Uutiset

Yleinen

SR-Harvesting Jyväskylässä

SR-Harvesting Oy:n ensimmäinen toimipaikka oli Virroilla, toinen perustettiin Jyväskylään. Nyt kolmas toimipaikka on Viitasaarella, missä on sopimushuolto AGCO Suomen kanssa. Jyväskylän toimipisteen painopiste ovat maarakennus- ja kiinteistökoneet.

Huoltojen merkitys ei ole vähenemään päin. Päinvastoin. Huoltojen merkitys kasvaa, kun kalusto ikääntyy. Hyvin huolletun koneen kanssa yllätyksiä tulee harvemmin kuin huoltamattoman koneen kanssa. Säännöllisyys ja huolellisuus palkitaan vuosien päästä.

Mikko Myyrä vastaa SR-Harvestingin Jyväskylän huollosta. Jyväskylän huollossa käy lähinnä raskasta kalustoa kuten maarakennus- ja kiinteistökoneita.

SR-Harvestingin aikoinaan aloittama metsäkonekauppa Virroilla edellytti myös kaluston huoltoa ja korjausta. Konekaupan rinnalle perustettiin huolto, missä kunnostettiin asiakkaiden koneita. Myös vaihtokoneita peruskunnostettiin, jolloin niiden vaihtoarvo parani. SRH:n aloitettua Pronarin ja RMH:n maahantuonnin, huollon merkitys konekaupassa on korostunut entisestään. Lisäarvo konekaupassa huolletuissa ja kunnostetuissa koneissa näkyy myös asiakkaiden tyytyväisyydessä.

Konekaupan laajetessa tuli mahdollisuus myös huoltoliiketoiminnan käynnistämiseen Jyväskylässä. Mikko Myyrä tarjoutui pyörittämään huolto- ja korjaamotoimintaa. Nyt Jyväskylän toimipisteessä on yksitoista asentajaa, jotka huoltavat lähinnä raskaampaa kalustoa kuten kaivukoneita ja kiinteistökoneita. Jyväskylässä tehdään myös kone- ja varustekauppaa sekä varustellaan uusia koneita.

Huoltosopimuksia on mm. KH-Koneet Oy:n, RealMachinery Oy:n, Suomen Telakone Oy:n, Konesilta Oy:n ja Honka Trading Oy:n kanssa. Indexatorin, Engconin, SMP:n, Valtran, Sampo Rosenlewin merkkejä huolletaan myös sopimukseen perustuen.

Jyväskylän toimipisteessä pääpaino on maarakennus ja kiinteistökoneiden huolloissa ja suunnilleen kolmasosa henkilötyötunneista tehdään huoltohallin ulkopuolella. Koneita halvaantuu maastoon ja monesti niitä on hankala kuljettaa huoltoon. Myös normaaleja huoltoja tehdään joskus maastossa. SR-Harvestingilla on Jyväskylässä käytössä neljä hyvin varusteltua huoltoautoa, sekä oma lavetti koneiden siirtoa varten.

Viime talvena lunta oli runsaasti ja lumeen pitää varautua ensi talvenakin. Lumipyryt pitivät kiinteistökaluston liikkeellä aina useamman päivän kerrallaan ja huollon kiireisenä.

Talvella, kun on maarakennuksessa rauhallisempaa, koneita toimitetaan enemmän huoltoihin halliin ja huollot on kuitenkin kätevä hallilla tehdäkin, kun valossa ja lämmössä havaitaan monesti pienet viatkin. Jyväskylän huoltohalliin saadaan sisään monta isoa kaivukonetta rinnakkain. Ympäri vuoden työllistävät myös kiinteistökoneet, joita Jyväskylässäkin pörrää lukuisia.

-Isommat kiinteistöyritykset ovat monesti varautuneet paremmin sesonkeihin ja huollot hoidetaan poikkeuksetta ennen talvea ja toisaalta ennen kevään harjaussesonkia. Tällöin kalusto on iskussa ja työt saadaan hoidettua ilman keskeytyksiä.

Etenkin kiinteistökoneiden sesonki on intensiivinen ja silloin toki tapahtuu vahinkoja ja korjausta tarvitaan pikaisesti. Päivystyksenä saadaan pääsääntöisesti halvaantuneet koneet liikkeelle. Toki koneita tuodaan myös lavetilla korjattavaksi hallille.

Kiinteistöpuolella sattuu myös vahinkoja etenkin. Edellinen talvi melkeinpä hiekoitettiin ja viime talvena taas aurattiin paljon.

-Kun koneet ovat liikkeellä, tuppaa kaikenlaista vahinkoakin sattumaan, Mikko toteaa. Lumitalvi työllistää toki aina enemmän kuin leuto ja lumeton talvi. Lumitalvena hoitokertoja koneille tulee enemmän.

Maarakennuskonehuolto edellyttää alan vahvaa ammattitaitoa. Myös työvälineiden pitää olla kunnossa.

Huollossa on jatkuvasti noin viikon jono, mutta kiireelliset tapaukset pyritään hoitamaan mahdollisimman nopeasti. Jatkossa Jyväskylästä saa myös vuokrakoneen käyttöön, oman koneen ollessa korjattavana. Vuokraustoiminta toteutetaan yhdessä KH-Koneiden kanssa.

Työkonepuolen huolloissa tehtävä työ on vaihtelevaa. Määräaikaishuollot ovat pitkälti toistoa, mutta kun kalustoa tulee korjaukseen, saatikka, että se hyytyy maastoon, tilanteet muuttuvat. Korjaus maastossa on aina astetta haastavampaa. Toisaalta työ maarakennuskone- ja traktorihuollossa ei lopu kesken, joten ammattitaitoisia asentajia tarvitaan alalle tulevaisuudessa entistä enemmän.

-Koneiden huolto on SR-Harvestingin yksi painopiste tulevina vuosina, joten osaavaa väkeä tarvitaan vastaisuudessakin, toteaa Matti Pesonen, SR-Harvestingin toimitusjohtaja.

Jyväskylässä tehdään myös traktorihuoltoa. Tunnit tulevat täyteen joskus myös kansipahville.

Lue seuraavaksi