Uutiset

Yleinen

FinnMetko 2016 2/4

Farmi Forest on tehnyt täyskäännöksen tuotannossaan. Aiemmin Virossa ollutta tuotantoa on tuotu takaisin Suomeen ja Iisalmeen. Muutoksen myötä tuotantoa on virtaviivaistettu uusien mallien myötä. Uudet mallit ovat mahdollisimman pitkälle modulirakenteisia, jolloin yksiä hyväksi ja riittävän vahvoiksi havaittuja komponentteja voidaan käyttää monessa paikassa. – Tarkoitus oli kertaheitolla parantaa entuudestaan laadukkaiden tuotteiden ominaisuuksia suomalaisiin metsiin, toteaa Sami Jerkku, joka on ollut Farmi Forestin toimitusjohtaja kolme vuotta. Meidän näkökulmasta vienti on myös tärkeää ja olemme saaneet esimerkiksi Keski-Eurooppaan hyvän jalansijan. Haluamme toisaalta olla esimerkkinä kotimaisen työn arvon lisäämisessä. Yksi merkittävä tekijä on yhteistyö esimerkiksi Pentin Pajan kanssa, jonka kanssa tehdään markkinointiyhteistyötä viennissä. Loppuasiakkaat ovat kuitenkin molemmille samoja, Sami painottaa.
– Metsäperävaunujen ja kuormaajien myynti keväällä ja kesällä oli positiivinen yllätys, Sami kertoo. Uusien mallien myötä myös kilpailukykymme kasvaa edelleen. Laitteiden siisteyttä ja jälleenmyyntiarvoa parantaa kulutusta kestävä pulverimaalaus. Toivomme toki Suomen kannalta järkeviä energiaratkaisuja, jolloin puuraaka-ainetta kannattaa käyttää lämmittämiseen, Sami jatkaa. Farmi Forest on uusinut CH27 -hakkurimallistonsa, jossa kuormain voidaan kiinnittää suoraan hakkurin runkoon. Yksi merkittävä asiakaskunta ulkomailla hakkureille ovat piensahat. Sahauskentällä logistiikka pitää toimia ja kun sahauspintaa tai huonoa tavaraa tulee sahauksessa, siitä pitää päästä nopeasti eroon. Hakkurilla saadaan jämät nopeasti hakkeeksi ja siitä edelleen energiakäyttöön maksimissaan noin 60 kuutiota tunnissa. Paikalliskäytössä hakkuri laitetaan pääsääntöisesti aina sähkökäyttöiseksi. Valittavissa on erilaisia syöttökuljettimia. Mitä pienempää tavaraa hakkuriin on tarkoitus syöttää sitä enemmän kannattaa paneutua syötön suunnitteluun. Kuormaimella kun ei ehdi syöttää pikkutavaraa samaa tahtia kuin hakkuri sitä syö. Työnäytöksissä oli nähtävänä myös uusi CR 46 -kuormain, jossa oli kuusikulmainen jatkopuomi 7-metrin ulottuvuudella. Letkujen suojausta kuormaimen päässä on parannettu, jolloin etenkin energiapuukorjuussa vahingot minimoitaisiin.

Pankkojen rungot on koottu teräslevyistä, joissa on hammastus estämässä puiden liukumisen. Toisella puolella vaunurunkoa on vastaava pankkotuki, mutta käänteisenä. Kaikkea ei myöskään kannata hitsata kiinni, vaan esimerkiksi lisäpankko on mahdollista ottaa käyttöön, kun pankkojen sijoitus voidaan tehdä käyttäjän toiveen mukaan. Saatavilla on myös mekaaninen jatko runkoon.

Nosturin pukissa on tukeva ja matala rakenne, kun nosturin pukki on pidetty niin alhaalla kuin mahdollista. Nivelpiste ohjaavassa aisassa on muuttunut ja voimaa on enemmän kuin ennen. www.farmiforest.fi

Seppo Kuisma Oy:n uuteen metsäperävaunuun on rakennettu siirrettävä teli. Teli on pannalla kiinni kaksipalkkisessa rungossa ja telin paikkaa voidaan siirtää. Rungossa on mekaaninen jatke ja vakiona pankkopareja on neljä. Kuormaimena on yhdeksän metrin ulottuvuudella oleva TX 900, jolla puomin päästä saadaan nousemaan vielä 400 kilon kuorma. Kääntö on öljykylvyssä, joten luvassa on välyksetöntä kuormaamista vuosiksi. Kuormain toimitetaan vakiona hydraulisella esiohjauksella.

Kuormainpukin tukijalta on nyt taaempana ja sisempänä kuin aikaisemmin, jolloin tukitassun voi laskea traktorin pyörän ohi, vaikka traktori olisi linkussa. Samaan pukkiin voidaan rakentaa asiakkaan toiveen mukaan joko sammakko- tai teleskooppijalat. www.seppokuismaoy.fi

Geotrimin valikoimissa on satelliittipaikannukseen perustuvia laitteita, mutta myös laitteita lasersäteen avulla tehtävään mittaamiseen. Mittaamiseen liittyy esimerkiksi putkilinjan kallistuksen hakeminen ja linjan asennustyö. Siihen on tarjolla käteviä mittaustyökaluja, kuten kuvassa näkyvä putkilaser automaattitasauksella. Haluttu kaato näpytellään (-12 – +40 %) laitteeseen ja laserpiste näkyy jopa 150 metriin saakka.
www.geotrim.fi

Polanneterä on monitoimilaite tiehoitoon ympäri vuoden. Ottavalla terällä tienpinta saadaan karhennettua aurauksen yhteydessä tai polannetta voidaan poistaa lohkomalla. Kesäisin laite on tehokas soratien tasauksessa. Työleveyksiä on saatavilla 2,7–3,6 metriin. Luovutuskulma on n. 30 astetta, joten tavara liikkuu terällä. Polanneterässä on valmiina kiinnityspisteet lisälaitteille kuten pyörille, jalaksille sekä jatkopaloille. Valmistusyhteistyötä tehdään Vuometin kanssa. www.polannetera.fi

VUOMET® 16T -kärkiaura on suunniteltu runsaslumisiin olosuhteisiin, kuten esim. metsäteiden avaukseen. Auran työleveys on 3,3 m. Eteen on asennettu lisävarusteena iso veitsi, jota käytetään apuna umpihangessa ja esim. moottorikelkan pakkaamilla ajourilla. Veitsi halkaisee hangen, jolloin siipien on helpompi työstää murrettua lunta. Veitsen avulla myös tien levittäminen onnistuu helposti.
www.vuomet.fi

Lue seuraavaksi