Uutiset

Yleinen

Koneurakointi Karvola ahkeroi ympäri vuoden

Koneurakointi Karvola on perustettu vuonna 2011, mutta taustalta löytyy todella pitkäaikainen kokemus maatalous­urakoinnista ja maarakennustöistä. Yrityksen taustalla ovat Arto Karvola sekä hänen isänsä Ilpo Karvola, joilla urakointi oli aikaisemmin kummankin sivutoimena, mutta nykyään siitä on tullut miehille päätyö. Tästä linjanmuutoksesta kertoo hyvin miesten konekanta, joka on todella monipuolinen ja laadukas.

Koneita löytyy ympärivuotiseen urakointiin ja yrityksellä on monta kiireistä sesonkiaikaa: kesällä lietteenajot, rehutyöt ja juurikkaiden nostot, talvella auraukset ja hiekoitukset. Lisäksi kalustoa täydentää nosturilla ja vinssillä varustettu kuorma-auto, jolla onnistuvat monipuoliset kuljetukset.

Talvikausi lumitöiden merkeissä

Karvoloiden talvi kuluu pitkälti traktorien hytissä auraus- ja hiekoitustöissä. Suurimpia työllistäjiä miehille ovat Destia, Nivalan kaupunki, yksityiset sekä teollisuusyritykset. Tällä hetkellä traktorikalustoon kuuluu yksi Massey Ferguson 7499 sekä kaksi T-sarjan Valtraa. Talvella työlaitteina ovat erilaiset aurat, lumilingot, polanneterät, hiekoitusvaunut ja -kauhat sekä takalanat.

Karvoloille työn laatu ja asiakastyytyväisyys ovat erittäin tärkeää ja niinpä talvella asiakkaita palvelee ympäri vuorokauden ulottuva päivystys. Huoltotöiden lisäksi hoidetaan monelle asiakkaalle valvontatehtäviä ja seu­rantaa. Tavallisena työpäivänä kierros kestää noin kahdeksan tuntia ja siinä noudatetaan tarkoin suunniteltua tärkeysjärjestystä. Myräkkäpäivinä taukoa ei juuri tule, sillä tarvittaessa kierros aloitetaan saman tien uudestaan alusta.

Vahva luotto paikallisiin tuotteisiin

Kalustossaan Karvolat ovat aina sijoittaneet ainoastaan laatuun ja yleensä tämä onnistuu parhaiten käyttämällä kotimaisia, Suomen oloihin valmistettuja tuotteita. Yrityksen käytössä ovat talvitöissä esimerkiksi kaksi petäjäveteläisen Vuometin kartioauraa, Iisalmelta tulee FMG/Rote-alueaura ja lingoissa luotetaan Oulaisissa valmistettaviin Huki-lumilinkoihin. Hiekoitukset hoidetaan jokioislaisella Hieta-Hakilla, Vama -takalanat ja -puskulevyt tulevat Ylivieskasta ja sotkamolainen Polanneterä toimittaa nimikkotuotteensa. Koneurakointi Karvolan valinnoissa näkyy myös selvästi paikallisuuden arvostus, mikä takaa hyvät suorat yhteydet valmistajiin ja monissa tapauksissa Karvolat ovatkin suoraan mukana kaluston tuotekehityksessä.

Agronic -lietevaunut urakoivat kesällä

Kesän lieteurakoinnissa Karvolat käyttävät pääasiassa naapurikaupungissa Haapavedellä valmistettavia Agronic-tuotteita. Yrityksellä on kaksi Agronicin 20 kuution lietevaunua varustettuna pumppukuormaimella ja  kiekkovantailla ja kahdeksan metrin työleveydellä.

Urakoinneissa toimitaan lähinnä Nivalan alueella noin 100 kilometrin säteellä ja kesän aikana levitetään noin 3000 kuormaa alueen pelloille. Karvolat ovat olleet erittäin tyytyväisiä Agronicin tuotteisiin ja suosittelevat niitä myös muille urakoitsijoille. Antamansa palautteen kautta Karvolat ovat mukana Agronicin tuotekehityksessä ja testaustoiminnassa, mikä hyödyttää runsaasti kumpaakin osapuolta. Yhteistyö toimii hyvin ja erityiskiitosta Karvolat antavat Agronicin huolto- ja varaosapalvelulle, jonka nopeus ja palvelutaso ovat osoittautuneet erinomaisiksi.

Imupainevaunua tarvittaessa yrityksellä on käytössä myös Joskinin 12 kuution vaunu, jolla esimerkiksi likakaivojen tyhjennys onnistuu vaivattomasti.

Alliancen renkailla hommat hoituvat

Renkaiden kestävyys ja toimivuus ovat Karvoloiden vaativissa työtehtävissä erittäin tärkeässä osassa. Heillä on vuosien käyttökokemus sieviläisen Somero-Tradingin maahantuomista Alliance-renkaista traktoreissa sekä perävaunuissa. Ajan mittaan kovien olosuhteiden ja rankkojen töiden kautta muista merkeistä on luovuttu Alliancen hyväksi. Karvolat kehuvat erityisesti Alliance-renkaiden talviominaisuuksia, sillä niillä kiinteistö- ja ympäristöhuollot onnistuvat vaativissakin olosuhteissa. Huippuluokan renkaista puhuttaessa Alliancen palapintarenkaat ovat miesten mielestä omaa luokkaansa talviolosuhteissa. Lietteenlevityksessä käytetään 900 millin renkaita.

Koneet ja miehet kunnossa

Karvoloilla vieraillessa huomio kiinnittyy kaluston hyvään kuntoon. Kaikesta näkee selvästi, että koneista pidetään hyvää huolta ja huolloista ei tingitä. Vaikka kalusto on todella kovassa käytössä, on niiden kestoaika pitkä ja työtehtävät eivät useinkaan laiterikkojen vuoksi keskeydy. Uudet hallitilat takaavat koneille ja laitteille hyvät ympärivuotiset säilytysolosuhteet ja samoissa tiloissa onnistuvat myös huoltotoimenpiteet.

Arto ja Ilpo Karvolan lisäksi yrityksessä työskentelevät Jarkko Alila sekä aliurakoitsijana Niko Erkkilä. Miehet ovat nuoresta iästään huolimatta jo kokeneita kuljettajia ja ovat sopeutuneet hyvin alan joskus erikoisiin työaikoihin. Jarkko ja Niko toteavat että, töiden monipuolisuus pitää hommat mielekkäinä ja aina ei aamulla tiedä mistä itsensä päivän mittaan löytää.

Yrittäjille harvinaiset vapaa-ajat ovat Karvoloilla myös hyötykäytössä. Vapaa aikaa kuluu myös Tractor Pullingin parissa ja viime kaudelta palkintokaappiin saatiin jokapäiväisessä työkäytössä olevalla Valtralla saavutettu Farmi 8000 -luokan SM-hopea. Ilpon aika kuluu eräharrastusten sekä moottoripyöräilyn parissa ja sydäntä lähellä on myös vanha kunnon Nuffield 10-60, jonka mies on kunnostanut viimeisen päälle.

www.karvola.com
www.agronic.fi

Lue seuraavaksi