Uutiset

Yleinen

Geotrim Oy:n EZ-Guide 500 ja EZ-Steer-automaattiohjaus

Ajouraopastimen hankinnassa kannattaa kuitenkin olla tarkkana. Asiakas haluaa yleensä hankkia ensin peruslaiteen, jolla traktorin tai muun koneen ohjaus voidaan suorittaa edellisen ajouran mukaisesti. Hankintapäätöstä tehdessä kannattaa ehdottomasti valita järjestelmä, jota on mahdollisuus täydentää, ohjelmallisesti päivittää ja johon voidaan tuoda teknisiä lisäratkaisuja.

– Moni miettii, että tarvitseeko järjestelmään lisäominaisuuksia. Käytäntö on osoittanut jo monet kerrat, että kyllä tarvitsee. Järjestelmän käyttötarpeet kasvavat ja uusien laitteiden toiminnat kehittyvät ja silloin lisäominaisuudet ovat erittäin tarpeellisia. Väärä laiteratkaisu on yleensä kallis investointi. Se panee käyttäjän usein harmittelemaan jälkeenpäin, kun näytössä ei olekaan ajetun ajouran tallennus- ja väritysominaisuutta, tai että järjestelmään ei pysty liittämään automaattiohjausta, tai tuomaan ajolinjan tarkkuutta parantavaa VRS -korjaussignaalia, Vesa Saari, Geotrim Oy:n Länsi-Suomen alueen myyjä toteaa.

Geotrim Oy:n toimittama ja Trimblen valmistama EZ-Guide 500 –ajouraopastin ja Ez-Steer –automaattinen servo-ohjattu rattiohjaus on asennettu Kylmäkoskella Juha ja Jouni Vaittisen Massey Ferguson -traktoriin. Kaikkiin yleisimpiin traktorivalmistajien malleihin, automaattiohjauksen asennussarjat ovat olemassa, joten asennus ei ole ongelma.

Antenni sijoitetaan yleensä katolle

Järjestelmän tarkan toimivuuden kannalta on ehdottoman tärkeää asentaa antenni keskelle traktorin pituuslinjaa. Myös niin, ettei antennin vieressä ole katvetta tai mahdollisia heijastuksia aiheuttavia rakenteita tai radioantenneja. Muovi- tai lasikuitukattoon kiinnitetään metallilevy, josta magneettikiinnitteinen antenni on helppo ottaa pois ja siirtää toiseen koneeseen. Antenni voidaan kiinnittää tarvittaessa myös suoraan vaikka hinattavaan kylvökoneeseen, jolloin linja seuraa tarkemmin kylvökoneen jälkiä.

Näyttöpaneeli voidaan kiinnittää ohjaamoon tilapäiskäytössä imukupeilla, mutta suositus on kiinteän pallonivelen asennus. EZ-Steer rattiohjaukseen liittyvä traktorin kaltevuusanturi kiinnitetään tukevaan paikkaan pysty- tai vaakasuoraan ohjaamoon. Traktorin kallistuma rinneajossa voi aiheuttaa kymmenien senttien virheen ajolinjaan nähden. Kaltevuusanturi poistaa kaikki traktorin kallistumien aiheuttamat virheet.

Siirrettävyys

– Käyttäjät arvostavat EZ-Guide järjestelmien monikäyttöisyyttä. Saman järjestelmä käyttö onnistuu monessa työkoneessa, kun näyttöpaneeli on kiinnitetty vakiona toimittavalla pikakiinnikkeellä, Vesa kuvaillee.

Puimureissa, joissa leikkuupöytä on leveä, puimattoman reunan tarkka seuraaminen on usein työlästä ja hankalaa. EZ-Steer automaattiohjaus vähentää oljen natsoja sadossa, kun ajetaan tarkasti reunaa. Järjestelmän perusajatus onkin nopea ja vaivaton siirto koneesta toiseen.

Helppokäyttöisyys

EZ-Guide 500-käyttövalikko opastaa käyttäjää asetuksissa ja varsinainen käyttö on helppoa. Suurikokoisessa 7″-värinäytössä on hyvä kontrasti kirkkaassakin päivänvalossa, kuin myös pimeällä ajettaessa yönäytöllä. LED- ohjausvalot ovat myös kirkkaus- ja tarkkuussäädettäviä. Toimintonäppäimet on merkitty symboleilla ja lisävarusteena saatavalla kaukosäätimellä kaikki toiminnat saadaan ”syliin”. Käyttökieliä on useita; suomi, ruotsi, englanti mukaan lukien.

Ez-Guide 500-ajouraopastimen valopalkki- ja reaaliaikainen graafinen kuvanäyttö näyttää värein työstetyn alueen, työstämättömän alueen, sekä päällekkäiset ajot. Kuljettajalle on näytöllä myös poikkeama cm-lukemana oikealle tai vasemmalle suunnitellusta ajourasta.

Ajo voidaan tarvittaessa pysäyttää ja tallentaa paikka muistin. Kun työkone palaa vaikka seuraavana päivänä samalle pellolle, näyttö ohjaa kuljettajan tarkalleen samaan paikkaan. Siitä on helppo jatkaa työntekoa.

Merkinnät

EZ-Guide järjestelmässä on ominaisuuksia, jotka puuttuvat kokonaan tai löytyvät vain toisten laitevalmistajien kalleimmissa versioissa. Kivien, hukkakauran ojien ym. merkintämahdollisuus ovat uusia ominaisuuksia, jotka jokainen EZ-Guide käyttäjä voi ladata Geotrim Oy:n kotisivuilta ilmaiseksi. Samaan maakiveen ei tarvitse ajaa vuodesta toiseen, vaan järjestelmä varoittaa etukäteen edessä olevasta vaarasta. Hukkakaurapesäkkeet löytyvät helposti uutta käsittelyä varten.

VRA on lisäoptio, jonka avulla EZ-Guide 500-järjestelmään saadaan myös taustakartta-aineistoa. Mikäli pellosta on olemassa maaperätutkimus ja sen perusteella tehty lannoitussuunnitelma se voidaan ladata näytölle. Järjestelmä voi jo suoraan ohjata joidenkin laitevalmistajien automatiikoita tai Trimblen oman EZ-Boom kylvö- ja ruiskuautomatiikan avulla. Tällöin voidaan puhua jo täsmäviljeystä.

Ez-Guide 500 voi käyttää paikannuksen tarkennukseen GPS-signaalin lisäksi ilmaista Egnos-korjaussignaalia. Ajoura- opastimen toimintavarmuutta ja ajolinjan tarkkuutta parantaa oleellisesti Trimble OnPath -tekniikka. OnPath-tekniikka mahdollistaa ajouralla pysymisen tilanteissa, joissa satelliittien näkyvyys on hetkellisesti rajallinen. GPS-signaalin kadottua johtuen esim. peitteellisestä maastosta, laite opastaa ajohistorian perusteella työtä eteenpäin enintään 250 sekuntia. Tällöin korjaussignaalin hetkelliset katkeamiset eivät keskeytä työntekoa ja aiheuta suuria linjapoikkeamia.
Linjan toistotarkkuutta voidaan edelleen parantaa lisäpalveluna saatavalla, Trimblen valmistamalla ja Geotrim Oy:n rakentamalla koko Suomen kattavalla VRS- tukiasemaverkon avulla. Korjaussignaali voi olla VRS DGPS, kun linjan toistotarkkuuden vaatimus on normaaliolosuhteissa on alle 30 cm. VRS RTK-palvelu käytössä silloin kun haetaan ajouran toistoon muutamien senttimetrien tarkkuutta, esimerkiksi riviviljelyissä. RTK- ratkaisu vaatii myös päivityksen EZ-Guide 500-järjestelmään.

Töiden tallennus ja dokumentointi

Ajetut pellot ja niiden tiedot ja koneasetukset voidaan tallettaa ajouraopastimen muistiin. Ruiskutus voidaan suorittaa ajaen pellolla vaikka samoja renkaanjälkiä vuodesta toiseen. Työlaitteen mitoitukset ovat samoin muistissa ja noudettavissa uudelleen. Siten työlaitteen mittauksia ei tarvitse suorittaa uudelleen.

Ajettujen peltojen tiedot voidaan siirtää talteen kotitietokoneelle ja palauttaa myöhemmin takaisin EZ-Guiden kovalevylle USB-muistitikun avulla. Tallennettu tieto on Word- dokumentti ja käyttäjä voi tulostaa raportin, josta ilmenevät: ajettu alue, pinnan muotojen vaihtelut, pellon pinta-ala, ajetun alueen pinta-ala, työaika, tapahtumatiedot, työlaitteen tiedot ja monet muut asiat. Tallennus on dokumentti suoritetusta työstä ja apuna vaikka urakkalaskennassa.

Ajotyylit

EZ-Guide järjestelmissä on kattava ajovalikko. Ajolinja voi olla suora, toistuva kaari, muuntuva kaari, ympyräajo tai päisteajo. Päisteajo on paljon käytetty monessa työssä, jossa ensin kierretään päisteet lohkon ympäri ja tämän jälkeen kaista tai sarka-ajona ajetaan lohko loppuun pitkän sivun suuntaisesti. Ajouria voidaan jättää väliin ajaen esim. joka kolmas linja. Siten käännökset päisteissä eivät ole liian jyrkkiä.

Väritys näyttää työstetyt ajourat, joten ajamattomia linjoja tai ”haukia” ei unohduksen takia jää taakse.

Freeform™, vapaavalintainen ajolinja tai linjasto mahdollistaa epämääräisten peltojen työstämisen kuinka se on työteknisesti järkevintä suorittaa. FreeForm™ on Trimblen kehittämä ominaisuus.Peltojen muodot vaihtelevat ja siksi monipuolinen ajo- ja käyttövalikko ovat oleellisia hankintaa tehtäessä.

Korjaus linjaan

GPS:n antama linjatieto muuttuu hieman päivän kuluessa. Kun paikannussignaali tulee pelkästään satelliiteista, jotka lentävät noin 20.000 km korkeudella ja osa satelliittien signaaleista tulee hyvinkin matalalta lentokaarelta, josta johtuen linjan paikka voi siirtyä.

Tätä siirtymää voidaan korjata suoraan näytön siirtymäkytkimellä. Kun siirtymän tietää, sen oppii tunnistamaan ja sen voi korjata manuaalisesti. Siirtymä voi olla muutaman tunnin tauon jälkeen selkeästi huomattavissa. Vesa kertoo, että linjan siirtymän hallinnan oppii ja huomaa pienen harjoituksen jälkeen.

EZ-Steer-automaattiohjaus

Kun automaattiohjaus kytkeytyy päälle, automatiikka vastaa traktorin ohjauksesta. Automaattiohjauksen toimintaa on mutkaisella ajolinjalla todella hieno seurata. Normaalisti kuljettaja ei kykene niin tarkkaan seurantaan esimerkiksi kasvinsuojeluruiskutuksessa tai niitossa.

– Kaikki ajouraopastinta käyttäneet ovat sanoneet, että järjestelmästä saatava hyöty pomppaa aivan uudelle tasolle automaattiohjauksen ansiosta, Vesa kehuu.

Tilanteissa, joissa automaattiohjaus halutaan ohittaa, riittää kun vain käännetään rattia. Paluu takaisin ajolinjalle tapahtuu käsiohjauksella ja automatiikka kytketään päälle. Aggressiivisuus, ohjauksen herkkyys, kuinka nopeasti automaattiohjaus toimii ja kuinka kaukaa linjalta automatiikka ohjaa takaisin ajolinjalle, ovat jokaisen käyttäjän itse määriteltäviä ominaisuuksia.

– Kun päivän on tehnyt tarkkaa työtä ohjaten traktoria ja seurannut ruiskun toimintaa takana, väistellyt tolppia ja päivitellyt vinoja kylvörivejä, ”ehtoolla sen huomaa hartioissa”, Vesa muistuttaa.

– Suurimman osan peltoa voi kuitenkin ruiskuttaa koskematta ohjauspyörään, kun hankkii automaattiohjauksen. Tällöin ei tarvitse koko ajan jännittää ohjaamista, Vesa perustelee.

Automaattiohjaus traktorissa toimii 24 km/h nopeuteen saakka. Harvaa peltotyötä ainakaan tehdään suuremmalla nopeudella.

EZ-Guide 500:een tarjolla olevat optiot:

– Ez-Steer servo-ohjattu rattiohjaus
– Autopilot suora ohjaushydrauliikan automaattiohjaus
– Ez- Boom ruisku- ja kyvöautomatiikka

– VRA-taustakartta
– RTK-päivitys
– VRS DGPS -korjaus
– VRS RTK -korjaus

Lue seuraavaksi