Uutiset

Yleinen

Oxsa on innovatiivinen linkovalmistaja

Suomi on markkina-alueena pieni, mutta samalla vaativa niin laajuuden kuin asiakaskirjonkin kautta. Pohjoisilla leveysasteillamme on lukuisa joukko paikallisia laitevalmistajia, jotka kilpailevat asiakaskunnan suosiosta laajan maahantuojajoukkion kanssa. Paikallisten valmistajien joukko kasvoi viime keväänä Heinolassa toimivalla Oxsalla, jonka vahvuutena on vankka markkinoiden ja materiaalien tuntemus. Maatalouteen ja urakointiin soveltuvan tuotevalikoiman rakentaminen aloitettiin lumilingoista sekä traktori- ja kurottajakäyttöön soveltuvista kauhoista.

”Varsinainen yritystoiminta käynnistettiin maaliskuussa ja tuotanto polkaistiin käyntiin kesän aikana”, kertoo toimintaa Heinolassa vetävä Mikko Piepponen.

Heinolaan perustetussa, nyt vajaan kymmenen työtekijän yrityksessä uskotaan kotimaiseen osaamiseen ja kannattavuuteen myös valmistustoiminnassa.”Meillä on hyvin ohut ja kustannustehokas organisaatio, joka mahdollistaa esimerkiksi ketterän ja nopean tuotekehityksen”, painottaa suunnittelun parissa työskentelevä Piepponen. Hänen mukaan tuotekehityksen lähtökohtana on asiakkailta saadut palautteet ja toiveet, joita peilataan omaan osaamiseen ja kokemukseen.

Tuotekehityksen ohella heinolalaisyrityksessä on kiinnitetty erityistä huomioita myös valmistusprosessiin, joka nojaa tehokkaaseen tuotantoon ja eritoten sen automatisointiin. 

”Leikkeet hankitaan alihankkijoilta ja muu tuotanto särmäyksestä alkaen tehdään itse. Toimitusvarmuuden takaamiseksi meillä on laaja toimittajakenttä, joka pystyy vastaamaan toiveisiimme erittäin nopealla aikajänteellä”, muistuttaa Sundberg, jonka mukaan omalla särmäyksellä saadaan varmistettua valmistettavien tuotteiden laatu ja mittatarkkuus.

”Omien leikkureiden sijaan olemme investoineet kokoonpanoon, maalaukseen ja viimeistelyyn, joiden turvin tuotteidemme valmistaminen on kustannustehokasta. Meillä on muun muassa tuotteidemme mukaan räätälöidyt hitsausrobotit sekä erittäin edistyksellinen pulverimaalaamo raepuhalluslinjastoineen”, kertoo Piepponen.

Kohta vuoden ikään yltäneessä yrityksessä on pidetty yllä reipasta kasvuvauhtia, sillä täysin uusien tuotteiden oheen ollaan tuomassa myös uutta palvelua varustelun saralla. Vielä kuluvan kevään aikana Heinolassa aloitetaan traktoreiden varustelu esimerkiksi metsäkäyttöä varten. Piepposen mukaan varustelussa tullaan hyödyntämään yksinomaan itse suunniteltuja ja valmistettuja komponentteja, kuten pohjapanssareita. Toki Piepposen mielessä vilahtelee kuvia myös uusista tuotteista, joita Oxsa voisi ammattikäyttäjien tarpeisiin valmistaa.

”Muun muassa traktorikaluston koon kasvaminen vaatii työvälineiltä aikaisempaa enemmän esimerkiksi lujuuden suhteen. Kauhoissa ja linjoissa käytetäänkin kotimaisia erikoisteräksiä, jotka takaavat omalta osaltaan kestävyyden”, kertoo Piepponen esitellen samalla yrityksen linkomallistoa, joka voidaan varustaa joko kahdella luukulla tai yhdellä heittotorvella.

Tuotanto alkoi työleveydeltään 285 sentin lingolla, mutta asiakkaiden antaman palautteen perusteella valikoimaan otettiin myös kapeampi, leveydeltään 250 sentin malli. Kummassakin lingossa käytetään samaa periaatetta ja runko on molemmissa sama, olipa kyseessä sitten yksitorvinen tai kaksiluukkuinen lumilinko. Kumpaankin malliin on saatavilla samat lisävarusteet.

Oxsan tuotevalikoimaan kuuluu kooltaan ja leveydeltään laaja valikoima kulutusteräksestä valmistettuja kauhoja, jotka ovat poikineet myös muutamia mallisuojauksia. Piepposen mukaan pulteilla kiinnitettävä, lukuisiin erilaisiin työvälinekiinnikkeisiin taipuva X-Fit –kiinnitysjärjestelmä on yksi sellainen.

”Kauhan selkäosassa on hitsattu peruslevy, jossa on kierteet eri kiinnikevaihtoehdoille. X-Fit-kiinnikkeen ansiosta kiinnike voidaan vaihtaa muutamassa minuutissa, jolloin samaa kauhaa voidaan käyttää eri koneissa. Tämän ansiosta voimme pitää laajempaa ja kattavampaa varastovalikoimaa, jolloin asiakas saa tarvitsemansa kauhan aiempaa nopeammin”, kertoo Piepponen patentoidun järjestelmän eduista.

Ari Perttilä


Lue seuraavaksi