Uutiset

Yleinen

Tavoitteena tehdä markkinoiden paras trukki

Roclan tuotekehitysosasto sai reilut kaksi vuotta sitten japanilaiselta omistajaltaan aikamoisen projektin vetääkseen: tavoitteena oli uudistaa Rocla Humanic -työntömastotrukkia siten, että siitä tulee markkinoiden paras kone käyttökokemuksen kannalta. Alkukesästä lanseerattu Roclan Humanic² -trukin ensikommentit asiakaskunnasta vahvistavat, että tavoitteeseen on päästy. Roclan uudet Humanic²-työntömastotrukit ovat markkinoiden parhaat käyttäjäkokemuksella mitattuna.

–Käyttäjäkokemus on merkittävä tekijä asiakkaillemme nykyään. Trukinkuljettajat haluavat nauttia työstään ja varastotrukin käyttämisestä. Esimerkiksi asiakkaan kokeillessa uutta trukkia voimme erottautua muista brändeistä tuottamalla mahtavan ajo- ja lastinkäsittelykokemuksen kuljettajille. Keskittymällä alan parhaaseen käyttäjäkokemukseen parannamme myös asiakkaiden liiketoimintaa ja lisäämme asiakastyytyväisyyttä, toteaa Roclan muotoilupäällikkö Kero Uusitalo.

–Kiinnitimme erityisesti huomiota siihen, että trukkia ajaa erilaiset kuljettajat. On toisaalta kuskeja, jotka ajavat päivätyökseen ja ovat huippuammattilaisia trukkien kuljettamisessa. Toisaalta on myös pieniä muutaman hengen yrityksiä, joissa trukkeja ajetaan satunnaisesti. Trukin pitää tuntua hyvältä vaikka toimitusjohtaja tai tämän vaimo hyppää puikkoihin, Uusitalo selvittää.

Hyvän käyttäjäkokemuksen luominen alkaa laajoista käyttäjätutkimuksista asiakkaiden varastoissa, ja älykkäästi kehitetty teknologia ja laatuosat mahdollistavat sen käytännössä. Uusitalo kertoo esimerkin työntömastotrukin innovaatiosta:

–Uusi mukautuva ajojärjestelmä ei ainoastaan tee ajamisesta ja lastinkäsittelystä erittäin luonnollisen tuntuista, vaan ennakoi, miten kuljettaja haluaa trukin käyttäytyvän eri tilanteissa. Kuljettaja huomaa trukin paremman hallittavuuden matalissa ajonopeuksissa ja tarkkuutta vaativissa nostotehtävissä, mutta toisaalta trukki muuttuu tarvittaessa erittäin nopeaksi ja tehokkaaksi hyödyntäen koko suorituskykyään.

Kaarrehidastus, mikä vähentää automaattisesti ajonopeutta kaarteissa tai kun haarukat ovat ylhäällä, on toinen esimerkki trukin mukautumisesta ajon aikana. Trukilla ajaminen on hallittua myös 14 kilometrin huippunopeudessa, ja automaattisen kaarrehidastuksen ansiosta trukki pysyy äärimmäisen vakaana myös kaarteissa.

Yksi olennainen käyttäjäkokemuksen osa on trukin käyttöjärjestelmä, miltä kuljettajasta tuntuu käytön aikana. Humanic²-trukin ainutlaatuinen mukautuva ajo- ja ohjausjärjestelmä uudella käsinojalla, 360° sähköisellä ohjauksella, värinäytöllä ja polkimilla reagoi käyttäjän liikkeisiin tarkasti ja odotetusti, minkä ansiosta käyttäjällä on täysi kontrolli trukkiin.

Ergonominen ja säädettävä käsinoja ja sormien luonnollista liikettä mukailevat maston ohjaimet lisäävät työskentelymukavuutta. Kirkas ja terävä värinäyttö kertoo trukin tilasta helppotajuisesti symboleilla ja käyttäjän omalla kielellä (27 eri kieltä valittavissa). Näyttö myös opastaa käyttäjää trukin toiminnoista, mikä helpottaa trukin käyttöönottoa myös aloittavilla kuljettajilla. Trukin polkimet on sijoitettu riittävän pieneen kulmaan lattiasta, joten käyttäjän jalka lepää ajaessa mukavassa asennossa, mikä vähentää nilkkaan kohdistuvaa rasitusta.

Humanic²-perheeseen kuuluu 11 eri trukkimallia lisävarusteineen erilaisiin käyttötarkoituksiin. Trukit nostavat 1400 – 2500 kg kuormat vaivatta, jopa 13 metriin asti. Ne suunnitellaan ja valmistetaan Roclan tehtaalla Järvenpäässä.

Lue seuraavaksi