Uutiset

Yleinen

MPH-vesakkoleikkuri sekä MPH-lana 7.0 tuovat tehoa urakointiin

MPH vesakkoleikkuri

Juukalainen Metallipalvelu Hartikainen on tunnettu laadukkaista metallialan tuotteistaan sekä innovatiivisesta tuotekehityksestään. Yrityksen linjastoista on vuosien mittaan saapunut hyvin monipuolisia tuotteita vaativiin käyttökohteisiin. Syyskuussa Hartikainen esitteli uusimmat tuotteensa Liperissä, jossa päästiin tutustumaan huipputehokkaaseen seitsemän metrin MPH-lanaan sekä työleveydeltään 225 senttimetrin MPH-vesakkoleikkuriin.

MPH lana

Nykypäivän maanviljelyksessä ja urakoinneissa tehokkuuden merkitys korostuu jatkuvasti ja koneiden kokoluokat kasvavat nopeassa tahdissa. Metallipalvelu Hartikaisen asiakkaat olivat myös toivoneet järeämpää kalustoa sekä peltojen lanaustehtäviin että vesakonraivauksiin. MPH:lla oli lanavalikoimassa jo tarjota 5,3-metrinen hinattava tasauslana, joka oli saanut asiakkailta runsaasti kiitosta käyttöominaisuuksiensa sekä kestävyytensä ansiosta. Olikin luonnollista, että isompaa lanaa kehitettäessä aikaisemman tuotteen parhaat ominaisuudet otettiin käyttöön ja samalla kehitettiin ratkaisut kokoluokan kasvamisen aiheuttamiin vaatimuksiin. Vesakkoleikkurin kanssa MPH lähti liikkeelle puhtaalta pöydältä ja tuloksena syntyi todella tehokas urakointikäyttöön soveltuva huipputuote.

MPH lana

Traktorien kokoluokan kasvu mahdollistaa myös työlaitteiden kokoluokan nousun ja seitsemän metrin levyinen MPH-lana onkin jo todella tehokas työväline vaativiin olosuhteisiin. Lanan kokonaispaino on noin 3800 kiloa, joten vetotraktoriltakin vaaditaan mielellään yli 200 hevosvoiman teho ja yli 10 000 kilon paino. Kokoonsa nähden suhteellisen matala paino on aikaansaatu älykkäällä suunnittelulla sekä laadukkailla materiaalivalinnoilla. Lana on erittäin monipuolisesti säädettävissä ja esimerkiksi molemmat siivet sekä niiden jatkot ovat hydraulisesti hallittavissa ja sivuttaiskallistuksella lanan saa peltoprofiilin vaatimaan asentoon. Hydrauliikaksi riittää neljä kaksitoimista ulosottoa ja törmäystilanteissa lanaa suojaa kaksi erillistä varoventtiiliä. Työn tarkkuutta voi myös vielä kehittää lisävarusteina saatavilla kaksoiskallistustasolaserilla sekä Trimblen GPS-korkeusautomatiikalla.

MPH-lana 7.0 on kehitetty lähinnä peltojen tasaukseen, mutta tarkan säädeltävyytensä ansiosta se soveltuu myös mainiosti teiden hoitoon tai vaikkapa turvesoiden työtehtäviin. Monikäyttöisyyttä lisää alle neljän metrin kuljetusleveys. Liperissä lanan tehokkuutta oli esittelemässä Nenore Oy:n Vesa Eronen, jonka lähes 600 hehtaarin peltopinta-alaan suurlana soveltuu hyvin. ”Minulle peltojen hyväkuntoisuus on kunnia-asia ja MPH:n lanalla pystymme tehokkaasti tasaamaan vaadittavat alueet ja lanalle on käyttöä varmasti myös turvealueillemme. Minulla oli jo aikaisemmin kokemusta MPH:n tuotteista oja-auran sekä lumilingon kautta ja kaikesta näkee, että myös lanan kehitystyössä on asiakastoivomukset otettu tarkoin huomioon”, kertoo Eronen.

Tämän vuoden uutuuksia MPH:lta on myös järeä vesakkoleikkuri, joka on kehitetty yhteistyössä alalla toimivan asiakkaan kanssa. Leikkuri on ollut koekäytössä jo kahden kesän ajan, joten nyt myyntiin tuleva laite on todistanut jo toimivuutensa hyvin vaativissa työtehtävissä. Leikkurissa on kolme lautasta, jotka voi työtehtävien mukaisesti varustaa joko ketjuilla tai terävaihtoehdolla. Terät ovat 12 millin paksuisia ja ne voi todella nopeasti vaihtaa tietyissä työtehtävissä vaadittaviin leikkuuketjuihin. Kokonaispainoa leikkurilla on noin 500 kiloa ja öljyntarve on 110 litraa minuutissa. Lautasten pyöritys tapahtuu hydraulimoottorin avulla ja voima välittyy erittäin kestävien hihnojen avulla. Kaksi vuotta koekäytössä olleen leikkurin emokoneena oli Åkermanin kaivukone ja Liperissä homma hoitui Ponssen harvesterin voimalla. Kumpikin vaihtoehto soveltuu MPH-leikkurin eteen mainiosti ja laitteen saa luonnollisesti myös nosturikiinnityksellä.

Sekä MPH-lana 7.0 että MPH-vesakkkoleikkuri esittäytyivät Liperissä sateisena syyskuun aamuna. Ponsse Cobra HS 10 -harvesteriin kytketty vesakkoleikkuri osoittautui käytännössä juuri niin tehokkaaksi kuin ulkonäkö sekä kokoluokka vihjaavat. Ponssen 12 metrin ulottuvuus pääsee oikeuksiinsa kuroteltaessa kauas ojien taakse ja kaiken kaikkiaan leikkurin käsiteltävyys on äärimitoissakin tarkkaa ja helppoa. Ylimääräisiä keinumisia tai äkkiliikkeitä ei esiinny, mikä näkyy työn tehokkuudessa ja turvallisuudessa. Myös työn jälki miellyttää, sillä leikkuri hoitaa siististi niin pellonpientareen heinikot kuin ojan takaiset pajupuskat ja muut ryteiköt. Voimakaan ei yhdistelmästä lopu ja työn tehokkuuden rajoittaa vain näkyvyys yli kymmeneen metriin.

Vesa Eronen oli valjastanut MPH-lanan eteen ison valtralaisen, joka täyttää lanan yli 200 hevosvoiman vaatimukset. Viime päivien aikana Liperi oli saanut oman reilun osuutensa syyskuun sateista, joten haasteellisempia olosuhteita ei työnäytökselle voinut saada. Ojanperkauspenkan levitystyöstä Valtran ja MPH-lanan yhdistelmä suoriutui tehokkaasti ja lanan koko seitsemän metrin leveys saadaan täysin käyttöön. Märkä ja raskas maa-aines on kova vastus, mutta MPH-lanan jämeryys riittää suurienkin kasojen edessä. Tarkan hallinnan avulla myös aineksen tasainen levitys onnistuu vaikeissakin olosuhteissa mainiosti. Työn vauhti on odotetun nopea ja kymmenien metrien penkan levitys sujuu huikealla tahdilla perinteisiin lanoihin verrattuna.

Vuodesta 2006 Juuassa toiminut Metallipalvelu Hartikainen on vuosien mittaan konepaja- ja teräsrakennepalveluiden ohessa laajentanut tuotevalikoimaansa asiakastoiveita tarkoin kuuntelemalla. Nykyään omaan tuoteperheeseen kuuluvat esimerkiksi lanat, tasausruuvit, kauhat, lumilingot, paalivaunut, oja-aurat sekä rengastelineet. Yrityksen toimitusjohtaja Kari Hartikainen ja suunnittelusta vastaa Vesa Kähkönen kertovat asiakaspalautteen olevan kullanarvoista niin uusien tuotteiden suunnittelussa kuin jo markkinoilla olevien jatkokehittelyssä. ”Moni asiakkaamme on erittäin hyvä antamaan palautetta sekä tekemään muutosehdotuksia ja esimerkiksi ison lanan suunnittelussa on heidän näkemyksensä otettu tarkkaan huomioon”, kertoo Kähkönen.

Metallipalvelu Hartikainen on muutenkin hyvässä vauhdissa ja esimerkiksi MPH-tuotteiden jälleenmyyntiverkosto on kasvanut viime aikoina. ”Monipuolinen tuotevalikoima tarjoaa meille useita tukijalkoja muuttuvissa markkinointitilanteissa. Tällä hetkellä esimerkiksi oja-aurat sekä paalivaunut ovat löytäneet hyvin asiakkaille ja myös vienti on englanninkielisten palvelujemme kautta piristynyt huomattavasti”, päättää Hartikainen.

Lue seuraavaksi