Uutiset

Yleinen

Haka-Traktori – Oulussa ja Ylivieskassa parempaa palvelua

Haka-Traktori on vuonna 2011 tehdyn omistajavaihdoksen jälkeen jatkanut kehittymistään. Toimitusjohtaja Kalle Piirainen hoitaa hallinnon lisäksi osaltaan myyntiäkin, jotta tuntuma säilyy. Yhä enemmän on kuitenkin myyntiä muiden harteilla, kun Kalle hoitaa muuta. Kalle on panostanut liiketoiminnassa huoltoon ja varaosiin.

Tarvike- ja työkalukauppa on monilla konekauppiailla yhä tärkeämmässä roolissa ja siihen panostetaan pitämällä tavaraa hyllyssä, jotta se saadaan tarpeen tullen myytyä.

– Kun perinteisen traktori- ja työkonekaupan määrät laskevat, pitää tehdä myös kaikkea muuta kauppaa. Olemme yrittäneet panostaa sellaisiin tuotteisiin, joita asiakkaat tarvitsevat tulevina vuosina, Kalle kertoo. Olemme saaneet sellaisia yhteistyökumppaneita kuten Rotator, PMC Polarteknik, Vuorenmaa ja Arska, jotka täydentävät valikoimaamme ja antavat mahdollisuuden tehdä kauppaa myös muiden kuin perinteisten asiakkaidemme kanssa, Kalle pohtii.

Vääjäämätöntä on se, että tehokkuusvaatimukset eivät pienene tulevaisuudessakaan ja se tarkoittaa isompia ja tehokkaampia koneita. Yleensä se tarkoittaa myös raskaampia koneita. Ammattitaitoista työvoimaakaan ei ole saatavilla reservissä, jota voitaisiin ottaa sesonkitöihin. Kun sitten esimerkiksi kotieläintilalla on runsaasti karjaa, mutta aikaikkuna, jona työ pitäisi saada tehtyä ei ole suurempi kuin pienellä tilallakaan, pitää pohtia menetelmät uudestaan.

– Esimerkiksi omalla Irlannista maahantuomallamme Slurry Matella on mahdollista isontaa aikaikkunaa, jolloin työt saadaan tehtyä, kun pellolle voidaankin mennä aikaisemmin kevyellä kalustolla ja levittää lietteet pumppaamalla ne letkua pitkin pellon laidasta levittimeen.

Tehokasta kalustoa tarvitaan ja tehokas kalusto on yleensä painavaa. Liete kuten väkilannoitteetkin pitäisi levittää riittävän ajoissa, koska myöhemmin keväällä tulee kuivaa ja silloin ollaan jo myöhässä kiihkeästä kasvukaudesta etenkin pohjoisessa. Lietteen ravinteet pitää saada oikeaan aikaan käyttöön. Slurry Mate on ammattilaisen työlaite lietteen levitykseen. Etuna on se, ettei raskaan perävaunun kanssa tarvitse ajaa pellolle, vaan liete siirtyy levittimelle letkua pitkin.

Kasvinsuojelu on tärkeää. Ruiskutuksen unohtamalla hukkaa osittain muutkin panokset. Kvernelandin kasvinsuojeluruiskut ovat Agritekin ja siten myös Haka-Traktorin valikoimissa.

– Meidän omamerkkikantaa lähiseudussa on kohtalaisesti, jotta varaosavarastoa pystyy ylläpitämään ja koneet saadaan kuntoon useimmiten ilman osien tilaamisia. Huolto- ja varaosapalvelu on tärkeä osa liiketoimintaa ja siihen on panostettu, Kalle vakuuttaa.

Huoltohalli ja se mitä siellä tapahtuu on tärkeä osa toimintaa. Jollei koneita saada sesonkina toiminaan, koneet ovat tarpeettomia. Taustalla on huollossa paikallisen urakoitsijan Keräsen Jarin Case IH-telatraktori, jolla hoidetaan pellon tasauksia.

kuvat Oulu 15.4.2015

Lue seuraavaksi