Uutiset

Yleinen

Traktoripalvelu Moisiolle MUS-MAX WOOD-TERMINATOR 8 XL -traktorihakkuri

MUS-MAX –mobiilihakkurit Suomeen

Itävaltalaiset MUS-MAX –mobiilihakkurit valmistetaan Landtechnik Urch GmbH:n tehtaalla Florianin kaupungissa. Yrityksen juuret ulottuvat vuoteen 1859, jolloin se aloitti metallipajana ja valmisti maataloustyökoneita. MUS-MAX –brändi sai alkunsa 1975.

Suomessa MUS-MAX –hakkureiden myynti ja markkinointi alkoi viime syksynä Vaajakoskella toimivan kevyen luokan puunkeruukoneita markkinoivan PowerForest Oy:n toimesta. Yrityksen omistaja Atso Viitanen oli tutustunut MUS-MAX –mobiilihakkureihin Metko-, Elmia- ja Nolia-messuilla jo vuosi pari sitten ja todennut koneen toimivaksi ja laadukkaaksi. Viime kesänä MUS-MAXille haettiin jälleenmyyjä Suomeen, jolloin homma pyrähti käyntiin melko nopeasti.

Tätä kirjoitettaessa MUS-MAX –hakkureita oli myyty Suomeen jo seitsemän kappaletta ja muutama tarjouskin oli sisässä, joten kauppa on lähtenyt käyntiin hyvin.

Jälkimarkkinoinnista voidaan mainita, että MUS-MAX-hakkureiden käyttökoulutuksesta ja teknisestä tuesta vastaa Mika Salmi ja tärkeimmät varaosat ovat jo Vaajakosken varaosavarastolla, mistä ne saadaan lähetettyä nopeasti eri puolille Suomea.

Traktoripalvelu Moisio Oy – monipuolista palvelua

Hake- ja turveurakointia tekevä Traktoripalvelu Moisio Oy on monipuolinen yritys, joka työllistää 4-12 henkilöä kausiluontoisesti. Yrityksen perustaja Tuomo Moisio aloitti traktoriurakoinnin noin 30 vuotta sitten 565:lla Valmetilla ja tänä päivänä kalustoon kuuluu seitsemän Valtraa, työkoneeksi rekisteröity kuorma-auto ja vaihtolavakuorma-auto sekä lukematon määrä erilaisia työvälineitä ja lisälaitteita näihin. Nykyään mukana ovat myös Tuomon pojat, Simo, Matti ja Markku.

Traktoripalvelu Moisio Oy toimittaa lämpöenergiaa Saarijärven kaupungille ja talonyhtiöille sekä myy lämpöä omasta hakelämpölaitoksesta. Lisäksi se hakettaa puuta maatiloille ja kotitalouksille.
Traktoripalvelu Moisio urakoi Linnari Oy:n ja omilla turvekentillään Multia-Pylkönmäki akselilla. Yrityksen toimenkuvaan kuuluvat jyrsinturpeen nosto polttoon ja kuivikkeeksi, haketus, turvekenttien kunnostus, muotoilu ja ruuvaus, ojien ruuvaus, kantojen nosto ja ajo sekä kivennäismaiden kaivuu ja ajo. Lisäksi yritys tekee teiden talvikunnossapitoa, aurausta, linkousta, karhennusta ja hiekoitusta tehdään alueauralla ja alaterällä varustetulla työkoneeksi rekisteröidyllä kuorma-autolla sekä alueauralla, lingolla ja perälevyllä varustetuilla traktoreilla yksityisille; yrityksille kuten Destialle.

Muita Traktoripalvelu Moision palveluita ovat: likakaivojen tyhjennykset imupainevaunulla Pylkönmäen seutukunnalla, vaihtolavakuljetukset erikokoisilla vaihtolavoilla (roskalavat, avolavat ja hakekontti) 6-20 m3 ja erilaiset traktorityöt sekä kaivukonetyöt, kuten pohjatyöt, perustukset, ojitukset ja auman peitot telakaivukoneella ja maatilakaivurilla

Tehoa haketukseen – MUS-MAX WOOD-TERMINATOR 8 XL –traktorihakkuri

Haketusmäärien kasvaessa Traktoripalvelu Moisio Oy:ssä päätettiin siirtyä järeämpään haketuskalustoon. Farmi Forest CH 260- traktorihakkuri vaihtui helmikuun alussa hinattavaan MUS-MAX WOOD-TERMINATOR 8 XL –mobiilihakkuriin.

Moisiot olivat messuilla vertailleet eri vaihtoehtoja ja totesivat MUS-MAXin olevan laadukas ja tehokas tuote. Hintakin oli kohdallaan verratessa muihin merkkeihin ja etenkin käytettyihin hakkureihin. Myös MUS-MAXin nopea toimitusaika ja PowerForestin Atso Viitasen kokonaisvaltainen panostus olivat ratkaisuun vaikuttavia tekijöitä.

Traktoripalvelu Moision MUS-MAX WOOD-TERMINATOR 8 XL:n voimanlähteenä on edessä oleva Valtran T170 (200 hv), jolla hakkuri tuntui pyörivän suhteellisen kevyesti.

Kilpailijoihin verrattuna MUS-MAXin rumpu on isompi, paino 1300 kg ja halkaisija 920 mm, jolloin jälkeä syntyy hitaammilla kierroksilla taloudellisemmin ja hake on tasalaatuista ilman hienoa pölyä. Myös syöttöaukko on reilunkokoinen, leveys 640 mm ja korkeus 600 mm. Ylä- ja alapuoliset vetorullat puolestaan vetävät hakkuutähteetkin sisään helposti. MUS-MAXin hakkuuterän tarttumaetäisyys sekä seulaläpimitta ovat omaa luokkaansa sarjassaan. Kahdeksan hakkuuterän vaihto ja hionta käy nopeasti kahdella pultilla kiinnitetyn kannen alta. Myös puhaltimen huolto käy helposti vaihdettavien kulumislevyjen ansiosta.

Yksi tärkeä MUS-MAXin ominaisuus on patentoitu teränvarmistus, joka estää rummun suuremmilta vaurioilta, mikäli sinne joutuu vieraita materiaaleja, kuten teräsosia tai kiviä.

Kaiken MUS-MAXin tekniikan ohjaus hoidetaan CANBUS-elektroniikalla, joka on asennettu tärinää kestävään ohjauskoteloon ja josta tieto kulkee ohutta säänkestävää teräslankapunottua kaapelia pitkin.

Ensimmäisen viikon jälkeen Tuomo Moisio on tyytyväinen MUS-MAXin toimintaan ja tehoon. Kone on laitettu heti tosi toimiin. Tukkipuun kokoista puuta on haketettu 25 asteen pakkasessa hyvin tuloksin. Noin 30 kuution peräkärryn puhaltaminen täyteen kestää noin 15 minuuttia. Euroopassa MUS-MAXin tehoksi ilmoitetaan noin 90 kuutiota tunnissa, mikä on ajettu kovalla puulla (poppeli, tammi), joten suomalaisella puulla päästään vielä parempaan tuotokseen.

Myös toinen tyytyväinen yrittäjä, laitilalainen Teppo Eerola, on käyttänyt jo kuukauden MUS-MAXin 8 XL:ää hyvin kokemuksin, reilut 1000 kuutiota on puuta mennyt hakkeeksi. Eerolan MUS-MAX on rakennettu omalla moottorilla (Scania) toimivaksi yksiköksi.

Cranab FC 53 DT puutavaranosturi

Hakkurin vaihtuessa järeämpään Moision Traktoripalvelu Oy:ssä päätettiin myös nosturi päivittää uuteen Cranabin FC53DT malliin. Sen ominaisuudet on viilattu enemmän kuin kohdilleen muun muassa teho / paino suhteen osalta, raudan määrä kun ei vielä ole kuormaajien pitkän iän salaisuus ja 8,5 metrin ulottuvuudesta 418 kilon nostovoimalla nousee järeämpikin puu erinomaisesti.

Muita Cranab FC 53 DT –nosturin teknisiä tietoja ovat: Nostovoima 53 kN, kääntövoima 14 kN, työpaine 185 bar, öljyntarve n. 60l/min ja paino 870 kg.

Tekniset tiedot: WT 8 XL

 • Syöttöaukko (l x k) 64 x 60 cm
 • Puun halkaisija < 60 cm
 • Haketusteho (kovapuu) 90 m³ / h
 • Hakkuuteriä 8 kpl
 • Puhalluskorkeus 4,6 m maks.
 • Poikittaissiirto 6,0 m maks.
 • Konepituus 5,6 m
 • Koneen leveys 2,5 m
 • Omapaino 8,7 tn
 • Omapaino nosturilla 10,3 tn
 • Syöttömatto 2,4 m
 • Voimantarve traktori 130 – 220 hv
 • Akseleita 2
 • Rengastus 600/60-R22,5
Miika Nyrö

Lue seuraavaksi