Uutiset

Yleinen

Koulutus traktorin taloudelliseen ajoon

Motiva on julkaissut koulutusaineiston traktorin taloudellisesta ajotavasta. Ensi vuonna liittyneille tiloille tarjotaan mahdollisuutta osallistua traktorin taloudellisen ajotavan koulutukseen. Motiva järjestää kaikkiaan kolme koulutustapahtumaa eri puolilla maata osana Maatilojen energiaohjelman operaattorityötä.

Fredrik Ek Svenska lantbrukssällskapens förbundista ja Markku Lappi Proagriasta ovat suunnitelleet koulutusaineiston ja toteuttaneet siihen liittyvät pilottikoulutukset.

Koulutusaineistoon kuuluu opetusmateriaali ja koeajojen tulosten käsittelyä varten laskentataulukko, johon voi kirjata ennen koulutusta ja sen jälkeen työhön kuluneen ajan ja polttoaineen. Motivasta on lainattavissa lisäksi välinelaukku, jossa on muun muassa polttoaineen kulutuksen mittaamiseen kaksi Econen-mittaria, mittalasi ja ajoradan merkintävälineitä.

”Meillä Motivassa on hyviä ja pitkäaikaisia kokemuksia taloudellisen ajotavan merkityksestä tieliikenteen ajoneuvojen puolella. Sielläkin lähdettiin liikkeelle ensin kouluttajaverkoston rakentamisesta. Samalla mallilla olemme pyrkineet viemään tätä asiaa maatalouskoulutuksen piiriin”, sanoo Maatilojen energiaohjelmaa Motivassa vetävä johtava asiantuntija Lea Gynther.

Traktoreiden viisaan ajotavan pilottikoulutuksen, vuoden 2014 koulutustapahtumat ja koulutusaineiston on rahoittanut maa- ja metsätalousministeriö. Koulutuksen pdf-muotoiseen kalvoesitysmateriaaliin voi tutustua täällä. 

Traktorin taloudellisesta ajotavasta Motiva on julkaissut myös oppaan, joka on luettavissa digipaperiversiona täältä. 

JK


Lue seuraavaksi