Uutiset

Yleinen

Hankmoilla on muokattu maata 100 vuotta

Nykyisen Hankmo-malliston työleveydet alkavat nyt 3,2 metristä ja levein malli on 6,4 metriä.
– Hankmo ei ole kuitenkaan kevyt vetää ja ajonopeutta pitäisi olla noin 15 km/h, jotta muokkaustulos olisi haluttu. Moni Hankmon ostaja olisi mielessään ostamassa leveämpää työlaitetta, mutta leveämpi kone ei toimi halutusti, kun ajonopeutta ei pystytä pitämään riittävän suurena. Kapeammallakin työleveydellä ehtii hyvin: Hankmoilla voi laskea, että käytännön työsaavutus on työleveys. Eli 3,2 metrin koneella saadaan käsiteltyä 3,2 hehtaaria tunnissa, kertoo markkinointipäällikkö Heikki Sola Tume-Agrilta.

Vanhaa ja varmaksi koettua tekniikkaa ilman muoti-ilmiöitä

Hankmon ominaisuudet tunnetaan. Pyörivän lapion kärjessä oleva terävä taottu veitsiterä tunkeutuu maahan ja leikkaa maata, kokkareet rikotaan ja oikeassa kulmassa oleva lapio heittää maata hieman sivuun. Lapiorullaäes ei ole ”maansiirtokone”, jolla saadaan tasattua pellon epätasaisuuksia nopeasti, mutta se on työlaite, jolla saadaan maa sekoitettua nopeasti. Hankmo on ollut vuosia suosittu työlaite kotieläintiloilla lannan multauksessa ja rikotun nurmen kylvömuokkauksessa. Monivuotinen, turpeinen nurmi edellyttää voimakasta rikkomista.

Hankmo on kätevä myös heikkoroutaisten talvien jälkeen, kun kynnetyn maan kokkareet eivät ole hajonneet. Rikkomalla kokkareet mekaanisesti, saadaan nopeasti aikaan sopiva kylvöalusta. Hankmo on kätevä työlaite myös sänkimuokkaukseen kevyillä mailla, jolloin valmis kylvöalusta saadaan kerta-ajolla. Lapiorullaäkeen yksi hyvä ominaisuus on se, että äes ei tiivistä maata ja kun työ voidaan monesti tehdä kerta-ajolla, traktorin maata tallaavakin vaikutus on pieni.

Uutta mallistoa

Kun traktoreiden moottoritehot kasvavat, kasvavat myös Hankmojen työleveydet. Nyt levein malli on hinattava 6400 ja työleveys on mallimerkinnän mukaan 6,4 metriä. Pienemmissä malleissa terät ovat kolmella akselilla ja suuremmissa malleissa teräakseleita on neljä.  Kun työleveys kasvaa, lohkot alkavat jo kulkea hieman etukulma alhaalla. Molemmat etukulmat ovat saaneet tukipyörät, joiden avulla lapiorullaäes saadaan kulkemaan halutulla syvyydellä koko työleveydeltä. Näin työsyvyys saadaan hallintaan myös vaikeimmilla maalajeilla kevätmuokkauksessa.

www.tumeagri.fi
www.k-maatalous.fi

Lue seuraavaksi