löytyy kuitenkin huippuluokan maastoajoneuvo, jonka ominaisuudet riittävät turvaamaan etenemisen myös vaativimmissa olosuhteissa.

Kehittyneen Super Select -nelivetojärjestelmän avulla nelivetoa voi käyttää kaikissa nopeuksissa ja sen päälle kytkentä onnistuu myös ajon aikana alle 100 kilometrin tuntinopeuksissa. Nopeasta takavedosta voi kytkeä päälle nopean nelivedon ja maaston vaikeutuessa voi käyttöön ottaa nopean tai hitaan nelivedon keskitasauspyörästö lukittuna. Tämän valinnanvaran ansiosta L200 tarjoaa aina sopivan vaihteistovaihtoehdon, liikuttiin sitten kaupungissa, asfaltti- tai sorateillä, lumessa tai maasto-olosuhteissa. L200 on varusteltu nykyaikaisilla turvallisuusominaisuuksilla ja vakovarusteluun kuuluvat esimerkiksi ajovakauden- ja pidonhallintajärjestelmä ASTC, hätäjarrutehostin, ABS-jarrut sekä elektroninen jarruvoimanjako EBD.

Mitsubishi L200:ssa voimanpesänä toimii 2,5 litran Euro-5b-luokan välijäähdytetty Common Rail turbodiesel, josta irtoaa 178 hevosvoimaa ja vääntöä mukavat 400 Nm. CO2-päästöjä L200:ssa syntyy 204 g/km ja yhdistetyksi kulutukseksi ilmoitetaan 7,7 l/100 km. Kiihtyvyys ei ehkä ole pick-up-luokan tärkein ominaisuus, mutta L200 saavuttaa sadan kilometrin nopeuden kuitenkin 12,1 sekunnissa, mikä kyllä riittää maastoautolle mainiosti. Pick-up-autojen yleinen työtehtävä on perävaunujen kuljetus ja L200:ssa jarrullisen perävaunun vetokyky on useimpiin tehtäviin riittävät 2700 kiloa ja jarruttomaan 750 kiloa. Kantavuutta L200:n jää 950 kiloa auton kokonaismassan ollessa 2850 kiloa. Kaksinkertaisesti galvanoitu teräslava on suunniteltu kestämään ja kyytiin mahtuu vaivatta myös eurolava.

Tehokkuudesta ja maastokelpoisuudesta huolimatta Mitsubishilla ei ole unohdettu matkustusmukavuutta ja sisätilojen toimivuutta. Tyylikäs, perusväritykseltään tumma sisustus ei ole liian herkkä tahroille, joita pick-up autojen kovat työtehtävät tulevat väistämättä aiheuttamaan. Kaiken keskipisteenä L200:ssa on kuitenkin ollut selkeästi käytännön toiminnallisuus, mikä näkyy hallintalaitteiden selkeydessä ja oikeaoppisessa sijoittelussa. Keskikonsolin yläosan monitoiminäyttö on monipuolisuudessaankin riittävän yksinkertainen ja nelivetovaihteistojärjestelmää hallitaan perinteisellä selkeätoimisella vaihdekepin viereisellä omalla vaihdevivulla.  Käyttömukavuutta lisäävät vakionopeudensäädin sekä automaattinen ilmastointi. Monitoimiohjauspyörä on loogisuudessaan toimiva, eikä muitakaan hallintalaitteita tarvitse etsiskellä edes ensimmäisellä ajokerralla.

Koeajolle lähdettäessä L200 kierrettiin ensin ulkoisesti ja huomiota kiinnittivät erityisesti korkea 205 mm maavara sekä tyylikkäät astinlaudat sivuilla ja takapuskurissa. Sopivan karheuden ansiosta astinlaudoista on varmasti hyötyä Suomen liukkaissa olosuhteissa ja kyllähän ne korostavat myös ajoneuvon voimakasta ulkonäköä. Ohjaamossa kaikki on periaatteessa kohdallaan ja oikeaoppinen ajoasento löytyy nopeasti. Mikään kovin futuristinen tulevaisuudentutkielma L200:n ohjaamo ei ole, mutta kun kyseessä on kovaan käyttöön tehty työväline, on tämä vain plussaa.

Mitsubishi L200

Liikkeelle lähdettäessä huomaa heti, ettei L200 mikään katuraketti ole ja varsinkin alhaisilla kierroksilla toivoisi hieman lisää pirteyttä. Kaupunki- sekä maantieajossa L200 on ajo-ominaisuuksiltaan mainio ja eteneminen on pehmeän sulavaa. Myös äänimaailma on miellyttävää ja sadan kilometrin nopeudessakaan ei rengas- tai moottorimelusta ole keskustelulle haittaa. L200:ssa on etupään kierrejousilla varustettu erillisjousitus sekä takaa löytyvät lehtijouset pitävät ajokokemuksen miellyttävänä myös heikoimmilla tiealustoilla. Pick-up-luokan ajoneuvot eivät perinteisesti ole mitään ketteryysihmeitä, mutta L200:n 5,9 metrin kääntösäteellä pärjää kyllä parkkihalleissa tai kauppakeskusten pihamailla mainiosti, kunhan vain muistaa ottaa auton koon tuomat realiteetit huomioon.

Siirryttäessä metsäautotielle pääsevät Mitsubishin parhaat ominaisuudet esille ja meno on todella varman tuntuista myös syväurisilla tai kivisillä osuuksilla. Vaihteenvalitsimesta vain neliveto päälle ja meno jatkuu reippaasti. Tieltä poistuttaessa puhtaaseen maastoajoon kytketään hidas neliveto keskitasauspyörästön lukoilla ja näin L200 muuttuu täysveriseksi maastoajoneuvoksi. Korkea maavara, 33,4 asteen lähestymiskulma, 24,7 asteen ylityskulma sekä 21,8 asteen jättökulma tekevät etenemisestä vaivatonta ja vielä kun maastovaihde maksimoi moottorin voiman jyrkissä nousuissa, on reitin valinnassa kyse lähinnä kuljettajan uskalluksesta.

Mitsubishi L200

Mitsubishin maahantuoja Delta Motor on tehnyt päätöksen jättää ns. ”karvalakkimallit” kokonaan valikoimasta väliin ja kaikki ajoneuvot ovat Magnum-luokkaisena jo erittäin kattavasti varusteltuja. Tämä kannattaa ottaa huomioon eri automerkkejä verrattaessa, sillä Mitsubishi erottuu tässä suhteessa kilpailijoistaan edukseen. Kun alleen saa todella monipuolisesti varustetun ja niin kaupunki- kuin maastoajoon soveltuvan ajoneuvon jo vajaalla 33 000 eurolla, on kyseessä erittäin varteenotettava vaihtoehto monille lava-auton hankintaa harkitsevalle. Täysveriseksi vetoautoksi L200:n saa varusteltua 1200 euron arvoisella Travel Pack -lisävarustepaketilla, johon kuuluvat kiinteä vetokoukku, johtosarja sekä lavakaukalo.

Lue seuraavaksi