Uutiset

Yleinen

Stark-harjalaitteella testirata puhtaaksi

Nokian Renkaiden Ivalon 700 hehtaarin kokoisessa talvitestikeskuksessa tehdään työtä marraskuusta toukokuuhun. Korkeatasoiset laitteet, erilaiset testit ja asiantunteva henkilöstö varmistavat osaltaan, että Ivalossa käydään läpi kaikki talvirenkaiden käyttöolosuhteet. Jotta testausolosuhteet olisivat parhaat mahdolliset, pitää myös radan kunnossapitokalusto olla asianmukaista ja toimivaa.

Stark-harjalaitteen hankinta Nokian renkaiden testiradalle lähti liikkeelle Nokian Renkaiden testialuevastaava Ensio Pehkosen ottaessa yhteyttä Lametal Oy:n myyntipäällikkö Janne Raatiin. Pehkonen kertoi etsivänsä sopivaa harjalaitetta Unimog EX 100 -kiinteistönhoitokoneeseen, koska käytössä olevien ulkolaisten harjalaitteiden ongelmana oli varaosien huono saatavuus. Piti löytää kotimainen harjalaitevalmistaja, jolla myös varaosapalvelu toimii.

Ensio Pehkonen kävi Lametal Oy:n tehtaalla Lapinlahdella tutustumassa Stark-harjamallistoon, jos sieltä löytyisi heidän käyttöönsä sopiva malli. Sopivaksi malliksi osoittautui Light-mallin harjalaite matalan rakenteensa ansiosta. Ainoa ongelma oli harjan leveys, mikä ei ollut riittävä heidän käyttöönsä. S-mallin harjoissa riitti leveys, mutta ne olivat liian korkeita suhteellisen matalaan Unimogiin haitaten näkyvyyttä. Lopputuloksena syntyi uusi tuote Lametalin tuotekehittelyosaston ja Nokian renkaiden yhteistyönä – 2,5-metrinen Light-mallin avoharja, joka soveltuu Unimogin nostolaitteeseen. Harjalaitteessa on lisäksi S-mallin vahvempi harjatela ja tehokkaampi hydraulimoottori. Harjalaitteen harjakiekot olivat ylöjärveläisen Sajakorpi Oy:n tuotteita, jotka kestävät hyvin Lapin pakkaskelejä, kaikki harjat eivät nimittäin kestä.

Noin kuukauden käyttökokemuksen perusteella Nokian Renkaiden Ensio Pehkonen oli erittäin tyytyväinen harjan toimintaan.

Stark-avoharjamallisto

Kaikki Stark-tuotteet ovat suunniteltuja ammattikäyttöön ja ne ovat tunnettuja toimivuudestaan, kestävyydestään ja teknisistä ominaisuuksistaan sekä kotimaisuudestaan. Suunnittelun lähtökohtina ovat ensiluokkainen toimivuus, kestävyys ja helppo liitettävyys peruskoneisiin, joita ovat traktorit, kiinteistönhoitokoneet, pyöräkuormaimet ja kaivukoneet. Stark–avoharjat soveltuvat niin suurien kuin pienienkin alueiden harjaamiseen sekä kesällä että talvella.

Stark-avoharja kääntyy hydraulisesti molemmille sivuille 28° ja iskunvaimennus varmistaa, ettei harja lähde hyppimään harjattaessa. Pyörimisnopeutta voidaan säätää myös portaattomasti. Sovitekehikko on kiinnitetty pulteilla, mikä mahdollistaa harjan käytön useissa peruskoneissa ja se on siten helppo sekä nopea vaihtaa. Moottori on integroitu harjatelaan, joten kuluvia mekaanisia osia ei ole.

Avoharjaa on saatavana Light- ja S-mallina. Light –malleissa on 700 mm harjalamellit ja työleveydet vaihtelevat 1 300 mm – 2 500 mm mallin mukaan. S –mallin 900 mm harjalamellit puolestaan nopeuttavat ja tehostavat harjausta ja isojen lamellien myötä myös niiden vaihtoväli on pidempi. S-malleissa työleveyksiä on 2 000 mm – 3 500 mm. Kastelulaitteen saa S-malleihin lisävarusteena.

Lametal Oy

Lapinlahdella toimiva Lametal Oy on kehittänyt ja markkinoinut erilaisia lumityö- ja harjalaitteita jo yli 30 vuotta. Tällä hetkellä Lametal Oy työllistää noin 40 alan ammattilaista. Yrityksen markkina-alue on 2000-luvulla kasvanut Suomen rajojen ulkopuolelle Norjaan, Ruotsiin, Islantiin, Baltiaan, Keski-Eurooppaan ja Venäjälle. Nykyisin Stark-tuoteperheeseen kuuluu laaja valikoima erilaisia Stark-työlaitteita. Mallistoon kuuluvat muun muassa erilaiset aurat, harjalaitteet, hiekoittimet, lumikauhat, tielanat, kaivukoneen kauhat sekä perävaunut.

www.lametal.fi

Stark AH 2500 Light

Kokonaisleveys 2 600 mm

Työleveys 2 500 mm

Harjalamellin halk. 700 mm

Kääntymiskulma 28 °

Min. Öljyntarve 40 l/min

Max. Öljyntuotto 120 l/min

Max. Paine 300 bar

Max. paluup. vastapaine 150 bar

Paino 460 kg

Miika Nyrö

Lue seuraavaksi