Uutiset

Yleinen

Ratkaisuja tehdään joka päivä

Monilla lämmöntarvitsijoilla, kuten teollisuuslaitoksilla, voi ongelmana olla sopivien palveluiden löytäminen raaka-aineen toimittamiseen. Saman ongelman kanssa painii moni omakotirakentaja. Haluttaisiin lämpöä kohtuuhinnalla ja kotimaisella polttoaineella, mutta kun lämmitysratkaisua tehdään, pitää olla varmuus toimituksista.

Energian hinta ja laatu haasteena

Kun tehdään ratkaisuja lämmityksestä, niin suunnitellaan investointia vähintään vuosikymmeneksi mutta useimmat pohtivat, että sama lämmitysjärjestelmä toimii mielellään useampia vuosikymmeniä. Toimivia vaihtoehtoja raaka-aineen suhteen ovat kaikki markkinoilla olevat lämmitysjärjestelmät. Toisin sanoen öljyä saadaan toki tilattua ja verkosta virtaa riittää mutta toinen kysymys on, mikä on energian hinta tulevaisuudessa.
Kotimaisen puu- ja turve-energian hinnat ovat melko riippumattomia öljyn hinnan muutoksista.

Öljyn hinta vaikuttaa puun ja turpeen korjuussa ja kuljetuksessa käytettävän kaluston polttoaineen hinnan kautta, mutta vaikutus lopputuotteen hintaan on kohtalaisen pieni.

Energialle oikea käyttötarkoitus

Selvää on, että kunhan öljyn kysyntä kasvaa ja tuotantomäärät eivät nouse vastaavasti, öljyn hinta nousee. Toisaalta, onko edes järkevää polttaa öljyä kattilassa, kun öljyllä on paljon vaativampiakin käyttötarkoituksia. Öljy on vertaansa vailla oleva raaka-aine polttomoottoreilla liikkuvaan kalustoon ja aivan välttämätön raaka-aine kemian teollisuudessa kuten muovin valmistuksessa.

Hyötysuhde sähkölämmittämisessä on paikallaan. Sähkö on hieno energianlähde vähän kaikkeen, mutta ainakin mielestäni se on hieman liian hieno tuote lämmittämiseen. Tarkoitan tällä sitä, että kun energia on sähkönä, sitä pitäisi käyttää mahdollisimman paljon siihen mihin se parhaiten sopii kuten moottorien pyörittämiseen, hitsaamiseen, laitteistojen ohjaamiseen. jne.

Teollisuus on merkittävä sähkön käyttäjä Suomessa. Kunhan teollisuus alkaa taas pyöriä normaaliin tahtiin, tulee sähköstä pula. Tämä tarkoittaa myös sähkön hinnan nousua.

Sopivat polttoaineet lämmittämiseen

Toimivat ja lämmityskäyttöön sopivat tuotteet ovat puu- ja turveperäisiä. Molemmat ovat uusiutuvia, vaikka turpeen osalta joku toisin väittää. Molemmat hajotessaan luonnossa tuottavat saman määrän hiilidioksidia kuin palaessaan pesässä. Hiilidioksidiongelmaa niiden poltosta ei siis tule, koska samaa tahtia tulee uutta kun vanhaa ehditään käyttämään, mikäli koulun biologian, fotosynteesin ja luonnon kiertokulun olen oikein ymmärtänyt.
Mikäli taas olen ymmärtänyt oikein öljyn ja hiilen polttamisen, niin sitä aikoinaan maan alle jäänyttä ”hiilivarastoa” on vaikea täyttää uudestaan. Öljyn ja hiilen polttaminen siis taas lisää ilmakehän hiilidioksidia.

Turve, pelletti ja hake

Turpeesta lämmittämiseen tehdään määrämuotoista ja kokoista brikettiä. Pelletille on myös oma kokonsa ja sille sopivat järjestelmät sopivat pelletin polttoon hyvin. Ainoa, joka yleensä takkuaa enemmän poltossa on hake. Kyse on lähinnä hakkeen laadusta.

Järjestelmässäkö vikaa?

Kaikki hakkeenpolttojärjestelmät eivät toimi niin kuin niiden ostajat ovat toivoneet. Moni hakkeella lämmittäjä arvio järjestelmän toimivuutta tai toimimattomuutta nimenomaan lämmitysjärjestelmän toimittajan suuntaan. Yleensä kun hakkeen laatu saadaan kuntoon, toimivat myös järjestelmät pienissä kattiloissa paremmin.

Uusia toimijoita

Hakemarkkinat muuttuvat jatkuvasti ja etenkin hakkeen laatu, mitä tarjotaan asiakkaalle lopputuotteena, on riippuvainen urakoitsijoiden kalustosta. Uuden urakointitason hakkurimerkin tulo markkinoille on ollut odotettu ja toivottu.

Uuden hakkurin maahantuonnin aloittaminen on saanut urakoitsijat kiinnostumaan kyseisestä tuotteesta. Kysehän on tietenkin koneen toimintavarmuudesta, sen aiheuttamasta pienemmästä kuormasta traktorille ja paremmasta hakkeen laadusta.

Hakkeen laatu ja etenkin tasalaatuisuus on erityisen tärkeää niille, joilla on pieni kattila. Suurimmalla osalla hakkeen polttajista on muuten pieni kattila. Paljon mujua sisältävä mutta erityisesti tikkuinen hake tukkii herkästi pienen kattilan järjestelmän. Isoilla kuorma-autohakkureilla päästään toki haluttuun hakkeen laatuun, mutta niitä taas ei kannata aivan pienille haketustyömaille tilata.

Markkinoilta on puuttunut traktorikäyttöinen, raskaaseen urakointikäyttöön suunniteltu haketin, jolla päästään tekemään tasalaatuista haketta. Nyt ehkä olemme jälleen hieman lähempänä toimivaa urakointiluokan traktorihakkuria, jolla päästään siihen toimintavarmuuteen ja hakkeen laatuun, johon myös hakkeen polttajat ovat tyytyväisiä.

Lue seuraavaksi