Uutiset

Yleinen

Nisulan minimoto Valtran A-sarjalaisesta

Nisula on muokannut Valtran A-sarjalaista ja rakentanut pikkutraktorin ympärille paketin, jolla pääsee harvennuksille. Moni haaveilee traktoriin ja kuormaimeen kiinnitettävästä motokourasta seuraavana askeleena moottorisahan jälkeen, Nisulan paketilla se onnistuu. Nisulan paketti kiinnitetään Valtraan Jaken sovitteilla.

Seppo Ojala on hoitanut isänsä metsiä 17-vuotiaasta lähinnä käsipelillä ja puutavarakuormaimen kanssa myös sukupolvenvaihdoksen jälkeen vuodesta 1987.

– Metsäperävaunulla olen keräillyt myös reilut 10 vuotta naapuri-Heikin puuvarantoja hakkeeksi. Yhteenlaskettua pinta-alaa on noin neljäsataa hehtaaria, joten koneelliseen puunkorjuuseen on tarvetta myös harvennuksilla, Seppo kertoo.

Nisulan liikeratakuormain on oivallinen vaihtoehto harvennuksille. Liikeratanosturi tekee puomiston liikkeestä luontevampaa. Samanlainen rakenne on isoissa motoissa. Kannolta puuta nostettaessa puun saa heti lähemmäksi yhdellä kädenliikkeellä. Motomiehet sanovat, että kun tällaisella kalustolla lähtee metsään, kaipaa ennemmin tai myöhemmin lisää ulottuvuutta. Ulottuvuus tuo haasteita peruskoneen ja puomiston rakenteelle. Toisaalta pienellä koneella päästään puiden väleihin lähemmäksi kaadettavaa puuta.

Ojalinjalla vanhan tien vieressä on syytä ottaa puut hieman korkeampaan kantoon. Tiet aurataan ja auratessa kannolle päätyy soraa. Puita katkottaessa sora pilaa nopeasti terän. Tien varressa katkotaan kaikki rungot, jotta oja saadaan tien viereen myös toiselle puolen tietä. Pientä harjoittelua vaatii edelleen kasan tekeminen niin, että pöllien päät ovat tasalinjassa. Suurimmasta osasta puita tehdään haketta, eikä hakkuri saatikka kattila valita puun mutkaisuudesta tai oksista.

NisulaEasy2-paketissa ohjaimet ovat kiinni takalasin kehyksissä. Ohjaamosta on purettu suojat pois vasemmalta puolelta, jotta ohjaamoon on saatu tilaa penkin käännölle. A-sarjan lattia ei ole aivan tasainen, vaan lattia nousee takana. Pieni puute Sepon työasennossa on se, etteivät reidet ole aivan vaakasuorassa.

– Kun aikoinaan aloitin metsätyöt, se oli lähinnä harvennusta ja hakkuuta moottorisahalla. Paljon oli myös metsän uudistamista, taimikon perkaamista ja hoitoa. Moottorisaha oli yleensä se työkalu, jonka kanssa metsään mentiin puita kaatamaan. Tällä iällä alkaa sahan kanssa tehtävä työ olla jo vaikeaa, kun reilu viisikymppisenä ei enää palaudu työpäivän päätteeksi seuraavaksi päiväksi. Monen moista vaivaa alkaa olla selässä, jaloissa ja käsissä, kun on kymmeniä vuosia sahaa käsissä pidellyt, Seppo tunnustaa.

Sepon A-sarjalaisessa on etukuormain osaltaan lisäämässä traktorin omapainoa ja vakauttamassa konetta. Renkaissa ei ole nesteitä vakauttamassa yhdistelmää. Käytössä taakseajossa on kaksi aluevaihdetta. Metsässä on käytössä pienempi vaihde, jotta ei tule vahinkoja. Vaikka nyt ollaan penkkatiellä, Sepolla on hitaan alueen nelonen päällä, koska vieressä on iso oja.

Ohjaamon olosuhteet voittavat moottorisahamiehen olosuhteet. Taakse on rakennettu pohjapanssari, joka tukeutuu nostovarsiin. Panssarin päällä on ollut varalta moottorisaha.

Katselin muitakin hakkuupäitä mutta tämä Nisulan 325H nyt jäi tähän pakettiin ja se toimii puomiston kanssa hyvin, Seppo toteaa. Energiapuuksi päätyvät latvat karsitaan loppuun saakka, jotta saadaan kaikki polttokelpoiset rangat talteen. Nyt kun on ollut lämpimämpää, puiden pinta ei ole enää jäinen ja puu liikkuu rullien välissä ilman luistoa. Jäätynyt puu oli hieman hankala kourassa, etenkin kun koko laite oli Sepolle uusi. Kuormain on Jaken sovitteissa.

Tärkeitä pikku juttuja oppii, kun joku neuvoo heti alkuun. Kalle muistutti, etten pyörittelisi turhaan kouraa, kun letkuista loppuu jossain vaiheessa mitta, Seppo nauraa. Luontevinta minusta on kaataa puu itsestäni katsottuna vasemmalle jolloin hakkuupää on oikealla puolen puuta.

– Nisula Forestin Mattssonin Kalle sitten totesi, jotta jollei traktoria ole alun perin varusteltu metsätöihin, niin jälkivarustelu ei ole halpaa sekään. Jos traktori taas on varusteltu metsäkäyttöön, se on useimmiten ollut ammattilaisella ja tunteja on kertynyt vähintään 10000. Toimivamman ja pitkäikäisemmän yhdistelmän saisi, kun rakennettaisiin alusta saakka traktoripohjainen kokonaisuus, jolla voisi mennä metsään, Seppo muistelee keskusteluita.

Kuutiointia ei ehkä olisi tarvittu, kun pöllit mitataan joka tapauksessa tehtaalla. Toisaalta kuutiota on mielenkiintoista seurata työn edistyessä, ja verrata sitä tehdasmittaan. Mutta saahan sillä kyllä mitattua nuo hakekuutiot, vaikka ne menevät isäntien omaan käyttöön. Seppo pohtii.

Puiden kerääminen uhkasi jäädä, kun tuli vettä, mutta puut saatiin kuitenkin pakkasten aikana kerättyä. Tänä talvena on kaadettu enemmänkin puuta kuin mitä tässä kasassa on.

Lue seuraavaksi