Uutiset

Yleinen

Kyntöauroja ja jyrsimiä

Näyttelyssä oli kahta mallisarjaa kyntöauroja, koska kynnettävän alan odotetaan taas lisääntyvän. Kuvassa Servo 45 M PLUS NOVA; isoimmat nostolaiteaurat, mitkä on mitoitettu maksimissaan 250 hevosvoimaisille traktoreille. Kyseessä on viisisiipiset hydraulisella työleveyden säädöllä (PLUS) oleva aura, missä on myös V3-esiaurat. Esiauroilla voidaan välttää kasvijätteiden jääminen näkyviin. Takapäätä vakauttaa hydraulisesti ohjattava tuplatukipyörä. Pöttinger on pitäytynyt yksimittaisessa palkissa, missä runko joustaa kokonaisuutena. Rungon sisällä on vahvikkeet. Ojasten rungot ovat pulttikiinnityksellä rungossa. Kyntöaurojen kulutusosiin on saatavilla myös Durastar -käsittely.

Kevyempi kyntöaura on 35-sarjan S- mallistosta eli järeämmällä rungolla varustettu muovisiipinen aura. NOVA-varustus tarkoittaa hydraulista laukaisulaitetta. Pöttingerillä on monesta muusta merkistä poiketen tarjolla myös 50 RW-muovista esiauraa maalajeille, minne se sopii. Tässä aurassa tukipyörä on mekaaninen ja kääntyvä. Lisämausteena on rungon kavennus erikseen. Pöttingerin valmistamien koneiden yksi hyvä puoli on laadukas pintakäsittely, joka osaltaan parantaa jälleenmyyntiarvoa. Pulverimaalaus myös osaltaan helpottaa koneiden puhtaanapitoa. 

Suomessa on tähän mennessä ollut melko vähän kysyntää jyrsimille, mutta Pöttingerilä uskotaan jyrsimilläkin olevan tulevaisuudessa kasvava markkina. Esittelyssä oli Lion 3002. Tarjolla on 2,5-6 -metrisiä tasojyrsimiä. 5- ja 6-metriset jyrsimet ovat taittuvia. Umpinaisessa voimansiirtopalkissa rattailla on jatkuva voitelu. 

Pöttingerin jyrsimet on rakennettu järeäksi. Pyörimisnopeus valitaan vaihteistosta rattaita vaihtamalla. Vaakatasojyrsimen hain­evää muistuttava terä ei tiivistä, mutta kuohkeuttaa kuohkeuttaa maan. Kolmimetrinen vaakatasojyrsin painaa noin kaksi tonnia. 

Paalainten kehitystä on Pöttingerillä tehty kahdeksan vuotta. Tuotepäällikkö Ville Rantanen on uudistukseen tyytyväinen. Esittelyssä oli kiinteäkammioinen yhdistelmäpaalain Impress 125 FC Pro. 2019 -malleihin isoimmat uudistukset ovat tulleet sullojan muotoiluun ja noukkimelle. Pöttingerin yksi mielenkiintoinen ero muihin paalaimiin on materiaalivirta, mikä kulkee yläkautta paalikammioon. Paali pyörii kammiossa toisin päin kuin muilla merkeillä. Suunnittelu on lähtenyt siitä, että tällöin varisemistappiot pienenevät ja etenkin arvokas lehti saadaan paaliin myös silputumpana. Silppuaminen antaa mahdollisuuden tiiviimpään paaliin ja vähempiin paaleihin hehtaarilta. Toisaalta silppuaminen nopeutta myös esimerkiksi ruokintaa seosrehuvaunulla, kun rehu on jo silppua, Ville kertoo.

Avant Tecno Oy on jo pitkällä sähkökäyttöisten pienkuormainten kehittelyssä. Valmistus on ollut käynnissä jo tovin ja asiakkaat ovat olleet tyytyväisiä. Uutuutena hopealla palkittiin E6-akkukäyttöinen pienkuormain, missä on litiumakku. Akkukäyttöisen pienkuormaimen esittely onnistuu kätevästi messuosastollakin. www.avanttecno.com ​www.hankkija.fi

Lue seuraavaksi