Uutiset

Yleinen

Kesko myi osuuden Baltian konekaupan maayhtiöistään Danish Agrolle

Kesko Oyj:n tytäryhtiö Konekesko Oy on myynyt 45 % sen Baltian maayhtiöiden osakkeista Danish Agro a.m.b.a:n konserniyhtiö DAVA Agravis Machinery Holding A/S:lle. Samassa yhteydessä on sovittu optioista laajentaa DAVA Agraviksen omistus koskemaan konekaupan Baltian yhtiöiden koko osakekantaa ja Danish Agro -konsernin omistus koskemaan Konekeskon Suomen maatalouskoneliiketoimintaa.

Kaupassa Konekesko myi 45 % Baltian maayhtiöidensä osakekannasta DAVA Agravikselle. Tämän ohella osapuolet sopivat DAVA Agraviksen oikeudesta ostaa ja Konekeskon oikeudesta myydä loput maayhtiöiden osakkeista viimeistään tammikuussa 2019 tehtävin ilmoituksin. Lisäksi osapuolet sopivat Danish Agron toisen tytäryhtiön Danish Agro Machinery Holding A/S:n mahdollisuudesta ostaa ja Konekeskon mahdollisuudesta myydä Konekeskon Suomen maatalouskonekaupan toiminnot viimeistään syyskuussa 2020 tehtävin ilmoituksin.

Konekeskon Baltian maayhtiöt harjoittavat maatalous-, metsä- ja maanrakennuskoneiden maahantuontia, myyntiä ja huoltoa. Yhtiöiden edustamia keskeisiä tuotemerkkejä ovat mm. Claas-traktorit, -puimurit ja -nurmikoneet, Ponsse-metsäkoneet, Kobelco-kaivinkoneet ja Kubota-minikaivinkoneet.

Keskon strategisena tavoitteena on kasvu kotimaan päivittäistavarakaupassa, rakentamisen ja talotekniikan kaupassa sekä autokaupassa.

”Konekaupan toiminnot ovat kasvaneet ja kehittyneet yhdessä vahvojen päämiesten kanssa. Keskon fokusoituessa strategisiin kasvualueisiin on hyvä, että konekaupan liiketoiminnoilla on mahdollisuus vahvistua edelleen osana isompaa kokonaisuutta ja parantaa myös asiakaskokemusta”, toteaa Antti Meriläinen, maatalous- ja konekaupan johtaja.

Baltian toimintojen pro forma -liikevaihto 2016 oli 129 milj. euroa ja liikevoitto noin 5 milj. €. Nyt myytyjen osakkeiden velaton kauppahinta on noin 21 milj. €, joka on maksettu käteisellä kaupanteon yhteydessä.

Kaupan ohessa sovittuja osto- tai myyntioptioita käytettäessä tehtävien osake- ja liiketoimintakauppojen toteuttaminen edellyttää kilpailuviranomaisten lupia ja kauppojen muiden toteutusehtojen täyttymistä.

Lue seuraavaksi