Uutiset

Yleinen

Tapio Pirttinen Oy:ssä sukupolvenvaihdos

Tapio Pirttinen Oy:ssä on käynnistynyt sukupolvenvaihdos. Tapio ja Maisa Pirttisen perustama ja omistama yritys jatkaa asteittain yhä enemmän Jukka Pirttisen johdossa ja omistuksessa. Tuotevalikoima yrityksessä hieman laajenee, mutta yhä enemmän keskitytään myös varaosien saatavuuteen ja huoltoon.

Yrityksissä sukupolvenvaihdos ei ole aina helppo toteuttaa. Aikoinaan yrityksen perustaneet ovat saattaneet kehittää koko elämänsä omaa yritystään pienestä ja suppealla valikoimalla olevasta vakavaraiseksi ja arvostetuksi yritykseksi. Näin on käynyt Tapio Pirttinen Oy:lle, jossa Tapio ja Maisa Pirttinen ovat vuosia tarjonneet asiakkaille yhä laajempaa valikoimaa toimivia koneita ja varaosapalveluita.

Tapion ja Maisan kannalta yrityksen jatkuvuus on myös mieleinen asia. Jukka Pirttinen on ottamassa vastuuta ja omistusta Tapio Pirttinen Oy:ssä.

Vaikka omistusta ja päättämistä laitetaan uusiksi, käytännön tekeminen ei välttämättä muutu suhteessa asiakkaisiin kovinkaan paljoa. Tuotevastuita hieman säädetään, kun Johanna Ojala ottaa myynnin lisäksi vastuuta Alpegon tuotteista kokonaisuutena myös tehtaaseen päin. Johanna on ollut myynnissä vuodesta 2013. Jukalle jää vastuu muista tuotteista. Jo 21 vuotta valmistuksessa ollut Hautalan Janne jatkaa töitä entiseen malliin tuotannossa ja varaosapuolella.

Tuotevalikoima laajenee tulevalla kaudella ainakin Alpegon tuotteissa, missä valikoimiin otetaan  muokkaimet. Alpegon kivenhautaajat saivat viime vuonna positiivista palautetta nurmien uudistamisessa, vaikka olosuhteet eivät olleet parhaat mahdolliset. Samasta talosta tulevat nyt muutkin muokkaimet. Ensi kaudeksi käytössä on Alpegon kanssa CAN-väylä ohjattu jyrsinkylvöyksikkö.

Alpegon murskaimet ovat kätevä työlaite esimerkiksi nurmien uudistamisessa. Kivet ja röhnä jää alimmaiseksi ja seulottu maa jää pintaan. Alpego on tehty ruotsalaisesta teräksestä.

Aikoinaan vuonna 1985 esiteltiin ensimmäiset Jyry-salaoja-aurat. Jyryn valmistus jatkuu edelleen, kun Jyryllä voidaan sekä uudis- että täydennysojittaa peltoja. Traktorilla hinattava Jyry on edullinen työlaite vaikka kimppakoneeksi. Jyryyn on saatavilla myös käärijä suodatinkankaalle, jos kankaalle on tarvetta.

-Jyryn kysyntä kasvaa märkien vuosien jälkeen, kun havaitaan ongelmia peltojen kuivatuksessa. Kuivina vuosina ojittaminen toki käy parhaiten ja silloin ojat pitäisi laittaa kuntoon, jotta märkinä vuosina kosteus ei aiheuttaisi ongelmia, Jukka muistuttaa. Samaa syklisyyttä on Siegerin salaojahuuhtelulaitteissa. Märkä vuosi lisää laitteiden kysyntää seuraavaksi vuodeksi huomattavasti.

Cabe-murskaimet ovat tuttuja asiakkaille, eikä siihen mallistoon ole tulossa merkittäviä muutoksia. Faen mallistoon sen sijaan on tarjolla esimerkiksi kaivukoneeseen kiinnitettävää vesakkomurskaa, mikä täydentää murskainmallistoa. Kaivukonesovitteisella murskalla voidaan hoidella vaikka tonttien ympärystät.

Kaivukoneeseen suunniteltu murskain, on joustava työlaite. Murskain edellyttää 65 litraa minuutissa tuottoa toimiakseen kunnolla.

Huoltoverkostoon panoksia

Myynti hoidetaan oman yrityksen puitteissa. Huoltoverkostoon ollaan panostamassa ja vahvuus tulee olemaan kymmenkunta sopimushuoltajaa. Huoltokoulutusta annetaan etenkin seosrehuvaunujen huoltoon, kun ajettavissa vaunuissa on sähköä yhtä paljon kuin traktorissa.

-Vaikka työkoneissa on vähän huoltokohteita, esimerkiksi hinattavien seosrehuvaunujen kulmavaihteiden öljyt pitäisi vaihtaa huolto-ohjelman mukaan, Janne toteaa. Jos käytössä on ajettava seosrehuvaunu, siinä on normaalit huollot kuten traktorissa. Kun ajettavissa seosrehuvaunuissa on myös sähköä, ne ovat oikeastaan herkimmät komponentit vaunuissa. Ajettavan seosrehuvaunun saa myös etäluettavalla diagnostiikalla, mikä helpottaa vian hakua ongelmatilanteessa.

-Meillä on Comerin kulmavaihteet varastossa, jotka sopivat moneen muuhunkin merkkiin, Jukka toteaa ja vaihteita lähdetään tarvittaessa viemään vaikka noutoa vastaan, jotta eläimille saadaan nopeammin ruokaa. Toisaalta paikoissa, missä jaetaan rehu seosrehuvaunulla, rehu voidaan hätätilassa jakaa muilla koneilla.

Varaosat verkosta

Varaosien tilaaminen ei edellytä aina soittoa, vaan vähitellen varaosat siirtyvät verkkokauppaan. Aiemmin verkkokaupassa on ollut teriä useisiin merkkeihin, mutta nyt verkkokaupan puolelle on lisätty esimerkiksi Caben terät. Verkkokauppaan pääsee www.tapiopirttinen.fi -sivujen kautta.

-Osa asiakkaista haluaa tilata varaosat normaalin aukioloajan ulkopuolella ja se onnistuu verkkokaupassa kätevästi, Johanna toteaa. Etenkin normaalit pienet kulutusosat, kuten teräsarjat, on monille kätevät tilata sieltä illalla tai viikonloppuna. Etenkin nuorempi urakoitsija sukupolvi on jo löytänyt nettikaupan.

-Osat saa edelleen tilattua myös puhelimella ja isompien osien kanssa puhelin tulee olemaan yleisin tilausväline jatkossakin, Jukka jatkaa.

Faresiniin panostetaan

Jos tulevaisuuden kehitystä voi yhtään ennustaa, niin etenkin Faresinin seosrehuvaunupuolella on vielä tehtävää. Navettainvestointeja tehdään edelleen ja jotta työ helpottuisi ja tuotostaso nousisi, hankitaan yleensä seosrehuvaunu. Mallistosta on myyty lähinnä hinattavia seosrehuvaunuja. Ajettavat seosrehuvaunuja vuodessa ei Suomessa ylipäätään myydä montaa, mutta tietyissä tapauksissa yhdellä isommalla investoinnilla voidaan tehdä esimerkiksi kaksi traktoria tarpeettomaksi. Ajettava seosrehuvaunu ei ole välttämättä huono investointi. Nykyisin myytävät hinattavat seosrehuvaunut ovat noin 18-kuutioisia tai sitä isompia. Ajettavat seosrehuvaunut ovat yleensä aina isompia eli noin 20-33 m3-kuutioisia.

-Ajettava seosrehuvaunu tulee Okraan näytille, Jukka toteaa.

Vanhimpien Suomeen myytyjen hinattavien seosrehuvaunujen elinkaari alkaa olemaan jo loppupuolelle, joten niissä alkaa olla myös jo uusimistarvetta. Se lisää osaltaan seosrehuvaunujen kysyntää seuraavina vuosina.

-Faresinin tuotteiden kanssa ei tarvitse yhtään hävetä, jos asiakkaalle päästään tarjoamaan vaunua. Faresinin vaunut ovat laadukkaasti valmistettu ja vaunu voidaan räätälöidä asiakkaan tarpeisiin. Toisaalta kaikkia eivät isojen ketjujen myymälät houkuttele, kun meillä asiakkaat tietävät ainakin saavansa avun ongelmiin, Jukka pohtii. Huolto ja varaosat löytyvät meidän kautta kätevästi ja meidän tavoitettavuus on hyvä, kun yrittäjinä vastaamme tekemisistämme, Jukka jatkaa.

Faresinin seosrehuvaunuihin annetaan viiden vuoden voimansiirtotakuu, edellyttäen että öljyt on vaihdettu ja kone on huollettu. Faresinin seosrehuvaunun ruuvit esimerkiksi eivät ole pinnoitettu kulutuskestäväksi vaan koko ruuvi on samaa materiaalia. Magneetit ovat saatavilla lisävarusteena vaunuihin, jolloin magneettinen metalli saadaan talteen ennen ruokintapöytää.

-Asiakkaiden kanssa on Faresinin tehtaalla käyty monesti ja tuotanto on vakuuttavan ammattimaista, Johanna perustelee Faresinin ominaisuuksia.

-Moni vanhemman polven hallussa oleva yritys on taitevaiheessa. Ainakin meidän kannalta Jukan lähteminen yrittäjäksi tähän tuo jatkuvuutta työhön, Johanna kertoo mielipiteensä työntekijänä. Toisaalta myös Tapion ja Maisan kannalta yrityksen jatkuvuus on  mieleinen asia.

Johanna Ojala ja Jukka varastolla. Taustalla Siegerin salaojahuuhtelulaitteita.

Lue seuraavaksi