Uutiset

Yleinen

Triolietin seosrehuvaunu vaihtolavalla

Seosrehuruokinnassa on muutamia vaihtoehtoja, miten seos lehmille toimitetaan. Juha Lääkkölän tilalla Torniossa on päädytty kahteen seosrehulaitteistoon, joista toinen on vaihtolavalla. Seosrehuvaunua voidaan tarvittaessa pitää vaikka paikalliskäytössä ja tehdä rehu, kun lava on maassa. Seosrehulaitteisto on itsenäinen yksikkö omalla moottorilla. Koneinsinööri Jari Nahkiaisoja on rakentanut myös taustalla olevan Triolietin vaunun toimimaan vaihtolavalla. Keenanin vaunu oli aikoinaan puoli vuotta ensin traktorikäytössä. Keenanin apevaunu on jo vanhempi, mutta se ei ole käynyt kunnostuksessa. 

Hydraulijärjestelmä  ja moottori hankittiin erikseen. 

Moottori ja hydrauliikkalaitteet on keskitetty eteen ja alas, jotta kuormasta ei tulisi kiikkerä. Käyttöletkut ovat avarat, jolloin virtausvastus on pieni. Käyttöpaine on noin 300 baria, mutta laitteisto kestää 480 barin paineen. Vaunu on rakennettu kahden hydrauliikkapiirin järjestelmäksi, jossa suljettu järjestelmä käyttää avointa järjestelmää.

Seosrehulaitteet ovat käytössä noin tunnin kaksi päivässä. Jos seosrehuvaunu on traktorin perässä, vaunun irrottamiseen on kynnys. Kun seossäiliö on vaihtolavan päällä, irrottaminen on nopeaa eikä irrottamisen kynnystä ole. Tämän jälkeen kuorma-autolla voidaan tehdä muutakin. Kuorma-autoon on Triolietin seosrahulaitteista kaksi sähköjohtoa kiinni. Muuta ei tarvitse irrottaa lavan laskun yhteydessä. Tarvittaessa ohjaimet voidaan nostaa vaunuun ja vaunua voidaan käyttää sieltä. 

Triolietin vaunun alla on 22 vuotta vanha auto, joka on huomattavasti edullisempi kuin vastaava traktori.

Meillä kuorma-autoihin on päädytty osaltaan kustannussyistä, Juha Lääkkölä toteaa. Navettaan tehtiin ruokintakaukalot, jotta rehu ei joudu kauaksi lehmän edestä. 

Ruokintapöytä kaukaloineen ja ajokäytävä nostettiin navetassa hieman korkeammalla, jotta pöytä pysyy puhtaana ja lehmien on helpompi syödä. Seosrehulaitteissa on purku molemmin puolin.

Myös sähköä pitää olla valmis tuottamaan itse. Pihalle on rakennettu generaattorikoppi. 

Laitos on automaatikäynnisteinen ja on käynnistysvalmiina kesät talvet. Laite käynnistetään varmuuden vuoksi kerran kuukaudessa. Lue seuraavaksi