Uutiset

Yleinen

Pöttingerin uusi pöyhin hevosheinätilalle

Heinän pöyhintä on heinän laadun kannalta olennainen työvaihe. Kaadetusta ja jo kuivahtaneesta heinästä irtoavat herkästi ruokinnallisesti arvokkaat lehdet. Heinään ei pöyhinnässä myöskään saisi tarttua maata, koska maa heikentää aina heinän ruokinnallista laatua. Riittävän leveä pöyhin, joka kuitenkin seuraa maan pintaa on tehokas ja hygieeninen, koska kun työleveys on riittävä, ajonopeus on sopivan alhainen ja kaikki heinät ehditään käydä läpi ja paakut purkaa.

Pöttingerin HIT 10 11 T on hinattava pöyhin, kun rungon pyörät ovat koko ajan maassa. Pöyhimen käyttöön ei tarvittaisi välttämättä näinkään isoa traktoria. Veturina on sata heppainen New Holland 5060.

Pöttingerin pöyhimessä on uusi apurunko, joka on kuin perävaunu. Perävaunun takana on hydraulisesti ohjattava ja kannateltava pöyhimen runko. Pöyhin voidaan laskea kelluvaan asentoon pyöriensä varaan ja nostaa päisteessä pöyhin ylös. Apurungon kuljetuspyörät toimivat pellolla myös kannatuspyörinä, joten meno on tasaisempaa, kuin pelkillä roottorien alla olevilla pyörillä varustetuissa malleissa. Lisäksi suurikokoinen kannatinpyörä ohjaa piikkejä niin, että ne eivät osu maahan kuoppaisellakaan pellolla.

Kun pöyhin on rungollinen, saadaan pelivaraa nostoihin. Itse pöyhimen runko on nivelöity apurunkoon, jossa on siirtopyörät. Roottorin varret on taivutettu taaksepäin, jotta oljet eivät tartu roottorin runkoon.

Pöttingerin pöyhin on siististi kuljetusasennossa pyörien päällä ja sitä voidaan turvallisesti kuljettaa maantiellä.

Työasentoon laitettaessa pöyhimen asento on lähes sama kuin päisteessä käännyttäessä. Piikit ovat reilusti irti maasta eikä satoa pöllytetä turhaan. Kun pöyhimen roottorit nostetaan maasta, ei aloiteta kärjestä vaan rungon läheltä, jolloin vältetään maan raaputus.

Piikit nousevat järjestyksessä ylös, kun koneen keskirunkoa nostetaan ensin hydrauliikalla ylös. Samaan aikaan pöyhimen päässä piikit eivät raavi maata vaan ovat jo hieman koholla. Menetelmä on patentoitu Pöttingerille.

www.konefarmi.fi

www.varjotalli.fiLue seuraavaksi