Uutiset

Yleinen

Finncontilta vesisäiliö

Kasvinsuojeluruiskutuksien onnistumisessa on keskeisessä osassa otollinen keli, joita ei aina ole tarjolla kuin joitakin tunteja. Normaalista vesijohtoverkosta säiliön täyttäminen kestää kohtuullisen kauan, joten valmiiksi otettu vesi nopeuttaa ruiskun täydentämistä oleellisesti. Viime kesänä Finncont teki käyttökokeita yhdessä ruovesiläisten Petri Asikaisen ja Juha Saarilahden maatalousyhtymän (MTY) kanssa ja kokemusten perusteella on malli viimeistelty valmiiksi myyntiin versioina Vesi 6000 ja Vesi 3000.

MTY:n ruisku on Amazone UX3200 Super, jonka täyttömäärä on 3200 litraa. Sen täyttöpumpun imuteho on 600 litraa minuutissa. MTY:n kylvökone jättää ruiskutusurat, joiden käytön miehet ovat todenneet hyväksi avusteeksi ruiskutuksissa.

”Ennen ruiskutusvettä otettiin ojista tai salaojakaivoista, mutta nykyisin se ei ole sallittua ja tehokas toiminta vaatii puhtaan veden. Veden ominaisuuksilla on muutoinkin suuri merkitys ruiskutuksen onnistumiseen”, tietää Saarilahti. Finncontin säiliössä on myös oma aukko mahdollisten veden ominaisuuksia säätävien kemikaalien lisäämistä varten. Parasta on pehmeä vesi, jonka pH on välillä 5-6. Nämä kemikaalit pitää tyypillisesti lisätä puhtaaseen veteen, ennen ruiskun säiliöön siirtämistä.

Kemikaalien lisäysaukosta näkyy säiliön sisällä oleva ylitäytön estävä uimuri.

Finncontin säiliössä on uimurilla varustettu täyttöyhde. Tämän ansiosta säiliön voi jättää täyttymään ilman valvontaa, sillä veden tulo katkeaa automaattisesti säiliön ollessa täysi. ”Tämä on erittäin tärkeä ominaisuus. Nyt ei tarvitse valvoa ja muistaa veden sulkemista. Suoraan letkulla täytettäessä käy helposti unohdus ja kasvinsuojeluaineet saattavat päästä väärään paikkaan”, huomauttaa Asikainen.

MTY ottaa vetensä vesijohtoverkostosta. Siitä aivan tyhjä säiliö täyttyy reilussa kahdessa tunnissa. ”Käytännössä ruiskutustyöhön menee aikaa sen verran, että säiliö ehtii täyttyä kulutusta nopeammin.”

Säiliössä vesi myös lämpiää, minkä takia väriksi prototyypin valkoisen sijaan tuli sininen, joka sitoo lämpöä paremmin. Kanadalaisen tutkimuksen mukaan optimaalinen veden lämpötila ruiskutteiden kemikaalien sekoittamiseen on noin 20 astetta. Kaivokylmällä vedellä voi aiheutua myös sakkautumista. Näin ollen vesi kannattaa ottaa lämpiämään hyvissä ajoin ennen ruiskutusta. Tyypillisesti ruiskutuslaitteet ovat tilavuudeltaan kolmen tuhannen litran alle, joten täydennettäessä reilusti puolet jää jo lämmennyttä vettä eikä siten sekoitettava vesi ole aivan kylmää tuossakaan tapauksessa.

Säiliön jalka on suunniteltu siten, että säiliö voi olla maassa ja sitä voidaan siirrellä myös trukkipiikeillä.

Säiliön päällä on nostosilmukka, joten nostot voi suorittaa kulloinkin sopivimmalla tavalla.

Vesisäiliö voi olla niin maassa kuin lavalla, sillä vesi siirtyy ruiskun imulla.

MTY:n vesisäiliö tulee olemaan sijoitettuna peräkärrylle. Kärry on jo kolme kesää ollut tässä käytössä ja siis viime kesän Finncontin 6000 litran säiliön alustana. Säiliön mitat ja paino ovat maantielläkin kuljettamista ajatellen sopivat. Kärryllä kulkee mukana myös sopiva määrä kemikaaleja. ”Kun vesi on kärkyllä, ei matkoihin ei mene aikaa ja voidaan kiihkein peliaika hyödyntää tehokkaasti.

Purkuventtiili voidaan sijoittaa joko säiliön ylä- tai alareunaan. MTY:n käytössä, kun säiliö on kärryllä, on venttiili sopivalla käyttökorkeudella alareunassa, mutta maassa ollessa paras paikka on yläreunassa.

Käytännön tilanteissa viime kesänä päästiin kuuden minuutin täyttöaikoihin. ”Aivan emme päässeet ruiskunvalmistajan suurimpaan imutehoon, mutta lähelle”, sanoo Asikainen ja arvioi, että tämä järjestely riittää jopa 5000 litrankin ruiskun säiliön täyttämiseen sopivassa, noin kymmenen minuutin ajassa. Venttiilien kokoa on mahdollista vielä kasvattaa, jos virtausnopeutta on tarve suurentaa.

Juha Kuusjärvi



Lue seuraavaksi