Uutiset

Yleinen

Neljän suora – uusi A4-sarja Valtralta

Valtra esitteli uuden A4-sarja, joka muotoilultaan noudattelee totuttua linjaa. Uuden mallisarjan lisäksi tehoa konepeiton alle on myös saatu lisää, mitä monet käyttäjät kaipaavat. T-sarjaan on tullut kaksi uutta lisätehollista mallia: T234 Direct ja T254 HiTech, Active ja Versu, N-sarjan N174 –malliin lisätty boostitehoja 201 hv:hen.

Valtra järjesti Hollannissa lehdistötilaisuuden, missä esiteltiin uutuuksia. Kun paikalle oli kerätty runsaasti kalustoa, kouluttajia ja esittelypaikat olivat kunnossa, samoilla järjestelyillä jatkettiin eri vientimaissa olevien jälleenmyyjien koulutusta. Rastikoulutuksena pyörinyt esittely antoi tietoa koeajoja myöden uutuuksista.

Neljän suora

Valtran tuotekehityskonsepti on ollut toimiva, kun neljässä vuodessa on mallisarjat uusittu. Mallisarja toisensa perään on saanut palkintoja näyttelyissä ja myös asiakkaat ovat ottaneet esitellyt mallisarjat hyvin vastaan. Myynti etenkin ankaran kilpailun maihin, Ranskaan ja Saksaan on kasvamaan päin. Markkinaosuus on kasvanut monissa maissa ja samalla tehtaan tuotantomääriä on kasvatettu. Pohjakosketus traktorivalmistuksessa lienee ohi ja uusilta malleilta odotetaan paljon.

Valtra traktoreiden vienti näkyy tullitilastoissa yhtenä merkittävänä tuoteryhmänä ja kun vientimyynti on kasvanut tasaisesti tuo se työtä myös Suolahteen ja alihankkijoille. Yhdeksi traktoritehtaan alihankkijaksi voidaan lukea myös AGCO Power-moottoritehdas, jonka toimittamien komponenttien arvo traktorikokonaisuudessa on merkittävä.

Yhä useampaan traktoriin asennetaan normaalin tuotantolinjan lisäksi Unlimited-varusteita, mikä on omiaan kohottamaan myös traktorin arvoa. Arvo kohoaa asiakkaan saamana hyötynä käytössä, mutta myös tehtaalla myyntieuroissa.

Uusi A4 on puuttuva pala mallisarjassa ja käytössä on nyt A-sarjaan kolme eri runkoa, mutta ohjaamo niissä on sama. Uutta A-sarjaa valmistetaan Suolahden lisäksi Brasiliassa. Suolahden traktorit ovat suunnattu Euroopan markkinoille.

Valtran markkinointijohtaja Mikko Lehikoinen ja uusi A4-sarjalainen.

– Uusi A4-sarja on suunniteltu mukavaksi ja turvalliseksi peruskoneeksi, kertoo Mikko Lehikoinen, Valtran markkinointijohtaja. Uutuuksien mallimerkinnät ovat A74-A134. Mikko jatkaa, että A-sarjalainen on ollut Suomessa etenkin kotieläintilojen yleistraktori, joka varustetaan etukuormaimella. A-sarjalainen on suosittu myös kiinteistötöissä, paikoissa, missä tilaa on vähän.

A-sarjassa on nyt kolme runkovaihtoehtoa, kun pienissä moottoreissa runkona on C2 ja moottorina on kolmesylinterinen EGR:llä tai SCR:llä varustettu pakokaasupuhdistus. Keskikokoiset A-sarjalaiset ovat C3 rungolla eli niin sanottu medium-rungolla, jossa vaihtoehtona ovat nelisylinteriset SCR-moottorit. Nyt uutena esitelty nelisylinteristen C4-runko on malliston vahvin ja siinä ovat mallit A124 ja A134. Uusin runkomalli on mahdollisuus varustaa paremmin kuin aikaisemmat ja uutuudet kootaan AGCOn laatukriteerit täyttävillä komponenteilla.

Valtran käyttämät Ålön etukuormaimet ovat uudistuneet ja tunnelitunne ei ole samanlainen kuin aikaisemmin. Etukuormaimet asennetaan tehtaalla liukuhihnalla. Kuormain on yhtä vahva kuin aikaisemmin, mutta rautaa on käytetty oikeassa paikassa.

Kun uusien mallien hydrauliikan tuotto on parhaimmillaan 98 litraa minuutissa ja uusien mallien nostovoima takana on kasvanut 5200 kiloon, on hyödynnettävyys parantunut. Tehovaihtoehtoja A-sarjassa on seitsemän, kun skaala on 75-130 hevosvoimaa.

A-sarja on ollut haluttu metsäkäyttöön ja tarjolla on laaja paketti metsäkäyttöön. Metsävarusteilla suojataan traktoria, mutta myös saadaan ergonomisia etuja metsään. Penkki kääntyy luonnollisesti 180 astetta.

Vuonna 2014 aloitettu Unlimited-varustelu on ollut Valtralle menestys. Tähän mennessä on varusteltu noin 2300 kappaletta traktoreita erikoiskohteisiin; metsään, kunnallistöihin, lentokentille, puolustusvoimille ja tavallisille käyttäjille, asiakkaan toiveiden mukaan. Varustelujen lisääntyessä tänä vuonna yksistään ollaan noin 2000 Unlimited-varustelun tahdissa.

– Unlimited varustelu antaa mahdollisuuden keskustella asiakkaiden kanssa heidän tarpeistaan, Mikko kertoo. Asiakasta toki kiinnostaa, millaisissa olosuhteissa hän tekee töitä seuraavat vuodet tai vuosikymmenet ja jos traktori varustellaan heti oikein, työ sujuu aina paremmin.

Kuvassa uusi A94. Tilaa konepeiton alla ei enää ole rutkasti. Etukuormainsovitteet asettavat vielä omat haasteensa.

Muotoilukilpailu

Valtra järjesti kansainvälisen muotoilukilpailun, johon tuli yhteensä 133 ehdotusta tulevaisuuden traktoriksi. Uudet ideat kiinnostavat toki tuotekehitystä ja tuovat siihen uutta näkemystä. Kilpailun voitti argentiinalaisten suunnittelijoiden MOD 2. Palkintoraati korosti sitä, että MOD 2 on kehitetty käyttäjänäkökulmasta monipuoliseksi ja idea on hyödynnettävissä.

Argentiinalainen suunnittelutiimi palkittiin parhaana Valtran suunnittelukilpailussa. 

Lue seuraavaksi