Uutiset

Yleinen

Kokonaisratkaisuja Säätötulelta

Säätötulen toimitusjohtaja Petri Piipari muistuttaa, että kohta maksetaan taas korkeampaa hintaa öljystä. Tämän, jos minkä pitäisi vaikuttaa investointeihin nyt.

Halpa öljyn hinta antaa henkisesti oikeuden siirtää bio­energiainvestointipäätöstä, mutta investoinnin siirtokin saattaa tulla kalliiksi, Petri pohtii. Tarve bioenergiainvestointiin ei siis ole muuttunut, mutta päätöstä vain siirretään eteenpäin.

Päätyäkö konttiin?

Jos lämpökeskuksen rakentamiseen on käytettävissä omaa rakennusmateriaalia ja osa rakennustyöstä tehdään itse, silloin oma tekemä lämpölaitos voi olla edullisempi kuin valmis kontti. Kontti on kuitenkin turvallinen vaihtoehto monelle hakelämmittäjälle, kun kontti sisältää kaiken tarvittavan.

Lämpökontti vain kytketään veteen ja sähköön asennuspaikalla eli lämmityskanaaliin ja sähköverkkoon. Paketti sisältää kaiken muun, mitä kontin varusteeksi on haluttu. Toimittaja vastaa myös kontin osien yhteensopivuudesta. Kontti luokitellaan verotuksessa koneinvestoinniksi, jolloin siitä voi tehdä konepoiston.

Eri osista rakennuspaikalla koottu lämpökeskus on aina enemmän tai vähemmän eri toimittajien osista koottu. Etenkin jos lämpökeskus rakennetaan vanhaan rakennukseen, joudutaan usein tekemään kompromisseja.
Mitä selkeämpi on lämmityslaitoksen rakenne, sitä varmemmin laitos toimii. Ylimääräiset kuljettimet ja mutka matkalla lisäävät laitoksen häiriöriskiä.

Kokonaispaketti

– Bioenergian kokonaisratkaisut eivät tietenkään ole helppoja myydä, kun asiakkaan pitää ottaa koko ketju kerralla haltuun. Siksi olemme panostaneet nimenomaan kokonaispaketteihin, Petri lupaa.

– Hakelämmityksen toiminta edellyttää hieman syvällisempää paneutumista asiaan. Verrattuna vaikka öljy- tai pilkelämmitykseen, ero on merkittävä, muistuttaa Petri. Etenkin maaseudulla, jossa rankaa on yllin kyllin tarjolla, hakelämmitys on taloudellinen vaihtoehto.

Rangankeruusta saakka koko ketju pitää miettiä uudestaan vaikka perinteiseen pilkelämmitykseen verrattuna. Kun lämmitysjärjestelmä kerran uusitaan ja laitteistot rakennetaan siten, että lämmitykseen käytettävä raaka-aine voi olla myös haketta, päästään edullisiin lämmityskustannuksiin pitkällä tähtäimellä.

Häiriöriski pienemmäksi

Olkoon laitteiston toimittaja kuka tahansa, hakkeen laatuun tulee kiinnittää huomiota. Jos hake sisältää tikkuja ja kosteutta liikaa, aiheuttavat ne holvausta helposti. Kun hakesäiliö ajetaan säännöllisin väliajoin tyhjäksi, laitteisto toimii paremmin.

Jos uutta haketta nostetaankin vanhan hakkeen päälle, ei kasaa ainakaan missään tapauksessa pidä tiivistää, vaan sen pitää olla mahdollisimman ilmava.
– Sen verran vähemmän kun laittaa tavaraa siiloon, että kansi menee kiinni sopuisasti, pääsee vähemmillä ongelmilla, Petri muistuttaa.

Yhteistyötä

– Kasvihuonepuolella hakelämmitys on kiinnostava ja siinä olemme onnistuneet Mepun kanssa hyvin, Petri kuvailee. Kasvihuoneisiin toimitetaan ilmalämmitteisiä kontteja. Samaa kehitystä odotamme myös esimerkiksi prosessiteollisuuteen, jossa lämmitystarve ei vähene mihinkään, mutta jossa haetaan kustannussäästöjä seuraavaa nousukautta silmälläpitäen, Petri kertoo.

Vaikka Säätötulen tukijalkana on kotimaan markkinoiden lisäksi myös vienti, viestit maailmalta ovat poikkeuksellisesti hyvin odottavia. Muutamat Euroopan maat ovat kuitenkin omien bioenergia-ohjelmien kautta nyt merkittävässä asemassa ja ne ylläpitävät osaltaan tuotantoa tehtaalla.

Etenkin niiden maiden, joissa ei valuuttana ole euro, tilanne viennissä on hieman hankala. Kun oma valuutta on romahtanut, ulkomaisten tuotteiden ostohinta nousee merkittävästi, Petri pohtii vaikka Ruotsin tilannetta.

Lue seuraavaksi