Uutiset

Yleinen

Turpeen tuotanto alkanut pääosin hyvin – kallis polttoaine syö tulosta

– Etelä-Suomen kuivuus on jopa haitannut tuotantoa. Palovaaran takia tuotantoa on jouduttu paikoin rajoittamaan, kertoo Marko Nummijärvi, turveyrittäjä ja Koneyrittäjien liiton energiavaliokunnan varapuheenjohtaja.

– Viimeaikaiset sateet ovat kuitenkin jo poistaneet tämän ongelman, mutta sateiden ei tarvitsisi jatkua koko loppukesää, Nummijärvi toivoo.

– Nopeasti noussut polttoaineen hinta rasittaa kaikkia turvetuotannossa toimijoita. Tuotantokustannusten nousun takia tarvitaan tarkistuksia asiakashintoihin niin konepalveluiden kuin turpeen toimitushintojen osalta, huolestunut Nummijärvi kertoo.

Koneyrittäjälle polttoaineen hinnannousu merkitsee huomattavia lisäkustannuksia. Viimeisten kuukausien polttoaineen hinnan nousu tarkoittaa siis esim. 15 litraa tunnissa kuluttavalle koneelle noin 2,5-3 € tuntikustannusten kasvua. Vuositasolla tällainen kustannusnousu merkitsee turvetuotannossa noin 2000–3000 euron kustannusten kasvua yhden koneen osalta. Jos kasvaneita kustannuksia ei saada nyt vietyä asiakashintoihin, niin jo yhden koneen nousseet kustannukset syövät monen koneyrityksen koko vuoden tuloksen.

– Energian hinnan yleisen kallistumisen seurauksena tuotetusta turpeesta tullaan todennäköisesti saamaan aiempaa korkeampi hinta, jolloin tuotantopanosten kustannusten nousun huomiotta jättäminen olisi kohtuutonta koneyrittäjiä kohtaan, Nummijärvi lisää.

Koneyrittäjien kannalta hyvä tuotantokausi edellyttää käytännössä koko kesän laajuista onnistumista, joten erityisesti heinäkuun säät ratkaisevat nyt kauden lopullisen onnistumisen. Jonkinlaisen taloudellisen tuloksen saamiseksi tulee myös kustannusten nousu kyetä saamaan asiakashintoihin.

– Tuotantomäärien osalta on varmaa, että lopputulos tulee olemaan ainakin kohtuullinen. Toiminnan tuloksen sen sijaan ratkaisee polttoaineen hinnan kehitys sekä onnistuminen kustannusnousun siirtämisessä asiakashintoihin, sanoi Nummijärvi.

Lisätietoja:
Marko Nummijärvi, energiavaliokunnan varapuheenjohtaja, puh. 0400 885 029

Tomi Vartiamäki, toimialapäällikkö, puh 040 900 9426

Koneyrittäjien liitto on 2500:n energia-, maarakennus- ja metsäalan koneyrittäjän valtakunnallinen yrittäjä- ja työnantajajärjestö. www.koneyrittajat.fi

Lue seuraavaksi