Uutiset

Yleinen

Ongelmapuut kuriin ja tienvarret siisteiksi

’Jani Peltola on toiminut yrittäjänä vasta alkukesästä lähtien, mutta työt ovat tuttuja jo isän yrityksen kautta. ”Faijan kanssa teemme kimpassa urakointeja”, sanoo Peltola. Kalustona miehillä on kolme ympäripyörivää kaivukonetta, joista yksi on kumitelakone, sekä kaksi traktoria. Talvisin auraukset ovat keskeisiä ja kaivutyöt kesällä. Miehiä työllistävät niin kaupunki kuin yritykset ja yksityisetkin. Lohjan kaupunki ja YIT ovat merkittäviä työllistäjiä.

Teiden varsien raivausta Peltola oli ehtinyt loka-marraskuun aikana tehdä Naarva-kourallaan yhdeksän viikon ajan. ”Hyvin on mennyt ja laite on toiminut odotusten mukaan. Huoltotyöt ovat olleet rasvausta ja ’sulakepulttien’ vaihtamista. Terään ei ole vielä tarvinnut koskea, vaikka sinne on mennyt muun muassa piikkilankaa eivätkä teiden varsien puut yleensäkään ole kovin teräystävällisiä.”

Puut vakaasti hallinnassa

Teiden varsien raivauksessa kookkaiksi päässeet puut ovat monesti sähkö- ja puhelinlankojen seassa. Naarva EV28 on näiden poistossa erinomainen, sillä puun pystyy hallitsemaan erittäin hyvin ja vetämään sen alas linjoja vaurioittamatta. ”Erityisesti ohuet puhelinkaapelit ovat haasteellisia, mutta tämän kanssa puut saa kyllä linjojen seasta. Joskus oksat ovat kasvaneet niin, että linjat tai harukset ovat puun sisällä, mutta kaikista on kunnialla selvitty.”

Linjat eivät ole ainoa haaste tienvarsilla. Tarkkuutta ja vakautta vaatii myös ohikulkevan liikenteen turvallisuus. Paikoin myös lähellä olevat rakennukset asettavat omat rajoituksensa kaatamiselle. Kaivukoneen tukevassa otteessa puut eivät pääse tekemään yllättäviä liikkeitä.

Katkaisukykyä EV28:n giljotiinilla on 28 senttimetriä. ”Aivan kaikkia puita tällä ei saa poikki ja siksi meillä on matkassa moottorisaha. Isotkin puut saa tällä ensin latvasta poikki ja sen hallitusti alas, joten muutamien kantojen katkaisu on järkevä tehdä moottorisahalla”, kertoo Peltola.

Vankka ja yksinkertainen

Peltola kiittelee Naarvan yksinkertaisuutta ja vankkuutta. ”Rakenteet ovat tukevia, tuskin tulevat vääntyilemään. Koneeseen asentaminen on helppoa, sillä peruskoneeseen ei tarvinnut tehdä mitään muutoksia, letkutuksia tai johdotuksia. Koura tulee pikakiinnittimellä suoraan kiinni pyörittimeen ja hydraulitoiminnot saadaan toimimaan suoraan pyörittimen lisähydrauliikkaliittimestä. Sähköä koura ei tarvitse ja hydrauliikan tarve on pienehkö.”

Yksinkertaisista liitännöistä huolimatta koura on keräävä. Puu työntyy käpälien puristaessa sen terän läpi ”keräystaskuun”, jossa puut pysyvät vakaassa nipussa mekaanisten salpojen avulla.

”Koura on nopea ja helppo vaihtaa välillä toiseen työlaitteeseen”, tietää Peltola. ”Kourasta on etua paikoin myös rakennuskaivutöissä. Kouran avulla saadaan ensin kaivupaikalta puut pois siististi ja turvallisesti ja kaivutyö käy samalla peruskoneella. Olemme jo ehtineet kokea tämänkin edun käytännössä.”

Juha Kuusjärvi

Lue seuraavaksi