Uutiset

Yleinen

Harjauskausi on alkamassa

Harjaus on monelle urakoitsijalle keväällä parin viikon urakka, jos työ sujuu keskeytyksettä. Keskeytyksettömän työn edellytyksenä on tasaisesti kauttaaltaan sulanut jääpeite, jolloin koko hoitoalue saadaan kerralla kuntoon. Yleensä niin ei ole. Harjauksen keskeyttävät muutamaan otteeseen yleensä myös yöpakkaset. Pakkanen saattaa jatkua pitkälle aamupäivään, jolloin harjaus päästään aloittamaan vasta keskellä päivää.

Nyt on aika laittaa kuntoon karjalaitteet ja etenkin harjalaitteiden harjat. Kun harjat ovat kunnossa, samalla normaalilla pyörimisnopeudella harjaksia maahan osuu enemmän ja hoitoalue saadaan hieman nopeamminkin ajaen puhtaaksi. Kehänopeus pienenee, kun harjakset lyhenevät. Jos harjakset ovat lyhyet, ajonopeutta joudutaan hidastamaan, jotta päästäisiin yhtä puhtaaseen jälkeen. Lyhyt, lopulta tynkä, harjas ei seuraa harjattavaa pintaa kuten normipituinen harjas, joten vaikutusta on myös harjaustulokseen.  

LH Liftin valmistama kääntyvä etunostolaite on kätevä harjauksissa. Harjan kulkemaa linjaa voidaan poikkeuttaa traktorin ajolinjasta. Tällöin traktorilla ei tarvitse tehdä turhia ajoliikkeitä.

Korkeapainejärjestelmät harjalaitteisiin tulivat markkinoille kymmenkunta vuotta sitten.  Nyt korkeapainepesu on käytännössä kaikissa uusissa laitteissa. Korkeapainepesu säästää vettä, kun pisarakokoa saadaan pienennettyä, ja pöly saadaan paremmin sumuun kiinni. Sumun ohjaaminen oikeaan suuntaan erikoisemmissa tilanteissa on toki kompromissi. Joskus esimerkiksi voimakas tuuli saattaa heikentää vesisumua ja pölyä pääsee karkaamaan.  

Runsas vesimäärä on tehokas sitomaan pölyä.

Vesihuolto

Vesihuolto on harjauskaudella joskus haastava järjestää. Vettä ei kulu paljoa, mutta vesihuollon järjestäminen vaatii omat temppunsa. Perinteinen vesivaunu ja tehokas pumppu täyttää harjakoneen säiliön nopeasti.

Mikään ei toki korvaa runsasta vettä, kun epätasaiselta pinnalta pitäisi saada pöly pois. Runsas kevätsade ja samaan aikaan harjaus ovat tietenkin tehokas yhdistelmä ja satavaa vettä on kätevä käyttää hyväksi. Harvoin keväällä toki vettä reilusti sataa, joten luonnonkastelun varaan ei järin paljon voi laskea.

Teollisuusalueella avoharjalla voidaan pihaa siivota vyöhykkeenä. Kauhalla kaapaistaa isompi karho välillä isommalle kasalle.

Avoharja

Avoharja on nykypäivinä kovin harvinainen työlaite taajamissa, missä katupöly aiheuttaa muutenkin ongelmia. Avoharja toimii teknisesti edelleenkin yhtä hyvin kuin aiemmin. Ominaisuuksiaan se ei ole menettänyt mihinkään ja kun kosteutta on runsaasti, avoharjakin toimii pölyämättä.

Teollisuusalueella avoharjalla voidaan pihaa siivota vyöhykkeenä. Kauhalla kaapaistaa isompi karho välillä isommalle kasalle.

Taajamien ulkopuolella avoharja on edelleen yleisesti täytössä ja esimerkiksi suurten alueiden esipuhdistukseen avoharja sopii hyvin. Hiekka saadaan avoharjalla taloudellisesti ja nopeasti karholle ja kasalle. Kasat ja karhot kerätään sitten muilla välineillä kuormaan. Kun samalla työmaalla on useampia välineitä samaan aikaan, saadaan työ etenemään vaiheittain nopeasti. Monissa paikoissa harjaus viimeistellään vesipesulla.

Tässä Snowekin avoharjassa on varusteena myös käsityökalut. Kun käsityökalut eli painepesuri letkukelalla on mukana konetyötä tehtäessä, ei erillisiä partioita tarvitse lähettää työmaalle. Jos käsityötä on jatkuvasti, erillinen partio on silloin paikallaan.

Avoharjan toimintatapa ei ole hetkeen muuttunut. Avoharjan käyttöön on toki tullut työn tekemiseen kätevyyttä lisääviä ominaisuuksia. Traktorisovitteisena kätevä on etenkin etunostolaitteisiin kytkettävän harjalaitteen kanssa kääntyvä etunostolaite. Kääntyvän etunostolaitteen kanssa harja voi seurata etupyörien liikettä tai harjan liikettä voidaan ohjata manuaalisesti kuljettajan näkemyksen mukaan. Harjalaitteen sivusuunnassa ohjaaminen vähentää tarpeettomia ohjausliikkeitä, kun traktori voi jatkaa suorinta linjaa samaan aikaan, kun harjan kanssa kierrellään reunoja. Poikkeutuksella voidaan myös oikaista mutkissa traktorilla, kun harja kiertää kauimmaiset kulmat.

Meirenin osastolla Talvitiepäivillä oli esillä heidän avoharjansa; HT 3000, joka on siinä mielessä poikkeuksellinen, että harjalaiteessa itsessään on sivusiirto ja harjan työkulman valinta. Tärkeää harjaamisessa on myös kevennys eli se, ettei harjaa painateta. Jos harjaa painatetaan, lamellien piikit eivät toimi oikein. Taipunut piikki ei harjaa puhtaaksi. Harjaan kytketään pulteilla haluttu sovite.

Kauhaharja

Traktorin ongelma etenkin kauhaharjojen kanssa on työlaitteen runsas paino. Traktorin etukuormainta on kovilla etenkin siinä vaiheessa, kun säiliötä tyhjennetään korkealaitaiseen perävaunuun. Lisää haastetta tuo mahdollinen pyörittäjä, joka itsessään lisää nostettavan kuorman painoa. Pyörittäjä siirtää myös taakkaa hitusen etäämmäksi, jolloin nostovoima ei ehkä rajatapauksissa riitä

Hiekanpoisto on melkoista raatamista koneille. Kun kauha halutaan tyhjentää, käännetään harjaosa taaksepäin, ja pudotetaan kerätty tavara lavalla tai kasalle, kuten normaalisti kauhaharjassa.

Perinteisesti kauhaharjalla paras työjälki saadaan raapimalla asfaltista irti mekaanisesti sora, mikä talven aikana on tarttunut kiinni. Harjauskauden aikana on paikoitellen vielä varjoisissa paikoissa jäätä, jota peittää suojaava hiekkakerros ja lumi. Jotta asfaltin päällä oleva hiekka ja suola saadaan mahdollisimman vähillä ajoilla pois.

Lapinlahtelainen Lametal Oy esitteli kevättalvella 2014 uutuustuotteen, Stark-kauhaharjan pyörityslaitteen ja ensimmäiset pyörittäjät olivat jo asiakkailla käytössä kevään 2014 harjaustöissä. Yksi sellainen oli käytössä Joensuussa. Kääntyvän tukipyörän ja riittävän kellunnan ansiosta kauhaharja seuraa epätasaisenkin asfaltin pintaa. Normaalitilanteessa tässä jouduttaisiin peruuttamaan. Harjalaitteen kääntäjällä saadaan parannettua työturvallisuutta, kun normaali ajosuunta kauhaharjalla voi olla myös työsuunta. Harjausta voidaan tehdä myös edestakaisin molempiin suuntiin, jolloin konetta ei tarvitse käännellä.

Kauhaharjan ominaisuudet perustuvat kulutuslevyllä raapimiseen, harjaan, jolla kerätään irtonainen tavara kauhaan ja pölynsidontaan, jolla estetään pölyn hallitsematon leviäminen ympäristöön. Metallin ja soran hankaamisesta kuuluva kirskuva ääni ei ole miellyttävä, mutta menetelmä on tehokas ja siksi suosittu. Kauhaharjassa ei joissain tilanteissa olisi haittaa etuterästä, jolla voitaisiin tasata tai poistaa ennen lattaa isommat läjät. Tällöin kauhaharjan ominaisuudet olisivat ehkä vielä paremmin käytössä.

Kauhaharja on vuosien varrella pysynyt rakenteeltaan samantyyppisenä, mutta pyörittäjät ovat tulleet markkinoille. Aiemmin kauhaharjan kanssa pelkästään peruutettiin, jolloin kuljettaja joutui seuraamaan liikennettä ajolinjassa takanaan samaan aikaan kun kauhan kanssa työtä tehdään edessä. Parin viikon sessio taaksepäin katsomisessa on pitkä aika.

Yhdistelmällä päästään puhdistamaan hoitoaluetta aina optimaaliseen työsuuntaan, kun harjalaite kääntyy 180 astetta akselinsa ympäri. Harjaa voidaan pitää myös hieman vinossa, jolloin sivuharjaa ei välttämättä tarvita. Hoitoalue saadaan pyörittäjän kanssa nopeammin ja turvallisemmin siivottua kuin perinteisellä kauhaharjalla. Kun ollaan liikkeellä pyörittäjän kanssa väylät saa nopeammin puhtaaksi ja silloin on vähemmän haittaa muille kulkijoille.
MaatalousKonemessuilla oli esillä Starkin uusi kauhaharja, joka sopii myös traktorikalustoon. Starkin kauhaharjassa on 900-milliset lamellit.

Lisää ergonomiaa kauhaharjatöihin

Perinteisesti kauhaharjaa on vedetty peruuttavalla koneella perässä, kun laite on rakennettu logistisesti toimivaksi, kun kauhan tyhjennys, kippaus pitää kuitenkin saada tehtyä tavalla tai toisella. Paljon kauhaharjaa vielä hinataan perässä peruuttaen, mutta työlaitteen pyörittäminen ajosuuntaan on tullut jäädäkseen. Pyörittäjiä ei ole myyty valtavasti, mutta kiinnostus niihin on kasvamassa.

Keväällä 2015 toimitettiin asiakkaalle ensimmäinen sarjavalmisteinen Snowekin valmistama Circulus. Circulus on alun perin rakenteensa puolelta suunniteltu pyöritettäväksi työlaitteeksi. Kevennys on toteutettu kahdella liu´ulla puolellansa, joissa tapit pääsevät väljästi kulkemaan. Kuljettaja näkee kellunnan pelivaran ohjaamoon. Kuljettaja saa ajaa eteenpäin ja hän pystyy koko ajan tarkkailemaan liikennettä ja harjan toimintaa.

Kauhaharjoihin on ollut muutamaan merkkiin saatavilla pyörittäjiä, jotka helpottavat ja nopeuttavat harjaustyötä. Kauhaharja kun voidaan kääntää miten päin vain, kauhaharjan kanssa voidaan myös ajaa optimaaliseen suuntaan kuljettajan ja työn edistymisen kannalta.

Pyörittäjä on kätevä, kun harjalaiteen kanssa työ voidaan aloittaa aivan seinän tai portaan viereen. Näin vähennetään käsityön tarvetta.

Kuljettajalle on ergonomisinta ajaa työkoneella samaan suuntaan mihin ohjauslaitteet osoittavat. Peruuttaminen kasvattaa aina riskiä kolhia muita paikallaan olevia ajoneuvoja mutta etenkin liikenteen seassa työtä tehdessä liikkuvia ajoneuvoja. Riski on suuri myös kevyelle liikenteelle, kun kuljettajan huomiokykyä jaetaan kahteen suuntaan. Erityisen hankalia ovat mäkiset kevyenliikenteen väylät, joissa kuljettaja ei näe vapaata väylää pitkälle.

Turvallisempaa on toki ajaa eteenpäin ja silloin voidaan tarkemmin hyödyntää myös koko työleveys. Harjaus tehdään silloin koko ajan kuljettajan näkökentässä.

Kun kauhaharjan kanssa peruutellaan, joutuu myös kuljettajan fysiologia koetukselle ja etenkin niska. Lisäksi työkoneen heiluminen maaston mukaan pahentaa rasitusta.

Pyöritettävän harjalaitteen etu on se, että laitteella voidaan ajaa katua puhtaaksi kumpaan suuntaan tahansa. Tällöin kuljettaja voi ensinnäkin valita tarkoituksenmukaisen ajosuunnan esimerkiksi lähtiessään seinän vierestä, väistäessään esteitä tai siivotessaan parkkipaikalla pysäköintiruutuja. Tällöin ei tarvitse kääntää koko yhdistelmää, jotta saadaan haluttu harjaussuunta, vaan riittää harjauskoneen pyöritys.

Kun tarkastellaan harjaukseen käytettävää aikaa, niin aina kun harja on alhaalla ja puhdistetaan hiekkaista aluetta, työ etenee. Pyöritettävän harjalaitteen kanssa työ etenee ilman turhia katkoksia, kun työtä voidaan tehdä molempiin suuntiin ajettaessa.

Viime vuodesta lähtien on markkinoilla ollut Snowekin Trombia-puhdistuskone. Laitteen puhdistusjälki on hyvin kilpailukykyinen verrattuna vastaaviin imulakaisukoneisiin. Myös työteho on erinomaisella tasolla. Usein Trombia on jopa huomattavasti tehokkaampi työleveytensä ja ajonopeutensa ansiosta.

Pyöritettävän harjalaitteen etu on myös se, että sillä voidaan ajaa myös osittain käännettynä. Tällöin saadaan kätevästi esimerkiksi kiveyksen reunat puhtaiksi ilman erillistä sivuharjaa.

Lue seuraavaksi