Uutiset

Yleinen

Köckerling Jockeyllä vauhtia kevättöihin

Köckerling Jockeyllä vauhtia kevättöihin

–          kylvöjä kymmenien hehtaarien päivävauhdilla

Kymenlaaksolaisella maatilalla haluttiin sekä omiin kevättöihin että urakointiin lisää nopeutta ja monipuolisuutta. Ratkaisun tarjosi Oy Ekotjänst Lindgård Ab:n markkinoima Köckerling Jockey, jota oli vielä täydennetty Einböck P-Box Speed -piensiemenkylvökoneella. Tämä yhdistelmä äestää, kylvää ja tiivistää kerralla niin kynnetyt, kevytmuokatut kuin sänkipellot.

 

Kymenlaaksoon Köckerling saapui tänä keväänä ja tähän mennessä sillä on reilun kymmenen päivän kuluessa hoidettu yli 300 peltohehtaarin kylvöt ja lisäksi kymmenien hehtaarien pelkät äestykset. Parhaimpina päivinä maahan on saatu siementä yli 50 hehtaarin alalle, mutta kuten jutuntekopäivällekin sattunut sääennusteista poikennut ukkoskuuro osoitti, eivät maamiehen päivät ole koskaan samanlaisia. Tämän kevään 400 hehtaarin tavoite lähestyy kuitenkin kovaa vauhtia ja Köckerling on osoittautunut luottamuksen arvoiseksi koneeksi.

Monipuolisuutta yksinkertaisessa paketissa

Köckerling Jockey on kooltaan varsin vaikuttava kokonaisuus ja sen kuuden metrin leveys sekä jo tyhjänäkin lähes kuuden tonnin paino antoivat aihetta epäilyyn, että pakettiin täytyy perehtyä hieman tavallista tarkemmin. Kymenlaaksossa yhdistelmään annettiin perusteellinen koulutus ja kokonaisuus osoittautui selkeäkäyttöiseksi paketiksi. Köckerlingin ohjausyksikkö on monipuolinen, mutta sen valikot ovat loogiset ja peruskylvötöihin voi lähteä melkein kylmiltään. Tälläkin koneella esimerkiksi maatilan työharjoittelija on jo antanut Köckerlingillä vakuuttavat näytöt ilman sen suurempia kurssien käyntiä.

Nopeat alkuvalmistelut

Köckerlingin ominaisuudet kertovat perusteellisesta saksalaisesta laadusta ja luotettavuudesta. Esimerkiksi kiertokokeen suorittaminen on tehty erittäin helpoksi, mutta samalla sen tarkkuus on erinomaista luokkaa. Kalibroinnin jälkeen automatiikka hoitaa loput ja käytäntö on osoittanut lukemien myös pitävän paikkansa. Köckerlingin 2 800 litran säiliön täyttö tapahtuu Kymenlaaksossa neljän metrin Jussi-ruuvilla, jolla tehtävä saadaan suoritettua, vaikkakin viisimetrinen ruuvi olisi parempi. Samalla suoritetaan myös siementen peittaus ja varsinaisiin kylvötöihin päästään näin vauhdikkaasti. Yhdellä säiliöllisellä saadaan kylvöpinta-alaa hoidettua yleensä noin seitsemän hehtaaria.

Köckerling Jockeyn paras puoli on sen monipuolisuus erilaisissa käyttötarkoituksissa. Sillä voidaan suorittaa kylvötyöt vaikka suoraan kynnökseen, sänkeen tai äestettyyn peltoon keväällä ja syksyllä. Kone on isosta koosta huolimatta helposti säädettävissä erilaisten viljelyolosuhteiden tai lajikkeiden mukaisesti, vaikkakin käyttäjien mielestä turhan moni koneen säädöistä joudutaan tekemään mekaanisesti, mikä on aina hitaampaa ja lisäksi koneen päällä kiipeily aiheuttaa turhia vaaratilanteita. Myös äestyksen paikkaustyöt onnistuvat, eikä työkonetta tarvitse välillä käydä vaihtamassa. Lisäominaisuuksia on saavutettu koneen takaosaan asennetulla piensiemenkylvökoneella, jolla suoritetaan esimerkiksi heinänsiementen ja kerääjäkasvien kylvöt.

Itse kylvötöissä Köckerling on osoittautunut kokoonsa nähden yllättävän ketteräksi ja se kulkee traktorin perässä nöyrästi suoraan eikä sivuliikkeitä tapahdu vaikeissakaan maastoissa. Käännökset ovat helppoja ja fiksulla ajotavalla pellon saa jätettyä täysin jäljettömäksi. Köckerlingissä oli alun perin 36 kappaletta hanhenjalkateriä, mutta ne vaihdettiin alueen pelto-olosuhteiden vuoksi nopeasti perusteriin ja ne hoitavat samalla jousipiikkien tehtävät. Tämä terämäärä on riittävä ja takaa tasaisen työjäljen. Työnopeus on ollut keskimäärin noin kymmenen kilometriä tunnissa ja parhaimmilla lohkoilla päästään 15 kilometrin keskinopeuteen. Vetotraktorilta Köckerling vaatii virallisesti vähintään 160 hevosvoimaa, mutta käytännössä saisi hevosia olla ainakin 180. Kylvöjälki on ollut myös asiakkaiden mieleen ja kummastelua herättäneet jyräpyörien urat ovat näyttäneet toimivuutensa, sillä niiden keräämä maa-aines toimii renkaana, mikä viimeistelee jäljen.

Käytännön työssä Köckerling on paljastanut monia pitkälle vietyjä yksityiskohtia ja esimerkiksi koneen huollettavuus on tehty todella helpoksi ja nopeaksi suorittaa. Rasvanippojen määrä on saatu pieneksi, ne ovat helposti saavutettavaksi ja koneen asentoja ei tarvitse muuttaa kesken operaation. Myös säiliön kansi on helppokäyttöinen ja riittävän jämerä ja pääsy säiliölle on kunnon tikkaiden ansiosta turvallista. Moitteita Köckerling saa lähinnä säiliön hitaasta tyhjennettävyydestä ja useimmiten säiliö kannattaa aina ajaa tyhjäksi saakka.  Muuten Köckerling on täyttänyt paikkansa loistavasti ja sen yllättävän edullinen hankintahinta koneen monipuolisuuteen ja työtehoon nähden saa jo yhden kevään perusteella maanviljelijän tyytyväiseksi hankintaansa.

www.ekotjanst.fiLue seuraavaksi