Uutiset

Yleinen

Ideaa siementen suorakylvöön

Nurmien suorakylvöä ja täydennyskylvöä puoltavat monet seikat kuten alhaiset työkustannukset, aukoton nurmi, halutun siemenen täydennysmahdollisuus, pellon tasauksen mahdollisuus, maksimaalinen nurmisato ja vähemmän rikkakasveja.

Ei vain ”hyviin” olosuhteisiin

Tasaiselle pellolle ja hyvissä olosuhteissa tietyn kokoisella siemenellä kylvö saadaan onnistumaan tietyillä koneilla. Kun halutaan suorakylvää joka paikkaan ja erikokoisia siemeniä, valitaan siihen tarkoituksenmukainen kone, esimerkiksi Unia Idea L.

Idea on pellolla työssä oikeastaan ”puolihinattava” laite. Se on kuljetettaessa nostolaitekone, mutta kone kelluu hahloissaan nostovarsissa siinä vaiheessa, kun sillä tehdään töitä. Vetovarsiin kiinnityksessä säätövaihtoehtoja on runsaasti. Kylvetyt vaot ja siemenet tiivistetään takapyörästöllä, jonka varassa laite pitää työkorkeutensa. Viimeisenä koneessa on hara.

Idea on muotoilultaan hieman vanhahtavan näköinen, mutta se toimii. Koneessa on vahva runko, johon on laitettu kiinni vaihteisto, syöttölaitteisto ja vantaisto. Koneen takana oleva astintaso, jyrä ja harat ovat oma kokonaisuutensa.

Kylvömäärän säätö

Idean vaihteisto on rakennettu niin, että sillä voi syöttää minimimäärän siemeniä, muutamia kiloja tai satoja kiloja hehtaarille. Tällöin sama kone käy piensiemenkylvölaitteeksi ja vaikka viljan tai maissin kylvöön. Syöttökoneisto on perinteinen nasta – syöttö, jossa syöttöpyörä on jaettu kahteen osaan.

Piensiemeniä kylvettäessä pyörii vain kapea nastapyörä. Kun kylvetään viljaa tai maissia, kytketään mekaanisesti myös leveämpi nastapyörä pyörimään samaa tahtia. Tällöin käytössä on koko kam – mion leveys ja myös isohampainen nastapyörä. Syöttökammion pohjaluukun etäisyydellä nastapyörästä saadaan myös säädettyä kylvettävää siemenmäärää. Jokainen syöttökaukalo on erikseen jousisuojattu, jolloin syöttölaitteiden rikkoontumisvaara on olematon.

Nastapyörää pyöritetään mekaanisen vaihteiston ja variaattorivaihteiston välityksellä, jolloin päästään portaattomaan syöttöön. Voima pyörimiseen saadaan tukevasta, piikikkäästä juoksupyörästä.

Kylvökone ”joka maastoon”

”Halusin tällaisen poikkeavan kylvökoneen, jolla voi kylvää mitä vain”, sanoo koneen omistaja. Jos tällä kylvetään viljaa, niin isoon säiliöön saadaan kuitenkin riittävästi tavaraa, kun sen tilavuus on 900 litraa. Kun kaikki omat pellot ovat nyt nurmella, pitää myös piensiemenet saada kylvettyä tarkasti. Tässä ei tarvitse tehdä kompromisesseja, kun kone on monikäyttöinen.

Kun kylvökone on monipuolisesti säädettävä, sillä voidaan tehdä kaikki omat kylvöt ja lähteä tekemään myös urakointia vaikka viljatiloille. Työleveyttä tässä Ideassa oli kolme metriä, joten sillä työ joutuu ja sillä voidaan kylvää myös kohtalaisen hankalat paikat. Kun kolmemetrisessä koneessa vantaita on 26 kappaletta, riviväli on 12,5 senttiä. Saatavilla on myös nelimetrinen kylvölaite.

Lautasvantaat

Monissa muissa etenkin piensiementen kylvöön suunnitelluissa suorakylvökoneissa on laaha- tai lattavantaat. Edellisessä tilan koneessa oli latta – vantaat. Ideassa käytetään yksikiekkovantaita, joista jokainen on erillisjousitettu. Jousitus on kumivaimennettu, joka on varmatoiminen.

Tällä koneella voidaan täydennyskylvää myös laitumet, jotka eivät välttämättä ole niin tasaisia kuin normaalit pellot.

– Kivisimmät lohkot kun jätetään yleensä laitumiksi. Aiemmalla koneella kivikot olivat hankalimmat paikat. Tällä täydennyskylvö onnistuu myös ”kivien sekaan” ja kylvö normaaliin ”peltonurmeen” käy sitten yhtä hyvin. Kiekkovannas ei nosta kiviä, kun vantaat kiipeävät kivien yli. Etenkin kivikossa laaha – vantaat ovat huomattavasti herkemmät kuin kiekkovantaan. Edellisen kylvökoneen vantaat olivat useamman kerran solmussa laidunkylvön jälkeen.

Vantaat ovat hammastetut, jolloin ne pyörivät ja toimivat myös vaikeammassa ”maastossa”. Kylvettäessä syvään kevyillä mailla, joilla on paljon kasvustoa, koneen saa toki tukkoon. Tukos purkaantuu, kun konetta nostaa.

– Mutta normaaleissa olosuhteissa tätä ei saa oikein tukkoon oikein millään, sanoo omistaja.

Jyrät tiivistävät

Lautanen tekee uran, johon siemenet pudotetaan. Joka uran päältä kulkee vielä teräslevyjyrä, joka tiivistää siemenen maata vasten.

Teräslevyjyrän sijaan tarjolla olisi ollut myös jyräkiekot, kumipakkeri tai kumipäällystejyrät. Teräslevyjyrän pyörät pääsevät liikkumaan hieman sivuttain, jolloin ne hakeutuvat uran pohjalle. Kaikki pyörät liikkuvat samaan tahtiin ja ne pysyvät puhtaana. Levyjyrät ovat kolmen nipussa ja ne hakeutuvat uran pohjalle ja painavat siemenet maahan kiinni.

Holvaantuminen estetty

Säiliössä on sekoittaja, joka pitää huolta, että siemenet syötetään koneistoon ja ettei holvaantumista pääse syntymään. Sekoittajan päällä on kansi, jolloin koko säiliön siemenmassa ei painaudu pohjaa ja kylkiä vasten, vaan siemenet valuvat reunoja pitkin syöttölaiteelle.

Kun sormella tunnustelee maata löytyy ura ja myös siemenet. Siemenet on kylvetty noin puoleentoista senttiin. Tälläkin koneella kuitenkin kannattaa ajaa samaan suuntaan kuin korjuu tehdään, koska peltoon jää pienet harjanteet. Vaikka kasvava nurmi kaatuu kylvettäessä, parin tunnin päästä nurmi on taas noussut pystyyn. Toki lautanen hieman myös repii vanhaa kasvustoa, mutta kevyellä muokkauksella saattaa olla jopa ilman kiertoa parantava vaikutus.

Yksinkertainen

Monet koneet ovat monimutkaisia ja niissä on runsaasti sähköistä ohjausta. Unia Idea L on niin yksinkertainen, että sen korjaaminen onnistuu tarvittaessa vaikka kyläsepältä. Siinä suhteessa kone on poikkeuksellinen.

Kokemukset keväältä

Keväällä koneella kylvettiin ja paikkailtiin laitumia paikoissa, joissa traktorilla päästiin hädin tuskin läpi, mutta joka paikkaan kylvettiin ja joka paikkaan tuli nurmi.

www.turunkonekeskus.fi

Nurmen suorakylvö vuosittain on jo vanha keksintö, mutta Suomessa sitä ei ole laajasti tehty montaakaan vuotta. Yhdellä koneella kuitenkin saadaan hoidettua satoja hehtaareita, koska kylvöaikoja on monta, eikä täydennyskylvön ajoitus ole ”päivän päälle”.

Kun nurmia täydennyskylvetään säännöllisesti, saadaan ne vuosittain tuottamaan maksimisatoa. Tämä on nurmiviljelijälle tärkeää, koska silloin kotieläimille tarvitsee ostaa vähemmän rehua tilan ulkopuolelta. Jos tietty määrä hehtaareita on olemassa, niiltä maksimisadon korjaaminen vuosittain pienillä panoksilla on yrittäjälle kaikista taloudellisin vaihtoehto.

Urakoitsijat nurmien hoitoon

Nurmien hoito on kätevä ostaa urakoituna. Siementen järjestäminen urakoitsijalle pellonlaitaan on nopea tehdä. Urakoitsija tulee kylvökoneen kanssa ja hoitaa työn. Kun siemenhuolto on kunnossa, itse kylvö on nopea tehdä.

Lue seuraavaksi