Uutiset

Yleinen

Lentokoneiden uusi polttoaine – biojäte

Lentoyhtiöt yrittävät vähentää riippuvuuttaan fossiilisista polttoaineista toimialan liittyessä EU:n päästökauppajärjestelmään tammikuussa 2012. Päästökaupan astuessa voimaan jokainen EU-alueella operoiva yhtiö joutuu vähentämään päästöjään tai vaihtoehtoisesti maksamaan sakkoa.

British Airways ilmoitti jo viime vuoden helmikuussa rakentavansa Lontooseen maailman ensimmäisen kaupallisen mittakaavan biopolttoaineita lentokoneisiin tuottavan laitoksen. Toimittaja on sama kuin Quantasilla.

Noin 250 miljoonaa euroa maksavan Lontoon laitoksen uskotaan muuttavan vuosittain jopa 500 000 tonnia jätettä yli 70 miljoonaksi litraksi biopohjaista lentopetrolia. British Airwaysin mukaan määrä vastaa noin kahta prosenttia yhtiön Heathrow:n laivaston kulutuksesta.

Lontoon laitos tulee käyttämään ruokajätettä, puutarha-, maatalous- ja teollisuusjätettä. Qantasin laitoksen uskotaan olevan vastaavanlainen.

Solena käyttää laitoksissaan niin kutsuttua Fischer-Tropsch -prosessia. Saksalaiset käyttivät menetelmää jo toisen maailmansodan aikana saadakseen polttoainetta panssarivaunuihin ja lentokoneisiin.

Lentoyhtiöt ovat myös käyttäneet menetelmää jo vuosien ajan tehdäkseen hiilestä nestemäistä polttoainetta. Tästä kuitenkin aiheutuu suuret hiilidioksidipäästöt.

Solena on kehittänyt prosessia niin, että nestemäistä polttoainetta voidaan valmistaa biomassasta. Yhtiön mukaan lentokoneet voivat käyttää tätä synteettistä polttoainetta sellaisenaan, ilman että se täytyisi sekoittaa perinteiseen lentopetroliin. Iso-Britanniassa ja Yhdysvalloissa viranomaiset sallivat ainakin toistaiseksi kuitenkin korkeintaan 50:50 sekoitussuhteen.

Jotkut lentoyhtiöt ovat testanneet myös pääasiassa viljasta tehtyjä biopolttoaineita sekoitettuna tavalliseen lentopetroliin. Asiantuntijoiden mukaan perinteistä biopolttoainetta voidaan kuitenkin käyttää vain melko pieninä pitoisuuksina lentopetrolin seassa.

Biopolttoaineen tekeminen viljakasveista on myös kiistanalaista, koska biopolttoaineiden tuotantoon tarvittavien kasvien viljely voi vähentää ruoantuotantoon käytettävän viljelysmaan määrää. Solenan mukaan se ei aio käyttää ruokakasveja polttoaineen tuotantoon.

Asiantuntijoiden mukaan tulevaisuudessa jätepolttoaine tulee olemaan öljyn hinnan noustessa edullisempaa kuin perinteinen lentopetroli. Jätepolttoaineen tuottajat voivat lisäksi saada lisätuloja hävittämällä jätettä, joka muuten voisi päätyä kaatopaikoille.

Solenan haasteena on myös varmistaa, että tuotantolaitoksille riittää jätettä ja biomassaa. Tulevaisuudessa useiden yhtiöiden uskotaan pyrkivän tuottamaan jätteistä sähköä, mikä tulee lisäämään kilpailua raaka-aineista.

CO2-raportti

 

Lue seuraavaksi