Uutiset

Yleinen

Kausalassa luotetaan Zetorin voimaan

Maitokartano MTY on Iitin Kausalassa sijaitseva maatilayhtymä, jonka toiminta perustuu monimuotoiseen maataloustyöhön. Yhtymä perustettiin vuonna 2012 ja siihen kuuluvat Tarja ja Antti Tuomala sekä heidän poikansa Veli-Matti. Yhtymän työtehtävät vaihtelevat kausien mukaan hyvinkin runsaasti ja näin ollen konekannalta vaaditaan mukautuvuutta eri tilanteiden mukaan. Tuomaloiden konekannan selkärannan muodostavatkin luotettavat Zetor-traktorit, joiden toimintavarmuus ja käytettävyys ovat vakuuttaneen Maitokartanossa jo vuosien ajan.

Kausalan kauniissa Sääksjärven kylässä sijaitseva Maitokartano MTY on maatilayritys, jossa luotetaan yhä monimuotoiseen maatalouteen eikä ole erikoistuttu tiettyihin tuotantohaaroihin. Tuomaloiden pihattonavetassa maitoa tuottaa noin 30 lypsävää ja yli sadan hehtaarin peltopinta-alalla kasvatetaan niin heinää, heinänsiementä kuin viljaa. Tuomaloiden tila on tunnettu myös kuivaheinän tuotannostaan ja heillä onkin vakioasiakkainaan useita hevostiloja, jotka kelpuuttavat kallisarvoisille eläimilleen vain huippuluokkaista ravintoa. Monipuolisuus näkyy myös viljantuotannossa, sillä Kausalan pelloilla lainehtivat niin vehnä-, ohra-, kaura- kuin ruissadot.

Tuomalat seuraavat tarkoin muuttuvia tilanteita ja tuotantolinjoja sekä toimintatapoja muutetaan aina tarvittaessa ripeässäkin tahdissa. Antti Tuomala kertoo tämän olevan sukuvika, sillä hänen isänsä oli jo 1960-luvulla yrittänyt saada lupaa pihattonavetan rakentamiseen, mutta ajankuvasta johtuen hanke oli tyrmätty epärealistisena. Tulevat vuodet osoittivat kuitenkin virkamiesten kannan vanhentuneeksi ja lämmin pihatto valmistui Kausalaan 80-luvulla. Muutoksia on tulossa myös viljelyyn seuraavalle satokaudelle, sillä Tuomalat aikovat ensi kesänä lisätä heinänsiemenhehtaarien määrää reippaasti. Toinen panostuskohde on ollut viljankuivauksessa, sillä kaksi vuotta sitten tilalle valmistui uusi järeä Arska-kuivuri, joka soveltuu mainiosti myös heinänsiemenen kuivaukseen

Vaikka Tuomaloilla on totuttu nopeisiin muutoksiin, niin traktoripuolella sen sijaan ei ole turhia poukkoiltu. Suurin osa talon raskaista töistä suoritetaan edelleen Zetorin voimin ja tällä hetkellä käytössä on John Deeren lisäksi kaksi Zetor Forterraa. Toinen Zetoreista on varusteltu Trac-Liftin etukuormaimella ja toisessa on järeä etunostolaite, joka on osoittanut toimivuutensa esimerkiksi heinänsiemenen kylvötöissä. Antti Tuomala kertoo, että traktorit on perinteisesti ostettu Lahden MKH-Keskuksen eli nykyisen CN Keskuksen Risto Virtaselta. ”Liikkeen palvelu on ollut aina asiantuntevaa ja sovitut yksityiskohdat ovat pitäneet. Esimerkiksi lisävarustelut, kuten etukuormaimet, lisähydrauliikat ja peruutuskamerat on asennettu sovitusti, eikä työn jäljessä ole ollut moitteen sijaa. Samoin huolto- ja varaosapalvelut ovat toimineet nopeasti sekä luotettavasti aina tarvittaessa”, kertoo Antti Tuomala.

Zetoriin selvästi tyytyväisille Tuomaloille ei tuota vaikeuksia luetella merkin parhaita puolia. ”Zetor on luotettavuudeltaan korkeaa tasoa ja etenkin sen voimansiirto ja moottori ovat erittäin toimintavarmoja. Myös ketteryys on hyvää tasoa, mikä on tärkeää erityisesti etukuormaintöissä ja hallitiloissa työskenneltäessä.  Myös hyvä painonjakauma ja renkaiden alhaiset pintapaineet ovat hyvin ystävällisiä maaperälle kevättöissä.”, kertovat Tuomalat. Kaiken kaikkiaan Zetorin tekniikka on miesten mielestä sopivan yksinkertaista kestääkseen, mutta samalla se tarjoaa kaikki suomalaisessa maataloudessa tarvittavat ominaisuudet.

Vaikka Tuomalat eivät juuri vakuutteluja Zetorin laadusta kaipaa, ovat tehdasvierailut Tsekkeihin vain vahvistaneet käsitystä merkin laadukkuudesta. Kaiken lisäksi Veli-Matti kävi vielä tehtaan oman huoltokurssin tehtaalla, mikä takaa, etteivät Tuomaloiden traktorit ihan pikkuvikojen vuoksi jää seisomaan. ”Kurssi oli erittäin kattava ja antoi myös valmiudet suorittaa huoltotöitä tarvittaessa myös oman tilan ulkopuolelle”, kertoo Veli-Matti.

Tuomaloiden Zetorit ovat ahkerassa käytössä kaikkina vuodenaikoina ja tunteja koneisiin tulee vuodessa reilut 400 kappaletta. Kovin sesonkiaika on luonnollisesti kevättöiden aikaan, mutta tilan monipuolisuus takaa töitä riittävän ympäri vuoden. Tuomalat korostavat Zetorin mainiota hinta-laatusuhdetta, sillä merkki on moneen kilpailijaan verrattuna varsinkin lisävarustelujen jälkeen miellyttävästi hinnoiteltu. ”Alhainen kustannustaso jatkuu koko Zetorien käyttöiän, sillä merkki on hyvin polttoainetaloudellinen ja sen varaosat sekä huolto ovat kohtuullisesti hinnoiteltuja. Kun vaihto tulee ajankohtaiseksi, on Zetorin vaihtoarvo mukavan korkea, sillä käytetylle tsekkiläiselle löytyy helpohkosti uusi ostaja”, kertovat Tuomalat.

Veli-Matti Tuomala on selkeästi konemies viimeisen päälle. Miehen vapaa-ajatkin kuluvat traktoreiden sekä muiden koneiden parissa ja tästä todisteena tilan talleissa on useita upeasti entisöityjä vanhoja klassikkotraktoreita. Zetor-miehen ylpeydenaihe on vuonna 1956 valmistettu Zetorin A-malli, joka ehti seisoa tallin nurkassa käyttämättömänä yli 30 vuotta. Veli-Matti on kunnostanut vanhuksen alusta loppuun ja työn jälki kelpasi myös maatalousoppilaitoksen lopputyöksi. Zetorin lisäksi mies on kunnostanut myös legendaarisen Massey-Ferguson 35:n ja seuraavana vuoroaan odottaa toinen Zetor-vanhus, jota ei päällepäin enää juuri traktoriksi tunnista.

Lue seuraavaksi