Uutiset

Yleinen

Suomen Käyttökone

Nurmijärvellä on yksi jo 1980-luvun lopulta toiminut traktori- ja puimuripurkaamo, missä tarjolla purkuosia koneisiin ennen boxeja ja väyliä. Samoissa tiloissa toimii myös rengasmyymälä, jossa asennetaan myös traktorirenkaat vanteelle. Varastossa on melkoinen määrä osia ja renkaita, öljyjä ja muita tarvikkeita.

Suomen Käyttökoneen yrittäjäpariskunta Oivo ja Garina Villik hoitavat yrityksen toimintaa. Rouva hoitaa asiat tietokoneella ja laskutukset. Isäntä hoitaa osien haun ja irrotuksen. Oivon äidin sukujuuret ovat Suomessa . Yrityksen auttelee silloin tällöin myös Oivon poika, joka käy muualla töissä.

-Yritys perustettiin vuonna 1980 purkamoksi ja korjaamoksi, kertoo. Villikit ostivat Suomen Käyttökoneen liiketoiminnan vuonna 2017, kun edellinen omistaja sairastui vakavasti ja Oivon työpaikka tuli myyntiin. Tuolloin Oivo oli 24 vuotta ollut jo Suomen Käyttökoneella töissä. Aiemmin töissä oli myös palkattua henkilökuntaa, mutta nyt työt tehdään yrittäjäperheen voimin.

Ennen saatiin hankittua Venäjältä halpaa rengasta, mutta nyt monesti edullisemmat renkaat saadaan Turkista. Valikoimissa on myös vanteita, keskiöitä ja käytettyä rengasta traktoreihin ja puimureihin, kertoo Oivo Villik.

Rengaspuolella töitä on jatkuvasti. Kiireisimmät sesongit alkavat toki helmikuusta keväällä ja heinäkuusta syksyllä. Helmikuussa kysellään paljon myös paripyöriä traktoreihin. Paljon tehdään autorengaskauppaa ja rengastöitä. Toisaalta myös raskaamman puolen rengastyöt työllistävät, koska niiden tekijöitä on nykyään vähemmän. Traktorirenkaan asentaminen vaatii isompaa rengaskonetta ja toisaalta taas lukkorenkaiden asentaminen vaatii huolellisuutta, jotta ei tulisi tapaturmia.

-Rengasasennuksia teemme tilanteen mukaan pojan kanssa yhdessä. Tänään esimerkiksi korjattiin ilkivallan kohteeksi joutuneet renkaat tossulla ja sisäkumilla. Niistä korjauksesta asiakas ei ollut muualta saanut edes tarjousta, Oivo kertoo.

Uutena on tarjolla lähinnä venäläistä ja turkkilaista rengasta. Rengasta tuodaan myös Kiinasta ja Intiasta. Cultor on yleisin myytävä merkki.

Käyttökone on auki arkipäivisin ja joskus aamuisin on pieni jono, kun edellisenä iltapäivänä asiakkaat ovat soitelleet varaosista ja tulevat niitä sitten kauempaa hakemaan. Paljon osia on purettu valmiiksi katon alle, mutta paljon on vanhoissa koneissa osia vielä kiinnikin.

Puimureita pihalla on kymmeniä, joista on saatavilla vielä käyttökelpoista osaa. Kahden hehtaarin tontille sopii paljon, kun katon allakin on runsaasti tavaraa.

Sampon/Massikan silppuri on valmiina pakettina odottamassa asennusta. Terät ja laakerit olivat kunnossa.  

Puimuriosia kysellään yleensä kiireisemmin korjuuaikana, kun joku paikka on hajonnut. Toki puimureiden kunnostustöitä tehdään ympäri vuodenkin. Traktorivaraosia kysellään tasaisemmin ympäri vuoden. Tarjolla on osia sekä perinteisiin länsi- että itämerkkeihin.

-Nyt kun maataloudessa on taloudellisesti tiukkaa, entistä pidemmälle harkitaan vanhan koneen kunnossapitoa. Kakkos- ja kolmostraktorinkin pitäisi olla kunnossa, Oivo pohtii. Meidän purkuvarasto yltää suunnilleen 80-luvun puoleen väliin, jonka jälkeen esimerkiksi moottoritekniikka monimutkistui sähköjen lisäksi. Purkuosa on monesti ainoa vaihtoehto vanhaan kalustoon hommata varaosaa. Toinen vaihtoehto on tehdä sitten osa kokonaan uusiksi.

-Meidän ei enää kannata aloittaa uudemman mallisten koneiden purkua, kun nytkin pihaa on käytettävissä pari hehtaaria varastoineen vanhan tiilitehtaan kiinteistössä. Tavaraa ei vain mahdu tontille enempää.

Myynnissä on myös suurempia kokonaisuuksia kuten moottoreita. Akkukärryjen kanssa käydään monesti ensin kokeilemassa, lähteekö moottori käyntiin tai pyöriikö startti. Tämän jälkeen kaupanteko on helpompaa.

Jokaisen menestyvän yrityksen takana on nainen. Vaimoni Garinan kannustuksesta lähdin jatkamaan Suomen Käyttökoneen toimintaa, Oivo nauraa.

Lue seuraavaksi