Uutiset
TMK:n energiakoura
Energiapuiden korjuussa eivät pelitä hennot laitteet, kun välillä vastassa on isoa puuta. Ohutta vitakko, alle ranteen paksuista ei paljoa kannata keräillä, mutta sitä isommasta voi jo tehdä taloudellisesti haketta. Tommi Sorvo Elimäeltä hankki TMK-energiakouran pari vuotta sitten ja koura on päässyt jo oikeisiin töihin.
Tommi katseli energiakouria kaivukoneeseen toissa syksyn konenäyttelyssä ja jokainen energiakoura näyttelyssä käytiin läpi. Kun laitteita hankitaan, niin mielellään valitaan se joka kestää ja jolla saa valmista, vaikka laite itsessään maksaisi hieman enemmänkin. Tommi käyttää TMK:n energiakouraa PC 160 LC Komatsulla, jossa on pyörittäjä. Koneen voima ja massa riittää hyvin isompienkin puiden kanssa.
TMK:n varsi on riittävän pitkä, jotta puomin päässä hydrauliikkaletkut ja automaattirasvarin letkut pysyvät ehjinä.
– Ensimmäisenä talvena siivosin omia mäkiä viiden hehtaarin alueelta ja niistä keräsin noin 700 kiintoa energiapuuta. Pääasiassa tavara oli järeää, mutta myös vitikkoa, johon tällainen koura ei oikein ole suunniteltu, Tommi muistelee.
Toki kouralla saa vitikonkin nopeasti nuriin, kun esimerkiksi hangen pintaa työntää kouraa, ja rungot siinä katkeavat. Tässä kourassa ei ole joukkokeruukäpäliä, joten keräämisessä joutuu hieman temppuilemaan. Kouralla pystyy toki keräämäänkin runkoja, kun jättää kaadetun puun seuraavan nojalle ja toimii seuraavan kanssa nopeasti. Kaivukoneen hydrauliikka on siihen riittävän nopea.
TMK:n rakenne on sellainen, että kun leikkauspinta on pieni, on vipu lyhyt. Leikkauspinnan kasvaessa vipuvarsi kasvaa.
Kun tällä saa maksimissaan poikki 30-senttisen, se riittää lähes poikkeuksetta hyvin. Energiakoura kunnolla toimiakseen vaatii 300 baria, mitä Engcon ei anna läpi. Se on toki pieni haitta, kun pyörittäjä muuten on kätevä metsässäkin.
Paljon puuta toimitetaan Kotkaan, mutta alueella on toki muitakin, mutta pienempiä käyttäjiä. Elimäen alueella on paljon pihtakuusta ja sempramäntyä, joille ei teollista käyttöä oikein tahdo löytyä. Lämpökattila ei kuitenkaan valita puun laadusta, vaan erikoisemmatkin puut sopivat hakkeena energiakäyttöön. Viime talvet ovat olleet leutoja ja on haketettavia kasoja on jäänyt varastoon. Toisaalta yksi pitkä ja kylmä talvi syö varastoa melkoisesti.
Työ TMK-energiakouran ja kaivukoneen kanssa on palkitsevaa, kun perkausta ja harvennusta on monilla muilla laitteilla hankala tehdä, jos seassa on isoa puustoa. Traktorikalustolla massa ja voima tahtovat loppua isojen puiden kanssa ja ne joudutaan ottamaan ylhäältä alkaen ja joskus lopulta tyvestä sahalla. Traktorissa on yleensä niin hidas ja pienipaineinen hydrauliikka, että iso energiakoura ei niissä toimi kunnolla. Kun on riittävän iso kaivukone peruskoneena, niin isommankin puun voi kaataa kerralla tai osissa tilanteen mukaan, Tommi kertoo. Valmistajan mukaan 30-senttinen on maksimi, mutta käytännössä joskus pitää tarttua puusta kiinni muutamasta kulmasta, jotta terä saa puun poikki ja puu saadaan nurin.
– Oksien keräilystä energiapuuksi ollaan montaa mieltä, mutta yleensä meillä puut kerätään oksineen kasaan ilman karsintaa. TMK-kouralla voi myös karsia puun, mutta kun ketjussa seuraaville sopii karvainenkin puu, niin yleensä oksat pidetään rungossa kiinni, Tommi kertoo.
– Olen käyttänyt perkaustyössä tuntitaksaa, jolla puut saa kasalle siirrettäväksi. Kuljetuksesta olen veloittanut erikseen, mutta yleensä kuljetus on laitettu päittänsä puiden arvon kanssa, kun lunastan puut, Tommi kertoo. Oksaisia pellonreunapuita harva haluaa polttopuuksi itselleen. Puurankaa vastaanottaessaan joutuu toimimaan hetken pankkina, kun kasa on vasta vuoden päästä realisoitavissa. Osa asiakkaista toimii kuitenkin pitkäjänteisesti ja maksaa ennakkoa.