Uutiset

Yleinen

Laadukkaat tuotteet ja kokonaispalvelu – H.Kraatz Oy

1970-luvun alusta kuvaan tuli tuotteiden varastointi ja oma vetokytkintuotanto (KRZ-50 ja 500), joita valmistettiin vuosina 1974–1992. Vuonna 1985 yritys myytiin saksalaiselle akselitoimittajalle, BPW Bergische Achsen KG:lle. Kaksi vuotta myöhemmin, H. Kraatz Oy muutti ostamalleen tontille Espoon Kivenlahteen ja toiminnassa keskityttiin raskaan perävaunuteollisuuden komponenttien maahantuontiin.

Tämän päivän H.Kraatz Oy on yksi merkittävimmistä tekijöistä, kun puhutaan raskaan ja kevyen perävaunu­kaluston akselisto- ja vetolaitetoimittajista. Uusimpana aluevaltauksena yrityksellä on maatalous- yms. laitteiden akselistot. Asiakkaina ovat kaikki suurimmat kotimaiset perävaunuvalmistajat sekä raskaan kaluston että maatalouden puolella.

BPW

H.Kraatz Oy joka on 100 %:n BPW:n tytäryhtiö, toimittaa luonnollisesti BPW:n valmistamia tuotteita Suomeen. Euroopan johtavan akselivalmistajan vuosituotanto 2007 oli 475 000 raskasta akselia, joista Euroopassa myytiin noin 350 000 kappaletta. Suomessa valmistettiin vuonna 2007 lähes 2800 perävaunua, joissa BPW:n akseleiden osuus oli noin 65 %. Akselien lisäksi Suomeen tuodaan BPW:n jousitusjärjestelmiä, akselinnostolaitteita sekä vetoaisoja. Lisävarusteista voisi mainita muun muassa akselipainomittarin, BPW Ecoplus-napamatkamittarin sekä jarrupalojen kulumisenvaroittimen, jotka ovat BPW:n tuotantoa.

Muita tuotemerkkejä

Tridec on johtava perävaunujen erikoispyöränripustuksien ja pakko-ohjattujen akseleiden ohjausjärjestelmien valmistaja. Tärkeimmät tuotteet ovat perävaunujen mekaaniset ja hydrauliset ohjausjärjestelmät sekä erillispyörätuennat. TRIDEC TD on yksinkertaisin mekaaninen ohjausjärjestelmä yhdelle akselille. Tätä järjestelmää käytetään esim.perävaunuissa, joita käytetään jakeluliikenteen vaativissa olosuhteissa (ns. city trailers).

Kun kyseessä on erilaiset paineilmatuotteet, venttiilit, liittimet tai jarrujen osat, tavarantoimittajina ovat mm. Haldex, Wabco, Knorr-Bremse ja Raufoss. Aspöck on sitä vastoin itävaltalainen perävaunujen valaistusratkaisuihin erikoistunut yritys. Sillä on vankka kokemus perävaunujen valaistuksesta raskas-, kevyt- ja maataloussektorilla. Raskaan kaluston ensiasennukseen H. Kraatz Oy:llä on tarjolla myös Goodyear rengaspaketit.

H.Kraatz Oy edustaa myös ruotsalaisen VBG:n tuotteita. Näitä ovat mm. vetoaisat, -silmukat, vetokytkimet, servot, vetopalkit, sivulevyt sekä alleajosuojat. VBG:n vetokytkimet ovat Suomessa ja muissa pohjoismaissa markkinajohtajan asemassa. Myös Onspot automaattiliukuesteet ovat VBG:n tuotteita H. Kraatz Oy:n valikoimissa.

H. Kraatz Oy:n rengas- ja vanneosasto tuo maahan henkilöautojen talvi- ja kesärenkaita sekä alumiinivanteita. Rengasmerkkejä ovat Pirelli ja Aurora. Rengas- ja vannetuotteet ohjautuvat asiantuntevien rengasliikkeiden kautta kuluttajille.

Tytäryhtiöt Suomessa ja Virossa

H. Kraatz Oy aloitti vähittäiskaupan vuonna 1996 ostaessaan ensimmäisen raskaan kaluston varaosaliikkeen, Malmin Trailer-Varusteen. Vuoden 1999 syksyllä kotimaiset varaosaliikkeet sulautettiin saman katon alle ja nykyään ne toimivat eri paikkakunnilla Trailcon Oy -nimisinä myymälöinä.

Suomessa Trailcon Oy:llä on kahdeksan myymälää, joiden tuotevalikoimaan kuuluvat raskaan kaluston varaosien ja lisävarusteiden lisäksi kevytperävaunut, -trailerit sekä niiden rakenne- ja vara­osat. Myymälät ovat alueillaan merkittäviä raskaan kuljetuskaluston varaosaliikkeitä.

Vuodesta 1997 H. Kraatz Oy on omistanut Tallinnassa Gokart AS:n, joka myy raskaan ja kevyen perävaunukaluston rakenne- ja varaosia. Trailcon Oy:n ja Gokart AS:n yhteinen vuotuinen liikevaihto on hieman yli 16 miljoonaa euroa. Henkilökuntaa tytäryhtiöissä on yhteensä 47. Kummastakin yrityksestä H. Kraatz Oy omistaa 100 %.

Maatalous sekä työkoneet

H.Kraatz:n uusimpana alue­valtauksena on maatalous- yms. laitteiden akselistot. BPW:n samoin kuin muidenkin H.Kraatz Oy:n edustamien merkkien tuotesortimentistä löytyvät tarvittavat komponentit traktorin perävaunujen valmistukseen. Nykyaikaisen maatalousperävaunun akselisto on tekniikaltaan hyvin samanlaista kuin raskaan kaluston akselistoissa sillä erotuksella, että ilmajousitus on maatalouspuolella harvinainen, eikä levyjarruja käytetä.

Traktorit ja niiden perävaunut muuttuvat koko ajan suuremmiksi ja raskaammiksi tilakokojen kasvaessa ja urakoinnin lisääntyessä. Siksi myös H. Kraatz Oy:n maahantuomien järeämpien BPW telien ja akseleiden kysyntä on selvässä kasvussa.

Traktoriyhdistelmien jarrusäädökset tulevat myös lähivuosina muuttumaan tiukemmiksi. Tuotevalikoimasta löytyy myös kaikki tarvittavat jarrukomponentit sekä ilma- että hydraulijarrupuolelle, joilla uusien vaatimusten mukaiset jarrujärjestelmät voidaan to­teuttaa.
Maatalouden käyttämissä perävaunuissa, sähkölaitteet ovat ainakin toistaiseksi huomattavasti yksinkertaisempia, kuin raskaan kaluston puolella, mutta tarvittavat komponentit löytyvät tuotevalikoimasta. Starco-maatalousrenkaat ja Scharmüller vetolaitteet kuuluvat myös tuotevalikoimaan.

Huoltoverkosto

Lähes kaikki valtakunnassa toimivat raskaan kaluston huoltopisteet huoltavat sekä korjaavat Suomessa valmistettavia perävaunuja. Mikäli työn alle joutuu perävaunu, jossa on jokin H.Kraatz:n edustama komponentti, jota ei korjaamon hyllystä löydy, ottaa korjaamo yhteyttä ensisijaisesti lähimpään Trailcon Oy:n jälleenmyyntipisteeseen, josta tarvittavat osat toimitetaan korjaamolle.

Ongelma- tai takuu tapauksissa yhteyden otto tapahtuu H.Kraatz:iin.
Maatalouslaitteiden huolto sekä korjaus tapahtuu tarvittaessa täysin samoilla korjaamoilla kuin raskaan kalustonkin, mutta niillä on myöskin omat korjaamonsa, jotka voivat hankkia tarvittavat osat aivan kuten raskas puolikin hankkii. Maataloudessa vielä yleisenä oleva korjaustapa, eli omissa tiloissa korjaus, onnistuu aivan mainiosti, koska loppukäyttäjä pystyy hankkimaan tarvittavat komponentit jälleenmyyjiltä kuten korjaamotkin.

Pentti Nurmela

Lue seuraavaksi