Uutiset
Lingolla leveyttä
Vantaan Hämeenkylässä on ilma sakeana lumesta, vaikka vuodenvaihteen lumituiskut ovat jo tiukasti takana. Piakkoin tammikuisen tuiskun takaa paljastuu konevoimaa, joka on lähtöisin vantaalaisen Bror Åvallin ohjastamasta traktoriin kiinnitetystä lumilingosta. Åvallin vuonna 2001 käyttöönotetun Valtra X100 –traktorin takanostolaitteeseen kiinnitetty Veljekset Ala-Talkkari Oy:n valmistama Nordtek-lumilinko on avainasemassa siirrettäessä vantaalaisasukkaiden katuverkoston laitaan kertynyttä lumivallia lumenkaatopaikalle. Tiiviin asutuksen alueella joutomaan määrä on minimoitu, minkä vuoksi lunta joudutaan runsaslumisina talvina ajamaan pois katualueen ympäriltä.
Asuinalueiden katuverkosto on usein jo lähtökohtaisesti kapeaa, joten runsas lumentulo vaikeuttaa liikkumista niin autoilla kuin kevyemmilläkin kulkuneuvoilla, jäteautoista tai hälytysajoneuvoista nyt puhumattakaan. Useimmiten tiealueen kaventuminen lumen vuoksi on jo selvä turvallisuusriski, jota voidaan pienentää lumen poiskuljettamisella.
”Lumen kuormaus kauhakoneella on tiealueen kapeudesta johtuen mahdotonta. Mielestäni lingon käyttäminen on ainoa kustannustehokas ja järkevä tapa lumivallien poistoon”, pohjustaa yrittäjä Bror Åvall koneensa ohjaamosta.
Suoraan lavalle
Vantaalla tien ohesta siivottava lumi lingotaan suoraan kuorma-autoon, joka huolehtii lumen kuljettamisesta kaatopaikalle. Reilun 15 kuution kuorman teko sujuu ripeästi muutamassa minuutissa, vaikka työstettävällä tiealueella on asuinalueiden tieverkostolle tyypillisiä betoniporsaita nopeutta hillitsemässä.
”Ketteryytensä ansiosta linkkukone on edellytys hidasteiden kiertämisessä”, painottaa Åvall, jonka mukaan kaikkein pahimpia ovat lumeen hautautuneet hidasteet tai niiden kappaleet, jotka havaitaan vasta liian myöhään.
”Linkoon ajautuva betoniporsaan kappale tai kivi aiheuttaa aina keskeytyksen työntekoon. Lingon rakenteessa on tosin ”sulakkeita”, jotka estävät isompien vaurioiden syntymisen. Useimmiten kiven aiheuttama vahinko voidaan korjata taskusta löytyvällä kymmenen millin pultilla”, tietää Åvall, joka urakoi talvikunnossapitoa yhdessä veljensä kanssa.
Norjan kuormasta
Kiinteistöyhtymä Anders ja Bror Åvallin konekanta koostuu Brorin ohjastaman Valtran ohella useimmiten Andersin luotsaamasta, etukuormaajalla varustetusta kymmenvuotiaasta Valtra 6850:stä. Kumpikin kone työllistyy talviaikaan Vantaan kaupungin talvikunnossapidolla, useimmiten aurauksella tai hiekoituksella. Linkoaminen on kuulunut yrityksen toimenkuvaan reilun kymmenen vuoden ajan.
”Talvi 1998 oli erittäin runsasluminen, minkä vuoksi päätimme hankkia lingon katualueiden leventämistä varten. Runsaslumisuudesta johtuen linkojen kysyntä oli huipussaan ja varastot tyhjinä. Tämäkin linko oli menossa Norjaan, mutta saimme sen kuitenkin jäämään Suomeen, vaikka se oli jo lastattu Norjaan menevään autoon, muistelee Bror reilun kymmenen vuoden takaisia tapahtumia.
Vaikka lumen määrä pääkaupunkiseudulla on vuosien varrella vaihdellut paljonkin, on lingolle ollut kysyntää ja tarvetta joka talvi.”Ensimmäisinä kausina linkosimme lumet pientareelta useimmiten tonteille, mutta jo usean vuoden ajan olemme lingonneet lumet suoraan auton lavalle poisvietäväksi. Linko vaatii ajomatkasta riippuen kolmesta viiteen autoa keskeytyksettömän työn takaamiseksi”, kertoo Åvall.
Kuluvan talven ongelmaksi on muodostumassa lumenkaatopaikkojen täyttymisestä johtuva sulkeminen. Pääkaupunkiseudun katuverkosto on kasvanut viime vuosien aikana varsin kiivaasti, joskaan lumenkaatokaatopaikkojen määrä ei ole kasvanut. Nyt lunta joudutaan jättämään pientareille odottamaan kevätauringon sulattamista.
Tiukkaa kuormaa
Lumen lastaaminen lingolla tuo työhön monia etuja. Lastaustyö voidaan tehdä junana, jolloin yllättäviä sivulle siirtymisiä ei tarvitse tehdä. Se osa ajorataa tai kevyen liikenteen väylää, jossa ”lumijuna” ei kulje, on vapaa muun liikenteen käyttöön. Tehtäessä kuormaa kauhallinen kerrallaan on vaarana, että kuomaan jää ilmaa. Lingon suihkua voidaan ohjata kuormauksen aikana, mikä tuo mukanaan tiukasti pakatun kuorman. Tämä vähentää kuljetettavien kuormien kokonaismäärää.
Åvallin käytössä kuormaava linko on kiinnitetty taakseajolaitteilla varustetun traktorin nostolaitteisiin, jolloin koneella ajetaan taaksepäin. Toinen vaihtoehto on kiinnittää linko etunostolaitteisiin ja ajaa normaalisti eteenpäin. Ruuvilinko, joka siivoaa tien ennen traktoria, on kätevä puhdistettaessa esimerkiksi metsäautoteitä kesken runsaslumisen talven hakkuuta silmälläpitäen. Tällöin traktorilla ei tarvitse kulkea hangessa, vaan juuri puhdistettua väylää.
Ari Perttilä