Uutiset

Yleinen

Päättäjät haluavat lisää puuenergiaa

Yli puolet päättäjistä lisäisivät puuenergian käyttöä. 84 % vastaajista piti puuenergian roolia merkittävänä tai erittäin merkittävänä energiaomavaraisuuden turvaamisessa. Päättäjien perusteet puuenergian käytölle ovat kotimaisuus, fossiilisten korvaaminen ja ilmastoneutraalius.

Aula Research Oy toteutti kyselytutkimuksen poliittisten vaikuttajien asenteista ja tietotasosta puuenergiaan liittyen. Tutkimuksen mukaan yli puolet päättäjistä lisäisivät puuenergian käyttöä. Lähes kaikki vastaajat suhtautuvat positiivisesti puuenergian käyttöön. 71 % kyselyyn vastanneista lisäisi puuenergian käyttöä selvästi tai jonkin verran, kun taas 25 % vastanneista katsoi, että puuenergian käytön tulee pysyä samalla tasolla kuin nyt.

–       Olen iloinen, että kyselyn vastaajat suhtautuivat puuenergian käyttöön näin positiivisesti. Fossiilisista polttoaineista pitää siirtyä pois ja kotimaisen, metsätalouden ja -teollisuuden sivuvirtoihin perustuvan puuenergian laajat hyödyt ymmärretään. Puuenergia tukee työpaikkoja haja-asutusalueilla ja energian huoltovarmuutta, Bioenergia ry:n toimitusjohtaja Harri Laurikka sanoo.

30 % poliittisista vaikuttajista lisäisi puuenergian käyttöä selvästi ja 41 % poliittisista vaikuttajista lisäisi puuenergian käyttöä jonkin verran. Puoluekohtaisesti tarkasteltuna suhtautumisessa puuenergian käytön tasoon ei ollut juurikaan eroavaisuuksia.

Politiikkaskenaario saa kannatusta

Puuenergian käytön lisäämisestä on tehty erilaisia skenaarioita. Energia- ja ilmastostrategiassa 2016 perusskenaariossa puuenergian osuus kasvaa vuoteen 2030 mennessä 24,2 % (118 TWh) verrattuna vuoden 2016 tasoon (95 TWh). Politiikkaskenaariossa 2030 tavoitteena olisi 27,3 % (121 TWh) kasvu.

Puuenergian lisäämisen kannattajista yli puolet (59 %) katsoi, että puuenergian osuutta tulisi lisätä politiikkaskenaarion mukaisesti vuoteen 2030 mennessä. Kolmannes (29 %) oli sitä mieltä, että perusskenaarion mukainen lisäys puuenergian käytössä on riittävä.

Puuenergialla merkittävä rooli energiaomavaraisuuden turvaamisessa

Vastaajat olivat likimain yksimielisiä sen suhteen, että puuenergian rooli energiaomavaraisuuden turvaamisessa on erittäin merkittävä (37%) tai jokseenkin merkittävä (47 %). Puuenergia oli 2017 Suomen suurin energianlähde, ja sen osuus energian kokonaiskulutuksesta oli noin 27 %.

Kotimaisuus tärkein peruste puuenergian käytölle

Vastaajia pyydettiin myös arvioimaan tärkeimpiä tekijöitä puuenergian käytölle. Kaksi kolmasosaa vastaajista pitää energialähteen kotimaisuutta merkittävimpänä perusteena puuenergian käytölle.

Yli puolet vastaajista (55 %) näki fossiilisten polttoaineiden korvaamisen olevan myös merkittävä peruste, ja 37 % vastaajista katsoi ilmastoneutraaliuden olevan tärkeä peruste puuenergian käytölle.

Kyselyn kohderyhmänä olivat kansanedustajat, puolueiden taustavaikuttajat ja europarlamentaarikot.  Kyselyyn vastasi yhteensä 56 poliittista vaikuttajaa.

Lue seuraavaksi