Uutiset

Yleinen

Puukauppa vilkastunut

Metsäteollisuus ry:n jäsenyritykset ostivat tammi-huhtikuussa yksityismetsistä 8,7 miljoonaa kuutiota puuta, mikä oli 16 prosenttia enemmän kuin keskimäärin viimeisen kymmenen vuoden vastaavana aikana.

Valmisteilla olevat metsäteollisuuden investoinnit nostavat kotimaisen puun käytön kirkkaasti kaikkien aikojen ennätykseen vuonna 2017. Yli 10 miljoonan puukuutiometrin vuotuinen lisäys on tällä aikataululla hirmuinen haaste puumarkkinoille. Puuhuollon onnistuminen edellyttää päättäjiltä aiempaa rohkeampaa metsäpolitiikkaa puun tarjonnan vahvistamiseksi.

Puukauppaa piristyi huhtikuussa

Huhtikuun ostomäärä 2,5 miljoonaa kuutiota oli lähes sama kuin vuosi sitten huhtikuussa. Tammi-huhtikuussa tukkien ostomäärä oli 3,6 miljoonaa kuutiota, mikä oli 12 prosenttia enemmän kuin keskimäärin vastaavana aikana viimeisen kymmenen vuoden aikana. Kuitupuun ostomäärä 4,9 miljoonaa kuutiota oli 19 prosenttia enemmän kuin keskimäärin vastaavana ajankohtana.

Puulla hyvä kysyntä – kantohinnat vakaita

Puulla on nyt hyvä kysyntä. Etenkin kesällä korjattavia kohteita kannattaa tarjota aktiivisesti.

Huhtikuussa mänty- ja kuusitukista maksettiin keskimäärin 54–55 euroa kuutiolta, mutta hinta vaihteli alueittain ja hakkuutavoittain 41 ja 58 euron välillä. Koivutukin keskihinta oli 42 euroa kuutiolta ja vaihteluväli 35–45 euroa. Kuitupuun keskihinta oli 15–17 euroa kuutiolta ja vaihteli 11 ja 19 euron välillä.

Kantohintoihin vaikuttavat korjattavan puuston kokonaismäärä, puun laatu, runkojen koko, hakkuutapa, metsä- ja kaukokuljetusmatka, maasto ja korjuuajankohta. Tämän vuoksi puun hinta saattaa vaihdella merkittävästi jopa vierekkäisillä kohteilla.

Hyvän metsänhoidon kulttuuria vahvistettava

”Kestävä, suunnitelmallinen ja aktiivinen metsänhoito on paras perusta metsän tuoton maksimointiin ja teollisuuden puuhuollon onnistumiselle. Tarjolla olevan kasvumahdollisuuden hyödyntäminen edellyttää nyt rohkeita metsäpoliittisia toimenpiteitä. Aktiivinen metsänhoito ja metsien hakkuumahdollisuuksien tehokas hyödyntäminen on tehtävä nykyistä houkuttelevammaksi”, sanoo Metsäteollisuus ry:n metsäjohtaja Tomi Salo.

”Laajentamalla veropohjaa myös passiiviseen metsänomistukseen voidaan aktiivisia metsänomistajia palkita esimerkiksi alentamalla veroastetta ja kohdentamalla metsätalouden tukia heille. Nyt tarvitaan aidosti hyvän metsänhoidon kulttuurin voimaperäistä vahvistamista koko rintaman leveydeltä”, Salo jatkaa.

Lue seuraavaksi